Dünya Sigarasız Günü - Son Dakika
Yerel

Dünya Sigarasız Günü

Dünya Sigarasız Günü

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, Günümüzde Her Yıl 3.5-4 Milyon İnsan ve Her Gün 10 Binin Üzerinde Kişinin Sigaradan Hayatını Kaybettiği Bildirdi.

31.05.2007 13:06

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, günümüzde her yıl 3.5-4 milyon insan ve her gün 10 binin üzerinde kişinin sigaradan hayatını kaybettiği bildirdi.

3 1 Mayıs Dünya Sigarasız Günü sebebiyle açıklama yapan Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, sigaranın her dozunun sağlığa zararlı olduğunu ve vücudun çok çeşitli organlarına zarar veren binlerce kimyasal madde içerdiğini belirtti. Sigaranın, ileri derecede bağımlılık yapıcı etkiye sahip olduğunu ve sadece kullanana değil, dumana maruz kalan diğer insanlara da zarar verdiğini kaydeden Dr. Yıldırım, "Sigara bağımlılarını kendisine bağlayan nikotin, kokain ya da amfetamin kadar güçlü ve onlara benzer bir uyarıcıdır. Nikotin beyindeki yaşamsal işlevleri düzenleyen merkezlerden bazı ileticilerin salınımına sebep olur. Sigara içildikten sonra duyulan haz ve doygunluğun nedeninin bu ileticiler olduğu düşünülmektedir" dedi.

Nikotinin, bağımlılığa sebep olan eroin, kokain gibi maddelerle benzer merkezleri etkilediğini dile getiren Dr. Yıldırım, "Tiryakiye sürekli sigara içme isteği veren şey nikotindir. Nikotin sigara içen kişiyi uyarır, kalp çarpıntısına, yüksek tansiyona, kişinin nefes alıp verişinin hızlanmasına sebep olur. Ayrıca, sigarada bulunan karbon monoksit kişiyi sersemleştirmektedir. Ergenler üzerinde yapılan bir çalışmada, bağımlılık ve yoksunluk bulgularının kimi gençlerde sigaraya başladıktan bir kaç hafta gibi kısa süre sonra çıktığı görülmüştür. Bazıları daha uzun bir süre kullandıktan sonra bağımlı hale gelmektedir" diye konuştu.

Dr. Yıldırım, sigara dumanı olan havayı solumanın sağlığa zararlı olduğunu ifade ederek, şunları ifade etti:

"Sigara dumanında küçük parçacıklar ve gazlar halinde 4 binden fazla kimyasal madde bulunup, bunların çoğu zararlıdır. Bunların en az 40 tanesinin kansere yol açtığı bilinmektedir. Gazlar arasında, otomobil egzozundan çıkan karbon monoksit gazı da bulunmaktadır. Sigara dumanının sadece yüzde 15'i sigara içenin ciğerlerine girer. Geri kalanı başkalarının soluduğu havaya karışır. Yanan sigaranın ucundan çıkan sigara dumanında çok sayıda zehirli ve kansere yol açan madde bulunmaktadır. Sigara dumanına maruz kalmak, sigara kullanmayanlarda akciğer kanseri nedenleri arasındadır. Evde diğerlerinin sigara dumanına maruz kalan sigara içmeyen kimseler, sigara dumanına maruz kalmayan sigara içmeyen kimselere göre yüzde 26 oranında daha fazla akciğer kanseri tehlikesi ile karşı karşıyadırlar."

Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre dünya ülkelerinin birçoğunda en çok rastlanan ve kanserden en çok ölüme yol açan nedenler arasında ilk sırayı akciğer kanserinin aldığının tespit edildiğini anlatan Dr. Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Son 40 yılda yüzde 250 oranında artış gösteren akciğer kanseri, Türkiye'de her yıl 30-40 bin kişide görülmektedir. Akciğer kanserlerinin yüzde 85'inin nedeni sigaradır. Kronik bronşitin yüzde 75'inin, kalp hastalıklarının yüzde 25'inin nedeni sigaradır. Günde sadece 5 tane sigara içen hamile bir kadının erken doğum yapması ya da oldukça küçük ve de sağlıksız bir bebek doğurma riski yüksek oranda artmaktadır. Ağız kanseri vakalarının tamamına sigara yol açmaktadır. Yemek borusu kanserinden ölenlerin hemen hepsi sigara içtikleri için ölmüşlerdir. Menopoz sigara içen kadınlarda beklenenden 5-10 yıl daha erken görülür. Bu da kemiklerin erkenden incelmesine ve de erimesine neden olur. Düzenli bir şekilde sigara içilmesi, deri yapısını bozar, kırışıklıklara yol açar. Bunun yanında dişler sararır ve de kararır, tırnaklar sağlıksızlaşır. Sigara içenlerin yaraları çok daha zor kapanır. Sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riskiniz, sigara içmeye devam eden birinin taşıdığı riskin yarısına iner, kalp hastalığı riskiniz hiç sigara içmemiş birinin taşıdığı riskle aynı seviyeye gelir. Onbeş yıl sonra felç geçirme ve kalp krizi riskiniz hiç sigara içmemiş birinin taşıdığı riskle aynı seviyeye gelmektedir."

(OÇ-ST-ST-Y)

31.05.2007 12:42 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Dünya Sigarasız Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement