DEÜ'den erişilebilir dünya hedefine destek - Son Dakika
Yerel

DEÜ'den erişilebilir dünya hedefine destek

DEÜ\'den erişilebilir dünya hedefine destek

Engelliler Haftası çerçevesinde, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlüğü iş birliğiyle "Her İnsan, Dünya'ya Bir Armağan" etkinliği düzenlendi.

11.05.2022 10:55  Güncelleme: 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Engelliler Haftası çerçevesinde, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlüğü iş birliğiyle "Her İnsan, Dünya'ya Bir Armağan" etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Üniversite olarak bizler, Engelliler Haftasını sadece; toplantı, sergi, konser ve etkinlik düzenlenen günler olarak değil, eksiklerimizi görme ve hizmetlerimizi geliştirme fırsatı olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Engelsiz üniversite hedeflerini birer birer gerçekleştiren ve düzenlediği faaliyetlerle özel gereksinimli bireylerin sosyal yaşam içinde daha fazla yer almasını sağlayan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Engelliler Haftası çerçevesinde DEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlüğü iş birliğiyle "Her İnsan, Dünya'ya Bir Armağan" etkinliği yaptı. DEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde gerçekleştirilen programa; DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tuncer'in yanı sıra üniversite mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Özel gereksinimli çocukların ve ailelerinin de davetli olarak yer aldığı etkinlikte, İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu (İZOT) müzik dinletisi ve "Kalıp Baskı ile Neşeli Torbalar" temalı atölye çalışması da gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan DEÜ Rektörü Hotar, "Bu etkinliğimizin, daha güçlü ve erişilebilir bir sosyal hayatın inşasında farkındalık oluşturacağına; özel gereksinimi olan bireylerimizin buradaki rollerinin anlaşılmasına fayda sağlayacağına gönülden inanıyorum" dedi.

"Ülkemizde yaklaşık yüzde 13'ü oranında bir engelli nüfusu var"

İzmir milletvekilliği yaptığı dönemde çıkarılan ve kendisinin de kanun çalışmalarında görev aldığı Engelliler Hakkında Kanun ile özel gereksinimi olan bireylerin, temel hak ve özgürlüklerinden rahatça faydalanabilmeleri için yoğun çaba harcadıklarını söyleyen Rektör Hotar, "Ülkemizde yaklaşık yüzde 13'ü oranında bir engelli nüfusu var. Aileleriyle birlikte toplumun büyük bir kesimini ilgilendiriyor. İlk Engelliler Kanunu 2005 yılında çıkarıldı ve daha sonraki süreçte yönetmeliklerle belirli bir seviyeye gelindi. Dışarıya adım atmaya çekinen vatandaşlarımız artık öğretmen, avukat, hakim oluyor, her meslekte görev alıyor. İlk Engelliler Kanunu'nun hazırlanmasında ciddi bir emeğimiz oldu, bu konuda destek veren herkese teşekkür ediyorum. Mezun olduğum fakültemde bu konuyu sizle paylaşmaktan da gurur duyuyorum" şeklinde konuştu.

Rektör Hotar, insanların haklarına saygı duymanın önemine dikkat çekerek, "Görmezden geldiğimiz konuların muhatabı olabileceğimizi bilmek; adil, eşit ve fırsat eşitliğine dayalı toplum için çalışmak önem kazanıyor; çünkü hiç kimse bu dünyayı diğerinden daha değerli kılmıyor. Dolayısıyla özel gereksinimi olan bireyleri anlamak, onların gayretlerini teşvik etmek, çözüm ve ortak gelecek için çabalamak medeni insan vasfı olarak tanımlanıyor. Bu yüzden üniversite olarak bizler, Engelliler Haftasını sadece toplantı, sergi, konser ve etkinlik olarak değil; eksiklerimizi görme ve hizmetlerimizi geliştirme fırsatı olarak değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

DEÜ'nün sadece nitelikli akademik faaliyetlerde bulunan bir yükseköğretim kurumu olmadığını, hayatın her alanına dokunan ve bu amaçla hizmet vermeyi ilke edindiğini ifade eden Hotar, "Buradaki gücümüz, farklılıklardan değil ortak hareket etme duygumuzdan ileri gelmektedir. O yüzden ülkemizi ve insanlığı ilgilendiren konularda, sadece günlere ve haftalara bağlı kalmıyor; yıl boyunca diri ve dinamik şekilde hareket etmeye özen gösteriyoruz. Bundan dolayıdır ki özel gereksinimi olan bireylere ve mensuplarımıza yönelik bilimsel etkinliklere, programlara, bilgilendirme faaliyetlerine ve sağlık hizmetlerine özel bir önem veriyoruz" şeklinde konuştu.

