Diyarbakır'da Tiyatro Büyüsü Başlıyor - Son Dakika
Yerel

Diyarbakır'da Tiyatro Büyüsü Başlıyor

Meral Özdemir - Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (ddt) Tarafından Düzenlenen '8

26.10.2010 12:38

Meral Özdemir - Diyarbakır Devlet Tiyatrosu (DDT) tarafından düzenlenen '8. Orhan Asena Yerli Oyunlar Festivali' 28 Ekimde başlayacak.

Her yıl tiyatroseverlerce büyük heyecanla beklenen, DDT'nin Diyarbakırlı oyun yazarı Orhan Asena anısına adanan 'Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali', Ankara, İzmir, Van, Sivas, Trabzon ve İstanbul devlet tiyatrolarının seçkin eserlerini tiyatroseverlerle buluşturacak. Diyarbakır'ın yanı sıra çevre illerden de sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği festivalde, 7 bölge tiyatrosu 10 oyunla tiyatroseverleri tiyatronun büyülü atmosferine dahil edecek.

DDT Müdürü Orkun Gülşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, artık geleneksel hale getirdikleri festivalin Diyarbakır'ın en önemli sanat olaylarından biri olduğunu söyledi.

Yurt genelinde düzenlenen tek yerli oyunlar tiyatro festivali olduğunu, bu anlamda festivalin hem tiyatro yazım sanatını, hem ulusal tiyatroyu teşvik eden, geliştiren ve tiyatro örneklerini Diyarbakır seyircisi ile buluşturan bir festival olduğunu belirten Gülşen, 'Festivalde, ilkemiz ve amacımız, Orhan Asena'nın tiyatroya bakışı, Türk tiyatrosuna kazandırdıkları doğrultusunda, ulusal tiyatronun güzel örneklerini Diyarbakır seyircisi ile buluşturmak' dedi.

- FESTİVAL GÜNÜ DDT'NİN 22. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ-

Gülşen, festival kapsamında 7 farklı oyunun büyükler için, 3 oyunun da minik seyircileri için sahneleneceğini söyledi.

DDT'nin de iki çocuk oyunu ve bir büyük oyunla festivalde yer alacağını ifade eden Gülşen, şöyle konuştu:

'Festival bizim oynadığımız 'Ölümü Yaşamak' ile başlayacak. Orhan Asena'nın yazdığı bir oyun. Asena'nın oyunu ile festivale başlamak hem bize festival için şans getirir, hem de daha anlamlı olur diye düşündük. 28 Ekimde başlayacak festivalde, tiyatromuzun 22. doğum gününü de kutlayacağız. Cumhuriyet Bayramı'nın coşkusu, yıl dönümümüzü ve festivali bir arada yaşatmak istedik. Festival, Diyarbakır için çok önemli bir sanat olayı. Yerli yazarlar, yerli yönetmenler ve bizim oyunculardan oluşan bir festival. Bölgenin tek tiyatrosu olduğumuz için bölgenin en kapsamlı tiyatro festivali unvanını da taşıyor. Sadece Diyarbakır değil, Güneydoğu'daki bütün seyircilerimizi davet ediyoruz.'

DDT'nin ev sahipliğinde yapılacak festival, devlet tiyatrolarında ilk kez bir oyunda Kürtçe küçük bir anlatımın da yer aldığı, Orhan Asena'nın yazdığı Tamer Levent'in yönettiği 'Ölümü Yaşamak' oyunuyla başlayacak.

Kan davasının anlatıldığı oyunda, Ebru Nil Aydın, Filiz Kılıç, Pınar Gün, Şivan Binici, Yurdaer Okur, Ali Çelik, Uğur Çınar, Murat Bölük, Dilek Alpaslan, Faruk Acar, Ercan Kılıçarslan, Zehra Takmaz, İbrahim İçözlü, Sebahat Kızılkaya ve Hasan Çatalkaya rol alıyor.

Yönetmen yardımcılığını Orkun Gülşen, Şamil Kafkas ve Yurdaer Okur'un yaptığı, dekoru Hakan Dündar'a kostümü Sevgi Türkay'a ışığı da İzzettin Biçer'e ait.

Ankara DT, Behiç Ak'ın yazdığı, Serhat Nalbantoğlu'nun yönettiği, Cüneyt Mete, Devrim Yakut, Benian Dönmez'in rol aldığı 'Tek Kişilik Şehir 'oyunuyla festivale konuk olacak.

İzmir Devlet Tiyatrosu, Haluk Işık'ın yazdığı, M. Doğan Yağcı'nın rejisini üstlendiği, Hülya Savaş, Nilgün Öğrük Alkın, Aygen Avcı, Vedat Aksu, Tuhan Karapınar'ın rol aldığı 'Yollarda' adlı oyunu sahneleyecek.

Van Devlet Tiyatrosu, 'Küçük Korsan', 'Gayrı Resmi Hürrem', Sivas Devlet Tiyatrosu, 'Duvarların Ötesi', Trabzon Devlet Tiyatrosu, 'İstibdat Kumpanyası', İstanbul Devlet Tiyatrosu, 'Kendi Kendine Konuşmaktır Aşk', Diyarbakır Devlet Tiyatrosu, 'Ölümü Yaşak'ın yanı sıra, 'Titil ile Bibil' ile 'Yaşlı Palyaço'yu tiyatroseverlerin beğenesine sunacak.

(MRL-EK-ZVR) - DİYARBAKIR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Diyarbakır'da Tiyatro Büyüsü Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement