Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,
"Geçmişte küçük göletin açılması için Bakanlar Kurulu seferber olurdu, şimdi ise Başbakanımız devasal açılışlara bile gelmiyor. Açılışlarımızı toplu olarak gerçekleştiriyoruz" dedi.
Bakan Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce Antalya'da Harrington Park Resort Otel'de düzenlenen DSİ Bölge Müdürleri Teftiş Kurulu Başkanlığı seminerine katıldı.
Basına kapalı düzenlenen seminerin ardından Bakan Eroğlu, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde 2003-2011 yılı yatırımlarıyla ilgili gazetecilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Bakan Eroğlu, 2003 yılından itibaren büyük yatırımlara imza attıklarını belirterek, Türkiye genelinde bin 128 tesis açtıklarını söyledi. 206 tane baraj, 179 sulama tesisi açılışı yaptıklarını vurgulayan Bakan Eroğlu, içme suyu olmayan 49 yerleşim alanına su tesisi kazandırdıklarını ifade etti. Eroğlu, 643 taşkın koruma tesisi yapıldığını, 11 milyon dekar arazinin de suya kavuşturulduğunu bildirdi.
Türkiye'de "Bin günde bin gölet" projesi ile 3 milyon dekar araziyi sulu tarıma açtıklarını, bununla birlikte 300 bin vatandaşa istihdam sağladıklarını vurgulayan Eroğlu, "Geçmişte küçük göletin açılması için Bakanlar Kurulu seferber olurdu, şimdi ise Başbakanımız devasal açılışlara bile gelmiyor. Açılışlarımızı toplu olarak gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
Orman alanlarını da sürekli artırdıklarına işaret eden Eroğlu, 21,6 milyon hektarlık alanın orman alan olduğunu ve bozuk alanların da düzeltilmesi yönünde çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Eroğlu, 2008-2012 yılları arasında 2 milyon 300 bin hektar bozuk alanı iyileştirdiklerini, bu yıl da 500 bin hektar alanı iyileştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Fidan üretimini de artırdıklarına işaret eden Eroğlu, arazileri kış aylarına hazırlayıp, helikopterle tohumlar attıklarını ve yüzde yüz başarı sağladıklarını bildirdi. Eroğlu, ülke genelinde milli parklar sayısını da artırdıklarını söyledi.
-Antalya'ya yapılan yatırımlar-
Bakan Eroğlu, Antalya'ya son 9 yılda 822 milyon 350 bin lira yatırım yaptıklarını bildirdi. 19 tane sulama tesisi tamamladıklarını, 238 bin 980 dekar tarım arazisini sulamaya açtıklarını anlatan Eroğlu, "25 adet taşkın koruma tesisi yaptık. 2011 yılı Antalya için taşkınlarda hamle yılı ilan ettik. 55 tane yerleşim yeri taşkından kurtuldu. 120 bin 492 dekarlık alan da taşkından kurtulmuş oldu" diye konuştu.
Antalya'yı "dünyanın cenneti" olarak nitelendiren Eroğlu, turizmi sadece deniz, kum, güneş olarak görmediklerini, doğa turizmini daha da yaygınlaştırmak ve vatandaşlara gelir temin etmek için proje hazırladıklarını bildirdi.
Antalya'yı doğa turizmine açarak daha fazla zengin turist gelmesini istediklerini kaydeden Eroğlu, "Her şey dahil sistemi turizm gelirini düşürüyor. Doğal turizmi her şeye dahil etmeyeceğiz, biraz da para toplayalım. Bununla ilgili bir ay zarfında taslak proje hazırlanacak. Nisan ayının başında proje üzerinde görüşler belirteceğiz" dedi.
Doğa ve yayla turizmi açısından Antalya, Isparta ve Burdur'un geniş potansiyele sahip olduğunu ifade eden Eroğlu, zengin turistlere yönelik bir plan düşündüklerini ifade etti.
Antalya'da 769 bin 170 dekar alanı da ağaçlandırdıklarını söyleyen Eroğlu, bu yıl için Antalya'ya Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak 11 milyon liralık bir bütçe ayırdıklarını belirtti.
Ayrıca Antalya'da yangına dayanıklı orman projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Eroğlu, tek tip ağaç türleri yerine yangına dayanıklı türlerle karma ormanlar oluşturduklarını kaydetti.
Bakan Eroğlu, Antalya'da kuvvetli hava olayları ve yağışların gözlenmesi, kısa süreli hava tahmini ve meteorolojik erken uyarılar için 9 yılda 24 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu (OMGİ) kurulduğunu bildirdi.
-Burdur'a yapılan yatırımlar-
Burdur'a kendi dönemlerinde 217 milyon 966 bin liralık yatırım yapıldığını söyleyen Eroğlu, bu kent için hayal edilemeyecek projeleri hayata geçirdiklerini söyledi. 26 tane taşkın projesine imza attıklarını belirten Eroğlu, kent merkezi ile 6 ilçe, 5 belde ve 14 köyü taşkınlardan kurtardıklarını bildirdi.
Bakan Eroğlu, Burdur'a 5 adet baraj, 1 adet gölet, 26 adet taşkın koruma tesisi, 2 adet bal ormanı, 6 adet mesire yeri, 2 adet tabiat parkı, 2 adet kent ormanı, 4 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kazandırdıklarını kaydetti.
-Isparta'ya yapılanlar-
Bakan Eroğlu, AK Parti öncesinde unutulan iller arasında Isparta'nın da yer aldığını kaydetti. Isparta'ya 326 milyon 430 bin liralık yatırım yapıldığına işaret eden Eroğlu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde temeli atılan hizmetlerin de bu dönem tamamlandığını belirterek, "Cumhurbaşkanımız tarafından temeli atılanların hiçbiri bitmemiş, hepsini biz bitirdik. 1985-1990 yıllarında ihale edilmiş ama bitirilmemiş çalışmalar vardı" dedi.
Ayrıca yıllar önce temeli atılan ve bitirilemeyen projelerin de harap olduğunu gördüklerini söyleyen Eroğlu, güller kentine yakışacak bir görünüm kazandırdıklarını belirtti.
Isparta'da şehir içinin sel baskını tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Eroğlu, dere ıslahı ile kenti sel baskınında kurtardıklarını söyledi.
Isparta'ya plaka kodunun 32 olmasından ötürü 32 gölet-baraj sözü verdiklerini kaydeden Eroğlu, "Isparta halkına söz verdik ve yerine getirdik. 32 değil, 33 gölet-baraj projesini gerçekleştirdik. Sözümüzün eriyiz" diye konuştu.
Bu projelerle 104 bin dekar arazinin sulanacağını dile getiren Eroğlu,
"Antalya, Isparta ve Burdur'a 2003-2011 yıllarında 1 milyar 366 milyon 746 bin lira tutarında yatırım yapıldı. Halen devam eden projelerimiz bulunmakta ve bunların da takipçisi olacağız" dedi.
"Bin günde bin gölet" projesinin yatırımlarının devam ettiğini ve bitecek denildiği tarihte de bitirileceğini vurgulayan Eroğlu, bölge müdürlerine talimat verdiğini, bitmesi gereken tarihte bitmediği takdirde müteahhitlerin tekrar değerlendirileceğini söyledi.
- ANTALYA
Son Dakika › Yerel › DSİ Bölge Müdürleri Teftiş Kurulu Başkanlığı Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?