ÖMER FANSA - Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Çukurova'da pamuk ve soya gibi katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, "Tarımda havza modelini öne çıkarır, destek primlerini yüksek tutarsanız Çukurova bölgesi, pamuk ve soya üretiminde özel bir bölge haline gelir" dedi.
Bilgiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tarım dahil tüm sektörlerde ve ürünlerde öncelikle üretimini artırması gerektiğini söyledi.
Tarımda havza modeline geçilmesinin önemini vurgulayan Bilgiç, havza modelinde, ürünlerin yetişme alanlarına göre prim desteği verilmesinin öngörüldüğünü belirterek, böylece tarımsal ürünlerin daha verimli üretileceğine işaret etti.
Çukurova'da "beyaz altın" olarak adlandırılan pamuğun yerini, "sarı inci" olarak anılan mısırın aldığını ifade eden Bilgiç, ancak Türkiye'nin yüzde 90'ında mısır üretilebildiğini, bunun yerine bölgede katma değeri yüksek ürünler olan pamuk ve soyaya yönelinmesi gerektiğini söyledi.
Pamuk primi artsın
Türkiye genelinde toprak yapısının ve hava şartlarının mısıra uygun olduğunu, su olan her yerde mısır üretildiğini belirten Bilgiç, "Geçmişte buğday ambarı bilinen Konya'da bu sene 800 bin tonlarda mısır bekleniyor. Son 5 yıldır mısır ekimi her geçen gün artarak devam ediyor. İç Anadolu, Amasya, Çorum, Tokat, Samsun ve Ege'de, her yerde mısır üretiliyor" dedi.
Bilgiç, pamuk ve soyanın stratejik ürün olduğuna, her iki ürünün de ülkede çok geniş ve katma değerli kullanım alanları bulunduğuna dikkati çekti.
Pamuk üretiminin mısıra göre daha zahmetli olduğunu dile getiren Bilgiç, şunları söyledi:
"Pamuk ve soya, mısıra göre daha seçici ve ekim alanları sınırlı. Bu ürünler, Çukurova için daha uygun. Pamuk ve soyanın üretilemediği, toprak yapısı uygun olmayan yerlerde eğer mısır üretiliyorsa mısıra destek verilsin ancak o bölge pamuk için uygunsa, pamuğa prim desteği verilsin. Pamukta yüzde 60, soyada yüzde 93 dışarıya bağımlıyız. Tarımda havza modelini öne çıkarır, destek primlerini yüksek tutarsanız Çukurova bölgesi, pamuk ve soyada özel bir bölge haline gelir. Pamuğa destek 2014-2015 yılında 65 kuruşa çıktı. Bunun yerine bölgemizde prim 80 kuruş veya 1 liraya çıkarsa ülke ekonomimiz için daha olur. Dışarıdan aldığımız pamuğa verdiğimiz o paraların çoğunu içeride bu topraklarda üretime yatıralım."
Pamuk, mısır ve soya üretimini Çukurova sırtlıyor
Bilgiç, 2014 yılında Türkiye genelinde, 800 bin ton civarı pamuğun 480 bin tonunun, 6 milyon ton mısırın 2 milyon 400 bin tonunun, 210 bin ton soyanın 180 bin tonunun Çukurova'da üretildiğini belirten Bilgiç, "Bu topraklarda her şey yetişir ama dışarıya bağımlı olduğumuz spesifik ürünlere ağırlık vererek bölge çiftçisinin daha fazla kazanabileceği, aynı zamanda ülkenin de ekonomisine daha fazla katkı verecek ürünlerin elde edilmesi daha verimli olacaktır" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › Çukurova'da Pamuk Üretimine Destek Talebi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?