Üniversite olarak, ulusal eğitim politikalarına güç verecek projeler başlatmanın yanı sıra fiziki engellerin aşılmasına yönelik yatırımlar da gerçekleştirdiklerini belirten Hotar, "Bu amaçlar doğrultusunda özel gereksinimi olan evlatlarımızın sıklıkla maruz kaldıkları akran reddini önlemek ve farkındalık oluşturmak amacıyla ulusal düzeyde planladığımız 'Eylül Bebekler' projesini hayata geçirdik. Özel gereksinimi olan bireylere yönelik atölye çalışmaları yaptık. Milli sporcularımız ve sanatçıların katılımlarıyla 'Dokuz+1 Engelleri Aşma' programını düzenledik. Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanemizde, görme engelli kullanıcılar için kitapların sesli okunarak kayıt altına alındığı 'Kitabımın Sesi Ol' projesini başlattık. Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen Engelsiz Bayrak Ödüllerinde son iki yılda önemli kazanımlar elde ettik. Farklı birimlerimiz, programlarımız ve yapılarımız, Mekanda Erişilebilirlik'te Turuncu Bayrak, Eğitimde Erişilebilirlik'te Yeşil Bayrak ve Engelsiz Program Nişanını almaya hak kazandı. Bunlarla da gurur duyduk. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2020'de Erişilebilir Üniversiteler kategorisinde ikinci olmamız ise bizi gururlandırdı" dedi.

"Her insan engelli adayıdır"

Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörü Prof. Dr. Rukiye Günseli Yıldırım ise 'her insan engelli adayıdır' söyleminin önemine dikkat çekerek, "Önemli olan yüreklerdeki engellerin kaldırılmasıdır. Böyle düşündüğümüzde hayata çok daha güzel bakacağız. Her insan farklı bir renk ve dünya farklı renkleriyle daha güzel" diye konuştu.

DEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi 3. Sınıf Öğrencisi Baran Alp Turan da, geçen yıl yaşadığı kazada bir bacağını kaybettiğini belirterek, "Başıma böyle bir olay gelene kadar bu konuda duyarsız olduğumu, engelli bireyleri anlamadığımı fark ettim. İyileşme sürecinden itibaren ihtiyacı olan herkese yardım etmeye çalıştım. Asıl engelin kafamızda kendimize koyduğumuz sınırlar olduğunu unutmayalım, ön yargılarımızdan kurtulalım" ifadelerini kullandı.

İzmir Otizm Orkestrası ve Korosunun müzik dinletisinin ardından özel gereksinimli öğrenciler ve aileleri, Rektör Hotar ve Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tuncer'in de yer aldığı "Kalıp Baskı ile Neşeli Torbalar" temalı atölye çalışmasına katıldı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel DEÜ'den erişilebilir dünya hedefine destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün
    10 Nis YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün

    31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerle ilgili il seçim kurullarının kararlarına itiraz için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bugün saat 17.00'ye kadar başvuru yapılabilecek. İl seçim kurullarının kararlarına olağanüstü itiraz için ise son tarih 14 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar.

  • Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket
    10 Nis Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket

    Çin'in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinin Jiamusi kentinde, 2024 Çin Jiamusi Hanjiang Festivali başladı. Festivalde, yerel halkın nehre bağırarak yeni yılın bereketi ve iyi balık hasadı için dua ettiği eski bir gelenek olan 'Hanjiang' ritüeli gerçekleştiriliyor. Ayrıca festivalde Şaman dansları, hikaye anlatıcılığı ve diğer performanslar da sergileniyor. Hanjiang Festivali, balıkçı ve avcı toplulukları tarafından kutlanan geleneksel bir kutsama törenidir.

  • DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il
    10 Nis DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il

    CHP'nin yıllar sonra birinci parti olarak sandıktan çıktığı 31 Mart yerel seçimlerinin yankıları sürüyor. Haritanın kırmızıya boyandığı seçimde DEM Parti'nin en düşük oy aldığı iller de belli oldu. DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il: Yozgat, Sivas, Tokat, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Kütahya, Amasya, Sinop ve Kırıkkale.

  • Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı
    10 Nis Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hatay'a ziyaret gerçekleştirerek Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı. Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü tebrik etti ve Hatay'ın hızlı bir şekilde yaralarını saracağını söyledi.

  • Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor
    10 Nis Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor

    Düzce'de yaşadığı mahalle sakinlerinin ısrarlarıyla 15 yıl önce adaylığını koyduğu muhtarlığı 4. döneminde de kazanan 63 yaşındaki Hanife Gür, hizmet azmi ve her yaştan insanla kurduğu muhabbetle örnek yöneticilik sergiliyor. Gür, semt pazarı ve kadınlar için el emeği pazarının kurulması, lise ve üniversite öğrencileri için kursların açılması, oyun parkı ve spor sahalarının yapımı gibi sosyal, ekonomik, sağlık ve eğitim alanlarında hizmetlerin getirilmesi çabalarıyla mahalle sakinlerinin takdirini ve sevgisini kazandı.

  • CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu
    10 Nis CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu

    CHP Çanakkale İl Teşkilatı, Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlediği bayramlaşma programında partililer ve vatandaşlarla bir araya geldi. Programda konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, tüm vatandaşların bayramını kutladı ve değişimin gücüyle ayağa kalkan CHP'nin Türkiye'de de ayağa kalkacağını belirtti. Programa CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz ve Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun da katıldı.

  • Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak
    10 Nis Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak

    Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmi teşvik etmek amacıyla Mayıs ayında ülke genelinde bir ay sürecek bir kampanya başlatacağını duyurdu. Kampanya, turizm sektörünün gelişimini artırmayı, çevre dostu turizmi yaygınlaştırmayı ve kültürel gelişimi turizmle bütünleştirmeyi hedefliyor. Bakanlık, altı şehri turistik niteliklerini vurgulamak için seçecek ve yerel yönetimlere tercihli uygulamalar benimsemeleri çağrısında bulunacak. Ayrıca, yerel turizm departmanları turistik cazibe merkezlerini tanıtmak ve canlı yayın gösterileri düzenlemek için sosyal medya platformlarıyla işbirliği yapacak.

  • Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek
    10 Nis Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek "İzin veremezdik" diyerek nedenini anlattı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti MYK'sında emeklilere neden zam yapılmadığını anlattı. Şimşek "Bunu yapmak için Türkiye'nin yurtdışından yüzde 50'den fazla faizle borçlanması gerekecekti" dedi.

  • Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti
    10 Nis Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti

    Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kendisini 'Kamu Güvenliği Teşkilatı İstihbarat Daire Başkanı' olarak tanıtan kişiden birden fazla kez para alan sanığa verilen 5 ay hapis cezasını, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul ederek bozdu. Daire, aynı suçun farklı gerekçelerle ve farklı zamanlarda birden fazla kez işlendiğini belirterek daha ağır cezanın uygulanması gerektiğine hükmetti.

  • Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak:
    10 Nis Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak: "Seçimlerden Sonra Genel Başkan'a Büyük Bir İlgi Olduğunu Gördük"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yurt dışı temaslarında yer alan eski CHP Genel Sekreter Yardımcısı Şule Erten Bucak, Özel’in Romanya programına ilişkin, “PES Genel Sekreteri Filibeck açılış konuşmasında, ‘Aramızda Almanya Şansölyesi Scholz ve seçimlerden zaferle çıkmış olan CHP Genel Başkanı Özel de var’ dediği anda -sanıyorum 5 bin kişilik bir salondu- büyük bir alkış koptu. Genel Başkan ayağa kalktı, hepsini selamladı. Bunun üzerine Scholz da ayağa kalkıp Genel Başkanın yanına gelip öperek onu kutladı. Bu toplantı çok başarılı bir şekilde geçti. Seçimlerden sonra Genel Başkana büyük bir ilgi olduğunu gördük” dedi. Erten Bucak, ayrıca Sosyalist Enternasyonal’ın ilk Yerel Yönetimler Komitesi Toplantısı’nın Türkiye'de yapılacağını bildirdi.

  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı
    10 Nis İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik
    10 Nis Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yerel seçimlerde halkın düzeni değiştirmek istediğini net bir şekilde gösterdiğini belirtti. Seçer, toplumun farklı kesimlerinin sorunlarının hesabının sandıkta görüldüğünü ifade etti.


Advertisement