Domuz Gribi" Vakaları - Son Dakika
Yerel

Domuz Gribi" Vakaları

Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan, bu kış döneminde görülen domuz gribi vakalarının geçen kıştan çok olmadığını belirterek, "Yaşanan ölümler daha çok astım, KOAH, kalp hastalığı, diyabetliler ve bağışıklığı baskılanmış olanlarda görüldü" dedi.

07.01.2016 12:02

Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri  Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan, bu kış döneminde görülen domuz gribi vakalarının geçen kıştan çok olmadığını belirterek, "Yaşanan ölümler daha çok astım, KOAH, kalp hastalığı, diyabetliler ve bağışıklığı baskılanmış olanlarda görüldü" dedi.

Arıkan, yaptığı yazılı açıklamada,  domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsünün domuzlarda oluşan virüse çok benzediği için adına "domuz gribi" verildiğini hatırlattı.

Hastalık belirtilerinin gribe benzediğini, 3 günü geçen ve düşmeyen ateşli gribal vakalarda derhal hastaneye başvurulması gerektiğini vurgulayan Arıkan, şu ifadeleri kullandı:

"Bu kış döneminde görülen domuz gribi vakaları geçen kıştan çok olmadı. Yaşanan ölümler daha çok astım, KOAH, kalp hastalığı, diyabetliler ve bağışıklığı baskılanmış olanlarda görüldü. Altta bu hastalıkları olanlar her hastalıkta risk grubunu oluşturabilir. Domuz gribi adı, toplumda hastalıktan daha fazla korkuya neden oldu. Ciddi vakaların hemen hepsi ateşlidir, hastaneye yatırılanlarda oran yüzde 90-95'e ulaşmaktadır. Hastaneye yatış ve ölüm oranı yüksek olan risk grubu, 6 yaş altı çocuklar, gebeler, her yaş grubundan kronik hastalığı olanlar, astım, KOAH,  kalp hastalığı, diyabeti olanlar, bağışıklığı baskılanmış olanlar, 'Reye sendromu' nedeniyle 19 yaş altı aspirin tedavisi alanlardır. En yüksek riski olanlar ise gebelerdir."

Domuz gribinden korkulmaması gerektiğini, risk grubunu oluşturan kişilerin alacakları basit önlemlerle hastalıktan korunabileceğine bildiren Arıkan, şunları kaydetti:

"Basit hijyen kurallarını uygulayarak, aşı yaptırarak, vitamin deposu doğal besinleri sıklıkla tüketerek ve zararlı alışkanlıklardan uzak durarak bu hastalıktan korunmak çok kolaydır. Eller sıklıkla sabun,  su  veya  alkol içerikli kimyasallar ile yıkanmalıdır. İnsanlar ellerini yıkayamadıkları durumlarda, ağızlarına, burunlarına ve gözlerine elleriyle dokunmaktan kaçınmalıdırlar. Eğer öksürme gerekiyorsa ağız bir bez ya da kağıt ile kapatılmalı ve kullanılan kağıt ya da bez hemen çöpe atılmalıdır, ancak ciddi hastalık belirtisi olan hastaların hastaneye yatırılarak antiviral ilaç başlanması gereklidir."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Domuz Gribi' Vakaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement