Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Şubat ayı enflasyonunu değerlendirdi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak yaptığı yazılı açıklamada, 2013 Şubat ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,30, ÜFE'de yüzde-0,13 olarak gerçekleştiğini, yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,03, üretici fiyatlarında yüzde 1,84 olarak artış gösterdiğini belirtti.
Budak açıklamasında, enflasyonda düşüş eğiliminin devam ettiğini ancak TÜFE'de düşüşün mevsimlik olduğu ve giyim fiyatlarından kaynaklandığı, gıda enflasyonunun sebze-meyve ve et fiyatlarıyla devam ettiği, ÜFE'deki düşüşün ise TETAŞ'ın perakende fiyatlara yansımayan elektrik fiyat indiriminden kaynaklandığı kaydetti.
Gıda, içki, tütün ve enerji dışı çekirdek enflasyon oranının sıfıra yakın düzeyde kalmasının enflasyondaki düşüş eğilimini teyit etmekle birlikte, bu düşüş henüz 12 aylık ortalamalara yansımadığını bildiren Budak açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"TÜFE ve ÜFE verileri birlikte değerlendirildiğinde ekonomideki durgunluğun enflasyonu sınırlayıcı etkisinin devam ettiği görülmektedir. Üretici fiyatlarının seyri ekonomide büyüme konusunda daha iyi fikir vermektedir. ÜFE'de tarım enflasyonu aylık bazda mevsimsel olarak yüzde 2.56 düzeyindedir. İmalat sanayi aylık enflasyonu yüzde 0.67 olup, yine tarım, tütün ve akaryakıt fiyatlarıyla yükselmiştir. Bu durum sanayide durgunluğun etkisine işaret etmektedir. Dolayısıyla enflasyon verilerinin en önemli sonucu, enflasyonla mücadele yönteminin ve düşük enflasyon için genel olarak talep daraltıcı para politikasının gözden geçirilmesi gereğinin ortaya çıkmasıdır. Çünkü mevcut enflasyon talep enflasyonu olmayıp, para politikasına veya ekonomide düşük büyümeye tepki vermemektedir. Bu enflasyonla mücadele için tarımda piyasa düzenlemesi, dolaylı vergilerin azaltılması gibi sektörel önlemler gerekmektedir. Bunlar yapılmaksızın yalnızca kredi ve likidite hacmi sınırlandığında ekonomide durgunlukla gereksiz veya aşırı bir bedel ödenmektedir. Enflasyonda düşüş kredi faizlerine yansımamakta, kredi artışının sınırlandırılması doğrudan KOBİ'ler ve esnaf kredilerinde uygulanmakta ve reel sektörü vurmaktadır. Bu nedenle ekonomi yönetiminin mevcut politikayı gözden geçirmesi ve ekonomiyi canlandıracak önlemlere ağırlık vermesinin gerekli olduğuna inanıyorum."
Antalya, Isparta ve Burdur'u içeren bölgede TÜFE oranının aylık yüzde 0,41, iki aylık yüzde 1,66 ve yıllık bazda yüzde 6,95 olarak gerçekleştiğini vurgulayan Budak açıklamasında, bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldığını, iki aylık ve yıllık bazda altında kaldığını bildirdi.
Batı Akdeniz'de aylık enflasyonun Türkiye ortalamasından bir miktar yüksek olmasının gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarından kaynaklandığını kaydeden Budak, Türkiye geneline göre 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi'nin enflasyon bakımından aylık bazda 10'uncu, iki aylık bazda sonuncu ve yıllık bazda 16'ncı il konumunda yer aldığını belirtti. - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Budak'tan Şubat Ayı Enflasyonu Değerlendirmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?