Gaziantep'in Kaçırılan Eserleri Dünya Gündemine Taşınacak - Son Dakika
Yerel

Gaziantep'in Kaçırılan Eserleri Dünya Gündemine Taşınacak

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Vali Ali Yerlikaya, Okan Üniversitesi tarafından düzenlenen 7. Gaziantep Zirvesi'ne katıldı.

29.04.2015 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Vali Ali Yerlikaya, Okan Üniversitesi tarafından düzenlenen 7. Gaziantep Zirvesi'ne katıldı.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Şahin ve Yerlikaya, Okan Üniversitesi'nce, Gaziantep'in çalınan, yurtdışına kaçırılan eserlere sahip çıkmak ve yeni bir tarih bilinci oluşturma konusunda katkı sağlamak amacıyla düzenlediği 7. Gaziantep Zirvesi'nde konuştu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şahin, kaçırılan tarihi eserlerin yurda geri getirilmesi konusunda her bireyin çaba sarf etmesi gerektiğini belirtti.

Bu konuda ciddi bir lobi çalışması yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Şahin, ABD'ye kaçırılan Zeugma mozaiklerinin Türkiye'ye iade edilmesi için Change.org'ta başlatılan kampanyaya destek verilmesini istedi.

Şahin, şehrin kültürüne sahip çıktıklarını ve Gaziantep merkezli Arkeoloji Enstitüsü kurulacağını kaydetti.

Vali Yerlikaya da Batılıların Gaziantep'in kültürel mirasının 100 yıl önce fark ettiğini vurguladı.

Yazar Ahmet Ümit'in moderatörlüğünü üstlendiği "Gaziantep'in Kaçırılan Hazineleri" panelinde bölgede önemli kazılar gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutalmış Görkay, ZEGO İletişim Stratejileri Merkezi Başkanı Zeynep Göğüş ve Sabah gazetesi yazarı Mehmet Barlas konuşmacı olarak yer aldı.

Prof. Dr. Kutalmış Görkay, 2005 yılında ilk kez kazı başkanı olarak Gaziantep'e geldiğinde, kazı yaparak geçim sağlayan kesimden ölüm tehditleri aldığını belirterek, "Bu ölüm tehditlerinden ancak ağalardan birinin oğlunu işe alarak kurtulabildik" ifadelerini kullandı.

Okan Üniversitesi'nin geleneksel hale getirdiği Gaziantep Zirvesi, kentin yurtdışına kaçırılan eserlerine sahip çıkarak yeni bir tarih bilinci oluşturma konusunda katkı sağlamak amacını taşıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gaziantep'in Kaçırılan Eserleri Dünya Gündemine Taşınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement