Dünyanın En Büyük Mozaik Müzesi Hatay'da Yapılıyor - Son Dakika
Yerel

Dünyanın En Büyük Mozaik Müzesi Hatay'da Yapılıyor

Sayısız kültürel mirasa sahip olan Hatay'a, bu değerlerin sergilenebileceği dünyanın en büyük mozaik müzesi yapılıyor.

13.09.2011 14:20

Sayısız kültürel mirasa sahip olan Hatay'a, bu değerlerin sergilenebileceği dünyanın en büyük mozaik müzesi yapılıyor.

Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ziyaretçilerin adeta masal gibi bir dünyada gezeceğini ifade etti.

Reyhanlı Yolu Maşuklu Beldesi'nde yaptırılan ve "Mozaik sergi alanı" açısından dünyanın en büyük müzesi olacak Yeni Hatay Müzesi'nin temeli, bu yıl 26 Mayıs tarihinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in de katıldığı görkemli bir törenle atıldığını belirten Lekesiz, İl Özel İdaresi'ne ait 53 bin 559 metre kare arazi üzerine yaptırılan müzenin ihalesinin ise 4 Şubat 2011 tarihinde yapıldığını kaydetti.

Lekesiz, ihale sözleşme bedeli 36 milyon 300 bin lira olan müzenin, 2013 yılı temmuz ayı içerisinde tamamlanmasının planlandığı, ancak bu güzel ve önemli eserle bir an önce buluşmak adına daha kısa sürede bitirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

800 ziyaretçinin aynı anda gezebileceği müzede, kentin ev sahipliği yaptığı tüm uygarlıklara ait eserler, 7 ana bölümde toplam 10 bin 700 metre kare alanda sergileneceğini kaydeden Lekesiz, bu alanın 4 bin 500 metre karesinin sadece mozaiklerin sergilenmesi için ayrıldığını ifade etti.

Lekesiz, dünyanın en büyük mozaik müzesinin kentte yapılacak olmasının heyecan verici olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Buraya gelende de gelmeyende de, burayı duyan herkeste derin bir heyecan uyandıracak bir müze olacak. Müzeyi gezen ziyaretçiler adeta masal gibi bir dünyada gezecekler. Çok özel bir proje hazırlandı. Projesi tamamen bölgemizin mimari dokusuna, tarihi özelliğine uygun olarak yapıldı. Kendi içerisinde çok özel bir öyküsü var. Tamamlanması ile birlikte Türkiye'nin turizm değerini artıracak. İlimizin muhteşem bir müze kazanmasının yanı sıra etrafındaki çarpık ve dökük yapıların da ıslah olmasını sağlayacak. Bölge müstakil bir kültür aksı haline gelecek. "

Mozaik açısından dünyanın en zengin merkezlerinden biri olan kentin bu zenginliklerin ortaya çıkmasının ve sergilenmesinin büyük önem taşıdığını da vurgulayan Lekesiz, müzede ayrıca, uygulama merkezleri, kurs salonları, çocuk müzesi, eğitim alanı, kültür hayatına katkı sunacak merkezler, hediyelik eşya satış merkezi, kütüphane ve arşiv, bahçesinde lahitler, sütun başlıkları, büyük taş eserler, gezinti yolları, çok amaçlı yeşil alanlar, spor alanları, kafe, mutfak, dinlenme alanları, toplantı salonu ve otopark bulunacağını ifade etti.

- HATAY

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dünyanın En Büyük Mozaik Müzesi Hatay'da Yapılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement