Eskişehir'de 'Geleneksel Türk Sporları Günleri' - Son Dakika
Yerel

Eskişehir'de 'Geleneksel Türk Sporları Günleri'

Eskişehir\'de \'Geleneksel Türk Sporları Günleri\'

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti etkinlikleri kapsamında "Geleneksel Türk Sporları Günleri" başladı.

24.08.2013 18:08

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti etkinlikleri kapsamında "Geleneksel Türk Sporları Günleri" başladı.

Yunus Emre Kültür Merkezi'nde etkinlik kapsamında verilen konferansta, Türklerde atlı okçuluk konusu katılımcılara anlatıldı. Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Hilmi Arıç, okçuluğun insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirtti. Arıç, "Türklerde okçuluk, adeta Türk milletinin karakterini şekillendiren bir hal aldı. En yaygın silahlardan olan okçuluk, Hazreti Adem'den bugüne kadar kullanılmakta, kılıç henüz Amerika'da yokken, insanın olduğu ok ve yayın bulunmadığı coğrafya neredeyse yok gibidir. Okun ve yayın ön plana çıktığı medeniyetler, Mezopotamya'da özellikle yer almıştır ve savaşlarda çok eski bir silah olarak kullanılmaya başlanmıştır. Orta Asya'da Türk kavimleri savaşlarında oku ve yayı batıdan daha farklı özellikle at belinde ve hatta yakın mesafede kullanmıştır. Bir süredir unutulan okçuluk, günümüzde okçuluğa gönül verenler sayesinde yeniden canlanmaya başladı" dedi.

Okçuluğun, İslam dininde de çok güçlü bir unsur olduğunu belirten Arıç, Hazreti Muhammed Aleyhisselamın yayının Topkapı Sarayı'nda sergilendiğini ifade etti.

Arıç, konferansını sunarken üzerinde bulunan geleneksel kıyafeti ise Mısır gezisi sırasında aldığını ve bunun Memlük kıyafeti olduğunu söyledi.

Konferansta daha sonra Polonya Atlı Okçuluk Birliği üyesi Michal Tomaszewski de, 15'inci ve 16'ncı asırlarda Osmanlı ve Doğu Avrupa eyerlerinin yapımından bahsetti.

Geleneksel Türk Sporları Günleri etkinlikleri, Sazova Bilim ve Kültür Parkı'nda yarın devam edecek. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Eskişehir'de 'Geleneksel Türk Sporları Günleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement