Bursa'da 1 Milyon Ton "Salçalık Domates" Üretildi - Son Dakika
Yerel

Bursa'da 1 Milyon Ton "Salçalık Domates" Üretildi

Bursa\'da 1 Milyon Ton "Salçalık Domates" Üretildi

Türkiye'nin bu yıl 2,5 milyon tonu bulan salçalık domates üretiminin 1 milyon tonu, Bursa'daki Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarından karşıladı.

31.10.2013 11:28  Güncelleme: 11:30

HALUK YÜKSEL - Türkiye'de bu yıl 2,5 milyon ton olarak gerçekleştirilen salçalık domates üretiminin 1 milyon tonu, Bursa'nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarından elde edildi.

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa, İzmir'in Torbalı ve Bergama ilçeleri ile Çanakkale'nin, Türkiye'de domates üretiminde önde gelen bölgeler olduğunu hatırlattı.

Bursa ili genelinde bu yıl 85 bini Karacabey, 15 bini Mustafakemalpaşa olmak üzere 100 bin dekar alanda salçalık domates yetiştirildiğini belirten Karaca, bir tür mantar hastalığı olan "mildiyö" ve aşırı yağışların olumsuz etkilerine rağmen bu yıl rekoltenin iyi olduğunu ve fabrikaların ihtiyacının fazlasıyla karşılandığını anlattı.

Karaca, bu yıl hasadın rekolte bakımından tatminkar ancak fiyatlar açısından beklentilerin uzağında olduğunu dile getirerek, "Türkiye genelinde salçalık domates üretimi bu yıl 2,5 milyon ton civarında. Bunun 1 milyon tonu Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarından çıktı. Yani salçalık domatesin yüzde 40'ını bölgemiz çiftçisi üretti ancak maliyetini zor karşıladı. Fiyatlar beklentilerin çok uzağında kaldı" dedi.

"Ekim alanlarında daralma olacak gibi görünüyor"

Fabrikalarla yapılan sözleşmeli üretim kapsamında kilogram başına alım fiyatlarının, sezon başında peşin ödemeli 19-21 kuruş, aralık ayı ödemeli 22 kuruş olarak tespit edildiğini bildiren Karaca daha sonra bunların 14 kuruşa kadar çekildiğini söyledi.

Karaca, salçalık domatesin bu yıl ortalama 18-20 kuruştan satıldığı bilgisini vererek, "Bu nedenle çiftçi bir şey kazanamadı ancak maliyetini kurtarabildi. Yani traktörünü yenileyemedi, borcunu ödeyemedi ve gelecek yıl için fazla enerjisi kalmadı. Oysa üreticinin domatesten para kazanacağı fiyat aralığı 25-30 kuruştur. Bunun altındaki fiyatlar çiftçiyi kurtarmıyor. Önümüzdeki yıl bu fiyatın yukarı çekilmesi şart. Yoksa ekim alanlarında daralma olacak gibi görünüyor" diye konuştu.

Karacabey ve Mustafakemalpaşa'da üretilen salçanın yüzde 80'inin ihraç edildiğine dikkati çeken Karaca, döviz kurları yüksek seyretmesine rağmen buradan sağlanan karın üreticiye yansıtılmadığını savundu. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bursa'da 1 Milyon Ton 'Salçalık Domates' Üretildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement