Çomü'den Girişimcilik Semineri - Son Dakika
Yerel

Çomü'den Girişimcilik Semineri

Çomü\'den Girişimcilik Semineri

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Elemanı Dr.

13.12.2012 15:39

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Elemanı Dr. Ramazan Kahraman Uygun, Biga'nın gelecek vizyonunda öğrenci olgusunun baskın olduğunu belirterek, Biga'da yatırım yapmak isteyen küçük ve orta ölçekli girişimcilere üniversiteyi ve üniversite öğrencilerini dikkate almalarını tavsiye etti.

ÇOMÜ BİİBF Fakülte Seminerleri'nde bu hafta "Yerel Piyasalarda Girişimcilik Olgusu: Biga Örneği" konusu ele alındı. Seminerde konuşan İşletme Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Ramazan Kahraman Uygun, Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Biga Ticaret Odası üyeleri ile gerçekleştirdikleri çalışmaların sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. Biga'daki girişimcilik örneklerinde, usta-çırak ilişkileri çerçevesinde ustanın rol modeli olarak alıdığını belirten Uygun, iş tecrübesi, aileden gelen girişimcilik ile sosyal ağların ve dayanışmanın öneminden bahsetti.

İlçede usta-çırak ilişkisinin bitmekte olduğunu, öte yandan küçük ve orta ölçekli işletmelerde ciddi vizyon eksikliği bulunduğunu ifade eden Uygun, "İlçedeki işletmeler genelde küçük ve orta ölçekli oldukları için günlük düşünüyorlar, riskten kaçınıyorlar. Sanayiden çok ticarete yönelen işletme sahipleri genelde ortaklığa sıcak bakmıyorlar, küçük olsun benim olsun mantığına sahipler. Bilimsel işletme yönetimine uzak duruyorlar, Babadan kalma ya da çevreden gördükleri iş kültürü ise gelişmelerini engelliyor" dedi.

Uygun, kendini dönüştüremeyen ve markalaşamayan işletmelerin fabrikalar karşısında şansları olmadığını belirterek, "Biga Ticaret Odası'na kayıtlı ve faal durumda olan işletmelerin üçte ikisi on yaşında. Ancak markalaşma daha uzun bir süreç gerektiriyor. Ayrıca işletmelerin marka olmak için vizyona ihtiyaçları bulunuyor. Bunu başaran sektörlerden olan mobilyacılık Biga'da gelişmeye devam ediyor. Öğrenci ihtiyaçlarına yönelik girişimlerde de artış bulunuyor. Bunların yanı sıra uzun vadede iş konsepti Biga'ya özgü değerlerle birleştirildiği takdirde inşaat sektöründe de Biga marka çıkarabilir" diye konuştu.

Konuşmasında Bigalı girişimcilerin dünyaya açık, meraklı ve araştırmacı olduğuna da değinen Uygun, girişimcilere yatırıma yönelirken geniş çaplı araştırma yapmaları ve iş alanlarının sıçrama evrelerini yakalamalarını tavsiye etti.

BİİBF Dekanlık Konferans Salonu'nda Yrd. Doç. Dr. Umut Eroğlu moderatörlüğünde düzenlenen seminere BİİBF Dekanı Prof. Dr. Hamit Palabıyık, Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yavuz Yıldırım, İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mikail Erol, Fakülte Sekreteri Melda Tekin Baykurt, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çomü'den Girişimcilik Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement