Doğu Karadeniz'den Yapılan İhracat Arttı - Son Dakika
Yerel

Doğu Karadeniz'den Yapılan İhracat Arttı

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 2011 yılında 1 milyar 600 milyon 242 bin dolarlık ihracat gerçekleştiği, bu rakamın önceki yıla göre yüzde 12 artış gösterdiği bildirildi.

03.01.2012 17:49

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den 2011 yılında 1 milyar 600 milyon 242 bin dolarlık ihracat gerçekleştiği, bu rakamın önceki yıla göre yüzde 12 artış gösterdiği bildirildi.

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2011 yılında yapılan ihracatın 1 milyar 600 milyon 242 bin 315 dolar olarak gerçekleştiğini, bu rakamın önceki yıl yapılan 1 milyar 428 milyon 794 bin 299 dolarlık ihracata göre, yüzde 12 artış gösterdiğini belirtti.

Bölgeden yapılan ihracatın ürün sıralamasında, 672 milyon 861 bin 355 dolarlık tutarla fındık ve mamullerinin birinci, 368 milyon 443 bin 812 dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 301 milyon 933 bin 953 dolarla da madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığını vurgulayan Gürdoğan, bölgeden 2011 yılında 96 ülkeye ihracat yapıldığını, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, Fransa ve İtalya olduğunu bildirdi.

Gürdoğan, Trabzon'dan yapılan ihracatının belli sektörlerle öne çıktığına ve Türkiye'den gerçekleşen yaş meyve sebze ihracatının yüzde 15'i, Rusya Federasyonu'na yapılan yaş meyve sebze ihracatının yüzde 40'ı, Türkiye geneli fındık ihracatının ise yüzde 38'inin Trabzon'dan gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bunun yanında ülkemizden en fazla yaş meyve sebze ihraç eden ilk iki firma sıralamasında Trabzonlu ihracatçılarımız bulunmaktadır. Her ne kadar Trabzon ilimiz ihracatı tarımsal ürün ağırlıklı olsa da son yıllarda sanayi ürünleri ihracatında da artış ve yükseliş trendi sürmektedir. Yükseliş trendinde olan sektörlerden özellikle otomotiv endüstrisinden 2010 yılında yüzde 88 oranında bir artış ile 40 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Trabzon, 18 ilin yer aldığı Karadeniz Bölgesi ihracatında en çok ihracat gerçekleştiren il sıralamasında birinci sırada yer almakta ve bu performansı ile Karadeniz Bölgesi ihracatının yüzde 32'si Trabzon'dan gerçekleştirilmektedir."

Gürdoğan, Doğu Karadeniz'den Rusya başta olmak üzere özellikle Asya pazarına ihracat yapıldığını anlatarak, önümüzdeki yıl dünya ihracatçıları tarafından önem verilen Rusya Federasyonu piyasalarında yoğun rekabetin yaşanacağına dikkati çekti.

Bu nedenle Doğu Karadeniz'deki ihracatçıların özelikle lojistik konusunda elini çabuk tutması gerektiğini belirten Gürdoğan, "Rusya Federasyonu'nun Karadeniz Sahil Bölgesi limanlarına entegre olması için bir Türk lojistik merkezinin kurulması, kapatılan Sochi Limanı'na alternatif olacak Adler Limanı'nın açılması ve Gürcistan üzerinden karayolu ile Rusya'ya ulaşmamızı sağlayacak Abhazya kapsının açılmasını hızlı bir şekilde talep etmekteyiz" dedi.

- TRABZON

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Doğu Karadeniz'den Yapılan İhracat Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement