Gazi Süleyman Paşa Sempozyumu Devam Ediyor - Son Dakika
Yerel

Gazi Süleyman Paşa Sempozyumu Devam Ediyor

Gazi Süleyman Paşa Sempozyumu Devam Ediyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III, ikinci gününde 6 farklı salonda yapılan oturumlarla devam etti.

26.03.2016 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III, ikinci gününde 6 farklı salonda yapılan oturumlarla devam etti.

Gazi Süleyman Paşa Salonu'nda gerçekleşen ilk oturumda Süleyman Paşa'nın İzmit ve çevresinde yaptığı fetihler ile Osmanlı'nın şehir kimliğinin oluşmasında yaptığı öncülük ele alındı. Oturumda ilk olarak " Gelibolu'da Bir Osmanlı Şehzadesi: Süleyman Paşa" konulu sunum yapan Gaziantep Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bilgehan Pamuk, "XIV. yüzyılın ortalarına doğru Osmanlılar, İzmit'ten Kadıköy'e uzanan Marmara'nın kuzeyi ve körfezdeki kıyı şeridine de hakimdiler. Süleyman Paşa, Karesi hakimliği sırasında, Gelibolu ile yakından ilişki kuran ilk Osmanlı hanedanı üyesi olmuştu. Bizans İmparatorluğu'ndaki taht kavgası, Osmanlıların bölgeye nüfuz etmesine olanak sağlamıştı. Ara ara yapılan askeri yardımlar ile birlikte Osmanlılar, Süleyman Paşa komutasında Rumeli havalisine geçmişlerdi. 1354 yılında Osmanlıların Gelibolu'na geçişi artık yardım amaçlı değil doğrudan doğruya fetih amaçlıydı" dedi.

"RUMELİ FATİHİ SÜLEYMAN PAŞA"

Programın ikinci sunumunda ise "Vakıf-Şehir İlişkisi Bağlamında İzmit Gazi Süleyman Paşa Evkafı (XVI. Yüzyıl)" başlığıyla bilgiler veren Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Güler-Uzm. Abdullah Çakmak, Osmanlı'nın kuruluş yıllarına ait bir kitap bulunmadığını, bu nedenle en önemli belgelerin vakıf kayıtları olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Çakmak, "Şehir hayatının kurulmasından gelişmesine kadar birçok aşamada kendini gösteren vakıflar, Osmanlı şehir kültürünün oluşmasında büyük bir paya sahiptir. Osmanlı şehirlerinde ön plana çıkan mimari eserler ve buralara tesis edilen vakıflarla yürütülen eğitim, ticaret, bayındırlık ve sağlık gibi hizmetlerin her biri toplum hayatına artı bir değer katmaktadır. XIV. yüzyılın ilk yarısında İznik ve İzmit fetihlerinde babası Orhan Bey'in yanında yer alan Gazi Süleyman Paşa daha sonra kendisine 'Rumeli Fatihi' unvanını kazandıracak Gelibolu'dan Tekirdağ'a kadar olan Marmara sahillerinin fetihlerini gerçekleştirmiş ve ilk olarak bu bölgelere Osmanlı iskan politikasını uygulayarak Türkmenleri yerleştirmiştir" diye konuştu.

"ORHAN CAMİİ, FETİH CAMİİDİR"

Akademisyenler yaptıkları sunumda ayrıca, " Osmanlı Devleti'nin henüz yeni kurulduğu bu dönemde Süleyman Paşa yaptırmış olduğu cami, medrese, mektep ve imaret gibi hayır eserleriyle adeta bu bölgelerde Osmanlı şehir kimliğinin oluşmasına öncülük etmiştir. Süleyman Paşa'nın İzmit'te yaptırmış olduğu cami ve medresesi ile bunların giderlerini karşılayabilmek adına kurmuş olduğu vakfın tarihi ve aynı zamanda bu hayratın toplum hayatına yansımaları arşivlerde yer almaktadır. Süleyman Paşa, İzmit'teki ilk sancak beyidir diye düşünüyoruz. Bursa'dan sonra bir Osmanlı şehzadesine ev sahipliği yapması açısından da önemlidir. Halen İzmit'te Orhan Camii olarak bilinen cami, Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırılan bir fetih camiidir" bilgilerini verdiler.

AKADEMİSYENLER SUNUM YAPTI

Oturumda ayrıca "Süleyman Paşa Vakıfları" başlığı altında Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Vedat Turgut, "Gazi Süleyman Paşa'nın Kuzey- Batı Anadolu'daki İzleri" konusunda Balıkesir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kenan Ziya Taş ve Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi Dr. Kayrat Belek konuya ilişkin sunumlar yaptı. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gazi Süleyman Paşa Sempozyumu Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement