Bü'de 'Ortak Yaşama Kültürü' Konferansı - Son Dakika
Yerel

Bü'de 'Ortak Yaşama Kültürü' Konferansı

Bü\'de \'Ortak Yaşama Kültürü\' Konferansı

Bingöl Üniversitesi Felsefe Bölümü ile Türk Felsefe Derneği’nin birlikte organize ettikleri ’Ortak yaşama kültürü ve felsefe seminerleri’ konulu konferans gerçekleştirildi.

24.04.2015 16:02

Bingöl Üniversitesi Felsefe Bölümü ile Türk Felsefe Derneği'nin birlikte organize ettikleri 'Ortak yaşama kültürü ve felsefe seminerleri' konulu konferans gerçekleştirildi.

Fen- Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen ve Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi, Prof. Dr. Celal Türer, Prof. Dr. M. Selim Saruhan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim ayesi Doç. Dr. Kazım Arıcan ve Bingöl Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çaldak'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansı, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çiftçi, akademisyenler ve çok sayıda davetli takip etti.

Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çaldak'ın yaptığı konferansta birlikte yaşama kültürünün önemi ve sebepleri üzerinde duruldu.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çaldak, "Felsefi anlamda gerçek insan, içi dışa çevrildiği zaman utanılacak bir şeyi olmayandır. Başkasına karsı utanılacak bir şeyi olmayan insan bütün insanlarla ortaklaşa yaşama bilincini oluşturmuştur. İnsan siret (iç) ve suret (dış) olmak üzere iki yönlüdür. Aslolan insanın duygu, düşünce, vefa ve diğergamlık yönüdür. Demek insanın kalıbı değil kalbi, yüreği önemlidir. Herkes kendi mesleğinin hak ve daha doğru olduğunu söyleyebilir ancak tek doğru kendi doğrusu olduğunu söylememelidir. Ortak yaşamak başkasını aynası olabilmektir" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi ise, "Felsefenin oluşmasında ve filozofun toplumun değerlerine uygun ve yararlı felsefe yapmasında dinin etkisi inkar edilemez. Çünkü felsefe tek başına bir kanattır. İki kanat olmadan insanın gerçek hayatta yürüme imkanı yoktur. Bu önemli kanat ise dindir. Yani İslam'ın değerlerini doğru hazmetmektir" diye konuştu.

Prof. Dr. Celal Türer de, "İnsanın başka insanları ötekileştirmeden, ben-sen-öteki şeklinde ayırım yapmadan felsefesini oluşturması gerekmektedir. Gerçek insan olmanın ölçüsü başkasını gözüyle bakabilmektir" şeklinde konuştu.

Programın son konuşmacısı Doç. Dr. M. Kazım Arıcan ise, "Felsefi bakış açısı, taassuptan kurtulmaktır. Sadece kendisinin doğruları değil başkalarının da doğrularını görmek gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Konferans, soru ve cevapların ardından sona erdi. - BİNGÖL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bü'de 'Ortak Yaşama Kültürü' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement