Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Son bir hafta içerisinde yalnızca bakanlığımızın yaptığı açılışların tutarı 2,1 milyar dolar" dedi.
Bakan Yıldız, Limak Holding'in Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali Yeni Yatırımı Kredi Sözleşmesi imza ve temel atma törenine telekonferansla bağlandı.
Çeşitli illerde son bir haftada yapılan elektrik üretim santrali açılışlarının toplam yatırım değerinin, 2 milyar 100 milyon dolar olduğunu ifade eden Yıldız, buna, Sivas, Çanakkale, İzmir ve Aydın'da açılan santralleri örnek gösterdi.
Yıldız, kredi veren kuruluşlar ve uluslararası sermayeye, Türkiye'ye ve siyasi istikrara duydukları güvenden dolayı teşekkür ederek, "Türkiye'deki siyaset, her ne kadar seçim öncesi bir kısım çalkantılar taşıyor olsa da istikrarını hiçbir zaman kaybetmez. Türkiye'deki vatandaşımız gördüğünden daha geri kalmaz ve yükselen bu çıta daha da aşağıya düşmez" diye konuştu.
Enerji yatırımlarında kamu ile özel sektörün yer değiştirdiğine dikkati çeken Taner Yıldız, 13 yıl öncesine kadar elektrik üretiminde özel sektörün payı yüzde 32'lerde olduğunu, şimdilerde ise kamu payının yüzde 32'lere düştüğünü kaydetti.
Yıldız, "Sene 1902; Türkiye'de ilk elektrik üretimi başlıyor. Sene 2002; 31 bin 800 megavatlık ilk yüzyıl içerisinde Türkiye'de kurulu güç tesis ediliyor. Bu ülkenin idaresine konan irade son 12 yılda, hükümetlerimizi zamanında takribi 39 bin megavatlık yeni kurulu güç tesis etti. İlk yüz yıldakinden daha fazlasını son on iki yılda tesis ettik" ifadelerini kullandı.
Dünyada yıllık yapılması gereken 2 trilyon dolarlık yatırımın yüzde 60'ının, ömrünü tamamlamış tesislerin yenilenmesiyle ilgili olduğuna dikkati çeken Yıldız, Türkiye'deki elektrik yatırımlarının da süresi dolan tesisleri yenileyeceğini bildirdi.
Yıldız, kamunun zorda kalmadıkça üretim yatırımı yapmadığını belirterek, özel sektörün yaptığı yatırımların kamu bütçesine katkı yaptığını anlattı.
Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:
"Buradaki 520 milyon avroyu kamu harcamış olsaydı, biz mutlaka kamu bütçesi içerisinden emniyet, adalet, sağlık veya sosyal konulardan kesinti yapacaktık. Tersinden, özel sektör bu finansmanı bulduğu için kamu bütçesinde saydığım yapılara artı finansman aktarmak anlamına da geliyor. Hem sosyal devlet anlayışını kurguluyoruz, hem de bunu enerji sektörü vasıtası ile yapıyoruz."
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de "Bu yatırım, hem grubumuz hem de Türkiye adına çok büyük önem arz ediyor" dedi.
Yatırımın yaratacağı doğalgaz tasarrufu sayesinde, Türkiye'nin doğalgaz ithalatında yıllık yaklaşık 240 milyon dolar azalma sağlanacağını ifade eden Özdemir, "520 milyon avroya mal olacak bu yatırım için 395 milyon avroluk kredi kullanacağız. Kredi tutarının büyük bir bölümü, yabancı bankalardan sağlanmış olacak. Bu da Türkiye'ye duyulan güveni teyit etmiş olmaktadır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Kaymakam Cemalettin Yılmaz, Belediye Başkanı Emin Halebak ve Limak Enerji Üst Düzey Yöneticisi Ergüven, butona basarak termik santralin temelini attı.
"Otuz yıllık santral baştan aşağı yenilenecek"
Limak Enerji Üst Düzey Yöneticisi Birol Ergüven, törenin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hamitabat Termik Santrali'ne yaklaşık 520 bin avroluk yatırım yapılacağını söyledi.
Ergüven, santralin Türkiye'nin arz güvenliğine ciddi katkısı sağlayacağına işaret etti.
Santralin yenilenmesi için çalıştıklarını dile getiren Ergüven, "Hamitabat Termik Santrali'miz, Türkiye'nin en eski ve en büyük santrallerden biri. Bugün Hamitabat Termik Santrali'nin doğuşunun günü. Otuz yıllık bu santral tamamen baştan aşağı yenilenecek" dedi.
Törende imzalanan kredi anlaşmasına da değinen Ergüven, "Bugün yaptığımız yatırımla bölgede yaklaşık bin 500 kişi çalışıyor olacak. Türkiye'ye getirmiş olduğumuz teknoloji, dünyanın en verimli, en esnek teknolojilerinden bir tanesi olacak. Hamitabat Termik Santrali Türkiye'nin en kritik santrallerinden bir tanesi. Bulunduğumuz bölgede geçmiş yıllarda yaşadığımız enerji kesintisi sırasında Türkiye'de elektrik sisteminin tekrar geri dönmesini sağlayan bir noktada" ifadelerini kullandı.
Proje
Limak Holding ile InfraMed, Hamitabat Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali Yenileme Projesi kapsamında 520 bin avroluk yatırım için beş bankadan toplam 395 milyon avro kredi sağlayarak yenileme çalışmalarına başladı.
Türkiye'nin en eski doğalgaz çevrim santrali olan santralin yenilenmesi için yürütülen proje kapsamında, santralde sağlanan verimlilik artışı sayesinde Türkiye yılda 600 milyon metreküp civarında daha az doğalgaz ithal etmesi amaçlanıyor.
Santralin verimlilik oranını yüzde 38'den yüzde 62'ye çıkarmayı amaçlayan projenin, 2017 yılında tamamlanması hedefleniyor.
Ses emisyonunun yüzde 15 azalacağı tesiste, su sarfiyatı da 350 bin tondan 170 bin tona inecek.
İstanbul'un Avrupa yakası başta olmak üzere Trakya Bölgesi'nin enerji talebini karşılayan Hamitabat Santrali, bölge ve Türkiye'nin enerji güvenliği açısından da stratejik önem taşıyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın iki yıl önce ihalesini yaptığı santral, 1 Ağustos 2013 tarihinde Limak Grubu tarafından devralınmış, uluslararası altyapı yatırım fonu InfraMed, 31 Aralık 2014 tarihinde santrale yüzde 25 hisseyle ortak olmuştu.
Son Dakika › Yerel › Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali Temel Atma Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?