Bursa'da "15. Edebiyat Günleri" - Son Dakika
Yerel

Bursa'da "15. Edebiyat Günleri"

Bursa Büyükşehir Belediyesince 7-9 Mayıs'ta gerçekleştirilecek "15. Edebiyat Günleri"nin teması "Orta Doğu'yu Yazmak" olarak tespit edildi.

02.05.2015 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediyesince 7-9 Mayıs'ta gerçekleştirilecek "15. Edebiyat Günleri"nin teması " Orta Doğu'yu Yazmak" olarak tespit edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mahfel Sosyal Tesisleri'ndeki 15. Edebiyat Günleri tanıtım toplantısında, birçok kültüre ev sahipliği yapan Bursa'daki bazı tarihi değerlerin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer aldığını söyledi.

Kentte bu listeye girecek daha onlarca değer bulunduğunu belirten Altepe, kültürel birikimin öne çıkarılması için çalıştıklarını ifade etti.

Bursa'nın gerçek anlamda "kültür başkenti" olması noktasında hassasiyet gösterdiklerini vurgulayan Altepe, bu çerçevede tarihi eserleri restore ettiklerini hatırlattı. Altepe, Bursa'nın, her alanda olduğu gibi kültür ve sanatta da öncü rol üstlendiğini kaydetti.

Recep Altepe, edebiyatın, duygu ve düşüncelerin estetik ifadeyle dile getirilmesinde olduğu kadar toplumsal, ahlaki yapının inşasında da önemli yeri bulunduğunu anlattı.

Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'nın, siyaset, ekonomi ve kültür alanlarında da merkez durumunda olduğuna işaret eden Altepe, şöyle konuştu:

" İstanbul'un başkent oluşundan sonra da bu özelliğini sürdüren Bursa, birçok şair, yazar, din adamı, düşünür ve bilim adamı yetiştirmiştir. Bu şahsiyetler sayesinde Bursa, edebiyat ve sanat alanlarında önemli yere, zengin edebi birikime sahip olmuş bir şehirdir. Geleneksel hale gelen ve bu yıl 15'incisini gerçekleştireceğimiz 'Edebiyat Günleri' Bursa'nın edebi birikiminin gün yüzüne çıktığı etkinliklerdendir. Bu etkinlik, yüzeyselliğin ve popüler tüketim kültürünün öne çıktığı günümüz toplumsal yaşamında ülkemizin edebiyat ve düşünce ortamına taze bir açılım getirmek için yapılıyor."

"Onur konuğu Prof. Dr. Norman Finkelstein"

Bursa'da 7 Mayıs'ta başlayacak programın "Orta Doğu'yu Yazmak" temasıyla düzenleneceğini bildiren Altepe, program kapsamında usta şairler ve yazarların Bursa'nın farklı noktalarında okurlarıyla buluşacağını belirtti.

Altepe, 15. Edebiyat Günleri'nin onur konuğunun, Amerikalı akademisyen Prof. Dr. Norman Finkelstein olduğunu ifade ederek, "Filistin davasını savunan ve kaygısını gönlünde taşıyanların yakından tanıdığı Finkelstein, İsrail'in Filistin'i işgali, Filistin bölgesinin demografik yapısı konularında yazılar kaleme almıştır. Türkiye'de de 'misafir akademisyen' olarak görev alıyor" diye konuştu.

Etkinliğin kentin farklı noktalarında vatandaşlara ulaşacağını dile getiren Altepe, Edebiyat Günleri'ne Türkiye'nin 14 ilinden 53 yazar, akademisyen ve şairin katılacağını söyledi.

Ana tema doğrultusunda gerçekleştirilecek oturumlarda, konuşmalar, şiir dinletilerinin yer alacağını, konu hakkında bilgi, birikim sahibi edebiyatçı ve araştırmacıların okurlarla buluşacağını kaydeden Altepe, şöyle devam etti:

"Etkinlik kapsamında Bursa Anadolu Erkek Lisesi, Bursa Anadolu Kız Lisesi, İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Çelebi Mehmet Anadolu Lisesinde öğrenciler ile şair ve yazarlarımız buluşturulacak. Etkinlik kapsamında Tophane'de şiir akşamı düzenlenecek, şairlerimiz şiirlerini okuyacak. Programımız, 9 Mayıs Cumartesi akşamı Türk Halk Müziği sanatçısı Cengiz Özkan'ın konseriyle sona erecek."

Tanıtım toplantısına, programın hazırlanmasında görev alan usta edebiyatçı Metin Önal Mengüşoğlu, şair İhsan Deniz ile Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şube Başkanı Mustafa Baki Efe de katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bursa'da '15. Edebiyat Günleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement