Farmakologlar Bonzaiyi Tartıştı - Son Dakika
Yerel

Farmakologlar Bonzaiyi Tartıştı

Marmara Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Karaalp, uyuşturucu madde bonzai bağımlılığına genellikle 15-30 yaş arasındaki erkeklerde rastlandığını belirtti.

23.11.2015 12:58

Marmara Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Karaalp, uyuşturucu madde bonzai bağımlılığına genellikle 15-30 yaş arasındaki erkeklerde rastlandığını belirtti.

Çukurova Üniversitesi'nden (ÇÜ) yapılan yazılı açıklamaya göre, Doğu Akdeniz Farmakoloji Topluluğu'nun (DAFT) 12. toplantısı, ÇÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı, Adli Tıp Anabilim Dalı ve Eczacılık Fakültesi'nin desteğiyle gerçekleştirildi. Son zamanlarda gündemin üst sıralarına tırmanan ve kullanımı sıklıkla görülen bonzai ile ilgili toplantıya, çeşitli üniversitelerden bilim insanları katıldı.

Marmara Üniversitesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Karaalp, son 10 yıl içinde ortaya çıkan ve tüm dünyada salgın halinde toplumları etkileyen sentetik kannabinoidler ya da ülkemizde bilinen yaygın adıyla bonzainin özellikle 15-30 yaş arası kişilerde bağımlılık oluşturduğu belirtti.

Karaalp, "Bonzai tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle 15-30 yaş arasında ve daha çok erkeklerde görülüyor. Bunun arkasında sosyokültürel birçok etken bulunuyor. Örneğin ergenlik, büyüme arzusu, yaşanan sosyal veya psikolojik değişiklikler, travmalar, arkadaş ortamı, sınav stresi bunlar arasında sayılabilir" ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2014 Uyuşturucu Raporu'na göre yıllar içinde saptanan sentetik kannabinoidlerin sayısının giderek arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Karaalp, 4-5 sene gibi çok kısa bir sürede toplam sentetik uyuşturucu sayısının 350'ye ulaştığını kaydetti.

Adana'da uyuşturucu kullanım yaşı 12'ye kadar düştü

ÇÜ Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Gülmen,  15-24 yaş aralığında uyuşturucu maddeyi en az bir kere deneme oranının AB ortalamasının yüzde 29,7 ve Türkiye ortalamasının yüzde 2,7 olduğunu belirtti.

Türkiye'de uyuşturucularla ilgili 2004 yılında bin 417 kişi yatarak tedavi görürken 2013 yılında bu sayının 11 bin 262'ye yükseldiğini ifade eden Gülmen, ikamet ettikleri illere göre yatarak tedavi gören kişi sayılarında ise 2 bin 54 hastayla İstanbul'un ilk sırada, bin 57 hastayla Adana'nın ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Uyuşturucu kullanım yaşına da dikkat çeken Prof. Dr. Gülmen, kendilerine 12 yaşında bir kız çocuk vakasının geldiğini ve Adana'da uyuşturucu kullanım yaşının bu kadar düştüğünü ifade etti.

ÇÜ Adlı Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu da sentetik kannoboidlerin Türkiye'de ilk olarak 2010 yılında görülmeye başlandığını hatırlatarak 2013 yılında narkotik operasyonlar ile 11 bin 139 sentetik kannabinoid olayının bildirildiğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Farmakologlar Bonzaiyi Tartıştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement