Gaziantepli Girişimci Kadınların Ürünleri İçin "Mikrokredi Pazarı" - Son Dakika
Yerel

Gaziantepli Girişimci Kadınların Ürünleri İçin "Mikrokredi Pazarı"

Zeynep Yücetaş - Dar gelirli kadınlara kredi vererek kendi işlerini kurma imkanı sağlayan Mikrokredi Programı, "Anadolu kaplanı" unvanını alarak birçok kente model olan Gaziantep'te kadınların da girişimci ruhunu ortaya...

13.01.2012 11:40

Zeynep Yücetaş - Dar gelirli kadınlara kredi vererek kendi işlerini kurma imkanı sağlayan Mikrokredi Programı, "Anadolu kaplanı" unvanını alarak birçok kente model olan Gaziantep'te kadınların da girişimci ruhunu ortaya çıkardı. 2 bin 632 kadının aktif olarak kredi kullandığı Gaziantep'te, kadınların ürettiklerini satabilecekleri bir "mikrokredi pazarı" açılması planlanıyor.

Türkiye Grameen Mikrokredi Programı Gaziantep Bölge Müdürü Belkıs Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde toplam 13 bölge müdürlüğüne bağlı 75 şube bulunduğunu, Gaziantep'e Hatay, İskenderun ve Reyhanlı şubelerinin bağlı olduğunu anlattı. Kısa zamanda Adana'da 2, Mersin'de 1 şube daha açılacağını kaydeden Kurt, bu şubelerin de Gaziantep'e bağlanacağını söyledi.

Gaziantep'in mikrokredi kullanımında Türkiye genelinde başarılı iller arasında bulunduğunu, tüm bölgeler içinde ilk 5'e girdiğini ifade eden Kurt,

"Şehitkamil ve Şahinbey şubemizde şu anda toplam 2 bin 783 üyemiz var. Bunlardan 2 bin 632'si aktif olarak kredi kullanıyor. 6,4 milyon liraya yakın kredi dağıttık" dedi.

-"Cesaretlerini takdir ediyoruz"-

Bu yıl şube bazında üye sayısı olarak 2 bini aşmayı hedeflediklerini ifade eden Kurt, Gaziantepli kadınların çok başarılı işler gerçekleştirdiğini, cesaretlerini takdir ettiklerini söyledi.

Mikrokredi alan kadınların üretim ve ticaret odaklı işler yaptığına işaret eden Kurt, şöyle devam etti:

"Bilinçli hanımlar, bir şeyler yaparak evlerine katkıda bulunmak istiyorlar. Bütün anneler gibi önce çocukları için varolmak istiyorlar. Eşine destek olmak isteyenler de var, eşlerine bağımlı kalmak istemeyenler de var. Tek istekleri arkalarında maddi manevi bir güç olması. Tuttuklarını koparıyorlar, çok çalışkanlar. İmkan sağlanırsa biri bine katacak kadınlar var."

Diğer illerden farklı olarak Gaziantep İl Özel İdaresi'nin mikrokredi uygulamasına finansal destek verdiğini vurgulayan Kurt, kredi alarak üretim yapan kadınların ürettikleri ürünleri satacakları bir yere ihtiyaç olduğunu belirterek, bu konuda talepte bulundu.

-"Mikrokredi pazarı için yer arıyoruz"-

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile işbirliği yaparak mikrokredi uygulamasını desteklediklerini, son 3 yılda toplam 1 milyon lira bütçe aktardıklarını ve Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında da projelere destek verdiklerini bildirdi.

Türkiye'de kadınların istihdama katılım oranının yüzde 26 olduğunu, daha çok kadının girişimci olması ve istihdam üretir hale gelmesini hedeflediklerini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Gaziantep'te bugüne kadar 6 bin kadına ulaştık, kendi işlerini kurmaları için destek olduk. Çoğunun sosyo ekonomik durumu zayıf. Ancak aralarından bazıları işveren oldu. 6-7 bin kadının ortaya çıkması, buradan aldığı 1-2 bin lira ile 'ben de varım' demesi aslında Gaziantep'te girişimcilik ruhunun tüm kanallarının açık olduğunu gösteriyor. 2012 yılında da İl Özel İdaresi bütçemizden 300 bin lira ayırdık. SODES benzeri projeler yaptığımızda bu 400-500 bin liraya çıkabiliyor. 2023'te 20 bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz."

Restorasyon çalışması tamamlanan Gaziantep Kalesi'ni bu yıl ziyarete açacaklarını da kaydeden Yılmaz, "Mikrokredi alıp üretim yapan hanımlarımızın ürünlerini satacağız, pazarlamasına yardımcı olacağız. Kalenin etrafında küçük ofisler var. Orada tutacağımız kendi ofisimizde ürünlerinin satılmasına katkıda bulanacağız. Bir de 'mikrokredi pazarı' düşüncemiz var. Sırf onların işletip, ürünlerini sattığı bir yer olacak. Vakıf ile birlikte, mikrokredi pazarı için şu anda yer arıyoruz. Böylece kadınlarımızın gayretleri daha çok artacaktır."

TİSVA tarafından yürütülen Türkiye Grameen Mikrokredi Programı kapsamında, Gaziantep'te Temmuz 2007'de Şehitkamil Şubesi ve Mayıs 2008'de Şahinbey Şubesi kurulmuştu, Nizip Şubesi de Haziran 2009'dan beri Şahinbey'e bağlı olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gaziantepli Girişimci Kadınların Ürünleri İçin 'Mikrokredi Pazarı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement