Gaün'de "Kültür ve Sanat Dünyamızda Necip Fazıl" Konulu Konferans - Son Dakika
Yerel

Gaün'de "Kültür ve Sanat Dünyamızda Necip Fazıl" Konulu Konferans

Gaün\'de "Kültür ve Sanat Dünyamızda Necip Fazıl" Konulu Konferans

Gaziantep Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'na bağlı faaliyetlerini sürdüren Edebiyat ve Kitap Topluluğuna üye öğrenciler tarafından düzenlenen 'Kültür ve Sanat Dünyamızda Necip Fazıl' konulu konferansa, Yazar Mustafa Yazgan...

29.05.2012 19:29

Gaziantep Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'na bağlı faaliyetlerini sürdüren Edebiyat ve Kitap Topluluğuna üye öğrenciler tarafından düzenlenen 'Kültür ve Sanat Dünyamızda Necip Fazıl' konulu konferansa, Yazar Mustafa Yazgan konuşmacı olarak katıldı.

Mühendislik Fakültesi Dekanlık Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Cahit Bağcı, Genel Sekreter Ercan Eroğlu, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenci katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Yazar Mustafa Yazgan'ın Necip Fazıl Kısakürek ile çok yakın çalıştığını belirtti.

Prof. Dr. Coşkun,"Necip Fazıl için biz bu yıl çok geniş bir sempozyum yapmayı düşünüyoruz. Dolu dolu Necip Fazıl günleri yapacağız. Necip Fazıl Kısakürek dediğiniz zaman Türkiye'nin yirminci yüzyılına damgasını vurmuş isimlerden birinden bahsediyoruz. 70'li yıllarda kendisini yakinen tanıdığımız birlikte yanında bulunduğumuz kimi zaman konferanslarında, kimi zaman matbaada birçok işin mutfağında rol aldığımız çok değerli bir fikir insanı" dedi.

Necip Fazıl'ın geçmişte öğrencisi olduğunu belirten Yazar Mustafa Yazgan, "Üstadın doğup büyüdüğü yetiştiği, edebi meyvelerini sunduğu toplum, tarih, sanat, kültür öyle bir dönem içine girmişti ki Tanzimat'tan bugüne dek bir yıkım devresinin adeta depremleriyle sarsılan bir dönemdi. O milletimizin istiklal, oluş, iman, şahsiyet yılmaz olduğu kadar bu aziz davanın dayanılmaz çileleriyle yoğrulan bir fikir ve aksiyon adamıdır" ifadesinde bulundu.

Necip Fazıl'ın doğduğu yıllarda II. Abdülhamit Han'ın padişah olduğunu ifade eden Yazgan, "Sanat, estetik, metafizik, derinlik içinde adeta toprağımızda açan nadide bir gül gibiydi. 1904 tarihi itibariyle Necip Fazıl Bey çağı bütün siyasi, iktisadi, ahlaki, içtimai, edebi, ideolojik, fikri, tarihi, dini ve milli meselelerin içinde yoğrulmuş ve çağını yaşayan bir mütefekkir ve şairimizdir" şeklinde konuştu.

Necip Fazıl'ın 12 yaşında şiire başladığını söyleyen Yazgan, "Hayat safhasında şiir, tiyatro, fikir, gazetecilik sahasında ortaya çıkan eserleriyle en büyük ilgi çevresine sahiptir. Üstat henüz Osmanlı'nın yıkım dönemindeki harabeliklerin tozu, dumanı içinde, içinde yanan şiiriyet ateşinin verdiği güçle şiirler yazıyordu. O kadar derin, o kadar aşkı anlatan, tabiatı anlatan ve akla gelen bütün unsurları anlatan şiirler yazıyordu ki o yazdığı şiirler İstanbul sosyetesi tarafından üstada genç şair adı konmuştu" diye konuştu.

Hiçbir ırkın küçük görülmemesi gerektiğine dikkat çeken Yazgan, buna hiçbir insanının hakkı olmadığını ifade ederek, ırkın Allah'ın yarattığı bir özellik olduğunu vurguladı. Konferansın sonunda konuşmacı Yazar Mustafa Yazgan'a hediye takdim eden Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, kendisine teşekkür etti. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gaün'de 'Kültür ve Sanat Dünyamızda Necip Fazıl' Konulu Konferans - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement