Çam fıstığında dünyanın en önemli üretim bölgelerinden olan Bergama'nın Kozak Yaylası'nda son yıllarda verimin önemli ölçüde düşmesinin Amerika'dan yayılan zararlı bir böcek türünden kaynaklandığı saptandı.
Kozak Yaylası'ndaki çam fıstığı üretimindeki rekolte düşüşünün araştırılması amacıyla Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinden akademisyenlerin oluşturduğu heyetin yaptığı 2,5 yıllık çalışmanın sonuçları Bergama Ticaret Odası'nda düzenlenen programda açıklandı.
DEÜ Fen Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, inceledikleri ağaçlarda kökeni Amerika'ya dayanan bir böceğe rastladıklarını, böceğin 54 türü olduğunu ancak Türkiye'de yoğun olarak "leptoglossus occidentalis" adı verilen türün bulunduğunu saptadıklarını ifade etti.
Çetin, "Böceğin küresel iklim değişimiyle Türkiye'ye kadar değişime uğrayarak geldiğini düşünüyoruz" dedi.
Ege Üniversitesi Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alev Haliki Uztan ise zararlı türüyle ilgili teknik bilgiler vererek hava sıcaklığının yüksek olduğu yaz aylarında yoğun olarak rastlanan böceğin kış döneminde görünmediğini ifade etti.
Böceğin çok güçlü delici ve emici ağız aletlerine sahip olduğunu aktaran Uztan, "Kozalağın en küçük olduğu aşamada böcekler o bölgelerde yoğunlaşarak kozalağın içindeki yağ, protein ve bitkinin direnç mekanizmasının kırılmasına sebep olan özleri emiyorlar" dedi.
Uztan, böceğin dirençli bir böcek türü olduğu için yanlış ilaçlamanın yararlı böceklerin de ölmesine sebep olacağını, bu nedenle uygun ilaçlama yönteminin araştırması gerektiğini ifade etti.
Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, sorunun çözümü için hızlı bir şekilde kurul oluşturulması gerektiğini söyledi. - İzmir
Son Dakika › Yerel › Çam Fıstığınının Düşmanı Bulundu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?