Dünyada buğday, mısır, çeltik, pamuk, soya gibi bazı önemli kültür bitkilerinde hastalık, zararlı ve yabancı otlardan dolayı ürün kaybı yaklaşık yüzde 67.15 olduğu, bunun yüzde 13.78'i hastalıklardan, yüzde 21.75'i zararlılardan ve yüzde 31.62'sinin ise yabancı otlardan kaynaklandığı bildirildi.
Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, buğday tarımında yabancı ot mücadelesinin önemi hakkında bilgi verildi. Açıklamada, yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
"Kültürel Önlemler: Sertifikalı ya da temiz tohumluk kullanılmalıdır. Buğday tarımında yüksek verim ve kaliteli ürün elde etmenin ön koşuludur.
Ekim nöbeti: Uygulanan zengin ekim nöbeti sistemi ile yabancı ot florasındaki tür sayısı, yabancı otların ekimi yapılan kültürlere uyum gösteremediği için azalır. Örneğin; tahılların ekim nöbetinin fazla kullanıldığı sistemlerde genellikle dar yapraklı yabancı otlarda artış, çok yıllık yem bitkilerinin kullanıldığı sistemlerde ise tek ve çok yıllık yabancı ot türlerinde yetersiz ışık ve yer nedeniyle azalış kaydedilir. Toprak işleme zamanında ve tekniğine uygun yapılmalı. Bulaşmayı engellemek için yanmış ahır gübresi ve toprak işleme aletlerinin temizliğine dikkat edilmelidir.
Kimyasal Mücadele: Hububatta çıkış sonrası yapılacak ilaçlamalarda yabancı otların 2-6 yapraklı olduğu dönemde ve m2'de 19 adet yabancı ot varsa ilaçlama yapılmalıdır. Geç kalınmış bir ilaçlama amacından uzaklaşmıştır.
İlaçlama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler: Hedef yabancı ota göre uygun ilaç seçimi yapılmalıdır. İlaçlamadan evvel ilaca ait bilgiler mutlaka okunmalıdır. Tavsiye edilenden daha az veya daha çok ilaç kullanılmamalıdır. İlaçlama zamanı iyi tespit edilmelidir (yabancı otlar 2-6 yapraklı dönemde). Günün erken ve geç saatlerinde ilaçlama yapılmamalıdır. Hava sıcaklığının 10-11 C'nin üzerinde olmalıdır. İlimiz 2011-2012 yılı üretim sezonu orta kuşak ve ova kuşağı üretim alanlarında yapılan sürvey çalışmalarında yabancı otlara rastlanılmış olup üreticilere konu hakkında bilgi verilmiştir. Tarladaki buğday verimini artırmak için; yabancı ot mücadelesi zamanında (yabancı otların 2-6 yapraklı olduğu ve hava sıcaklığının 10 C olduğu) ve doğru biçimde yapılmalı, bilgi almak için en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaat edilmelidir." - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › Buğday Tarımında Yabancı Ot Mücadelesinin Önemi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?