Hakkari'de 'İş Sağlığı ve Güvenliği' Semineri - Son Dakika
Yerel

Hakkari'de 'İş Sağlığı ve Güvenliği' Semineri

Hakkari\'de \'İş Sağlığı ve Güvenliği\' Semineri

Hakkari Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ile Van Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi mensupları tarafından "6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği" hakkında düzenlenen seminer büyük ilgi gördü.

11.04.2013 15:37

Hakkari Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ile Van Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi mensupları tarafından "6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği" hakkında düzenlenen seminer büyük ilgi gördü.

Kültür Merkezi'nde yapılan seminere İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkan Yardımcısı İsmail Çatal, işadamları ve çok sayıda esnaf ve HATSO Başkan adayı Aytekin Koparan katıldı. Seminerde konuşan Hakkari Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Temsilcisi Tahirhan Taş, Hakkari'nin çok ağır sorunları içinde barındıran bir kent olması hasebiyle bu ağır coğrafyada oldukça zor şartlarda ticari faaliyetleri yürütmenin kolay olmadığını belirtti. 30 yılık çatışma sürecinde bütün iktisadi damarların kesildiği bir ortamda, iş adamlarını ticari faaliyetlerini yürütmesi, istihdam alanların oluşturulması ve işverenlerin bünyelerinde çalıştırmakta oldukları personellerin iş sağlığı ve güvenliğini korumalarının kolay olmadığını söyleyen Taş, "Bu nedenle içinde bulunduğumuz barış sürecinde, bu yumuşak iklimin bölgede ve özelikle Hakkari coğrafyasına yansıması için hükümet tarafında atılması gereken demokratik adımlarla birlikte Hakkari'yi bu dar boğazdan çıkaracak ekonomik alanda da işverenlerimize derin bir nefes aldıracak bazı atımların atılması gerekir. Bu alanda yapılacak çalışmalar özel sektörü teşvik edilecek. Hakkari ilimize özgün bazı teşviklerin çıkarılması gerekir. Ayrıca ilimiz esnafları için son derece hayati önem taşıyan ve Kuzey Irak'a açılan Çukurca ilçesindeki Üzümlü Sınır Kapısı ile Şemdinli ilçesindeki Derecik Sınır Kapısı'nın mutlaka açılması gerekir. Kuzey Irak'ın şu anki ticari potansiyeli sadece Hakkari ilimizi değil bütün bölgeyi besleyecek bir güce sahiptir. Zaten Türkiye'nin en ünlü firmaları Kuzey Irak'ta ticaret yapmaktadırlar. Ama yanı başımızda olmasına rağmen Hakkari esnaflarımız sadece seyretmekle yetiniyorlar. Bu kabul edilecek bir durum değildir. Hakkari esnafımızın bu haksızlığı hak ettiğini düşünmüyorum. Bu sorunun aşılması gerekir" dedi.

"5084 SAYILI TEŞVİK YASASININ TEKRAR GERİ GETİRİLMESİ GEREKİR"

Tahirhan Taş, kayıt dışı istihdamı önlemek ve işverenlerin sırtındaki mali yükü kaldırmak için kaldırılan 5084 Sayılı Teşvik Yasası'nın geri getirilmesi gerektiğini söyledi. Taş, "Zaten Sayın Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek'in ilimize yaptığı ziyaret sırasında kendisine bu durumu arz ettiğimizde, bu yasanın altı yıl daha uzatacağı konusunda bir beyanı vardı. Biz Sayın Bakanın bu beyanın arkasında durmasının talep ediyoruz. Esnaflarımız ve çalışanları çok zor durumda, ancak bu adımları atarak ve bazı reformlar yaparak sürece katkı sunabiliriz. Annelerin bir daha ağlamaması, akan kardeş kanının durması için başta Kürt sorunu olmak üzere, ülkenin diğer ekonomik, sosyal ve siyasal sorunlarının çözümü için herkesin bu barış sürecine katkı sunması gerekir. Biz Hakkari'deki meslek mensupları olarak canı gönülden süreci destekliyoruz" diye konuştu.

"TÜRKİYE SÜREKLİ MEVZUATLARIN DEĞİŞTİĞİ BİR ÜLKEDİR"

Türkiye sürekli mevzuatların değiştiği bir ülke olduğunu da ifade eden Taş, "Özelikle vergi ve sosyal güvenlik mevzuatında sürekli değişiklikler meydana gelmektedir. Biz meslek mensupları olarak bu yasal değişiklikleri sizlere sunduğumuz hizmetler içinde sizlere yansıtmaya çalışıyoruz. Ancak geçen yılda iki tane yasal değişiklik işverenlerimizin ticari faaliyetlerini önemli derecede etkilendiğinden dolayı bu yasal değişiklikleri işverenlerimizle yüz yüze paylaşma gereğini duyduk. Bunlardan bir tanesi 1957 yılından beri değişmeyen ve 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Türk Ticaret Kanunu'dur. Bu kanun ilk şekliyle işyerlerine adeta bir kurumlaşmayı dayatıyordu. Ancak Türkiye'de KOBİ düzeyindeki işletmelerin altyapısı yetersiz olduğundan dolayı bu yasa 6335 Sayılı Yasa ile revize edildi. Eğer bu yasa revize edilmeseydi bugün ilimizde belki birçok işyeri kapanabilirdi. İkinci önemli bir yasal düzenleme ise 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'dır. Bu yasada işyerinde işçi çalıştıran işverenlerimize çok önemli yükümlükler getirmektedir. Bu yükümlükler yerine getirilmediği takdirde çok ağır cezai müeyyideleri beraberinde getirmektedir" dedi.

Van'dan Hakkari'deki konferansa katılarak sunum yapan Van Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri mensuplarından İş Güvenliği Uzmanı Vahdettin Karahan ve Vahide Temel, İşyeri Hekimi Ahmet Ayhan Uza ve Şirket Müdürü Ferdi Cankatar da işverenlerin işyerlerinde çalışan personellerin iş sağlığı ve güvenliği hakkında sinevizyon eşliğinde detaylı bilgiler verdiler. Seminer verilen ikramın ardından sona erdi. - HAKKARİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Hakkari'de 'İş Sağlığı ve Güvenliği' Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement