Şanlıurfa'da yapılan tetkikler sonucu, ses kısıklığının nedeninin gırtlak bölgesinde erken evre bir tümör olduğunu öğrenen 49 yaşındaki Salih Çaycı, kanserli kitlenin tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek vücuda yayılacağını öğrendi. Diyarbakır'da özel bir hastanede radyoterapi programına alınan Çaycı, 28 gün süren tedavinin ardından sağlığına kavuşarak normal yaşantısına geri döndü. Daha önce de elektrik çarpması ve yılan sokması nedeniyle ölümle burun buruna gelen Çaycı, kanseri de yenerek yaşama 3'üncü kez tutundu.
ÜÇÜNCÜ BAHARI
Kanserle tanışma öyküsünün ses kısıklığı ile başladığını dile getiren Salih Çaycı, hastalığını yenerek yaşamında yepyeni bir sayfa açtığını söyledi. Çaycı, kendisini yaşama yeniden bağlayan tedavi sürecini şöyle anlattı: "Kanser olduğumu öğrendiğimde hiç vakit kaybetmeden tedavi seçeneklerini araştırdım ve radyoterapinin başlangıç aşamasında olan hastalığıma büyük oranda olumlu etkisi olduğunu öğrendim. Hemen Memorial Diyarbakır Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü'ne başvurdum ve tedaviye başladık. Yaklaşık 28 gün süren tedavinin sonunda sağlığıma kavuştum. Hayata yeniden başlamanın mutluluğunu yaşıyorum. Kanserin tek korkutan yanı geç evre ortaya çıkması. Benim durumumda olan tüm hastalar yeniden sağlığına kavuşabilir."
UZMANLAR UYARDI
Gırtlak kanserinin tedavisinde tüm kanser türlerinde olduğu gibi erken tanının yaşamsal önemi bulunduğuna dikkat çeken Uz. Dr. Özgür Ozan Şeşeoğulları, "Alkol ve sigaranın birlikte kullanımı gırtlak kanseri riskini daha da artırmaktadır. Gırtlak kanserinin en önemli belirtisi ses kısıklığıdır ve özellikle 2 haftayı geçen ses kısıklığında mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olunmalıdır. Boğazda takılma hissi ve yutma güçlüğü, ağrı, öksürük, kanlı balgam, boyunda şişlik gibi belirtiler de görülebilir. Gırtlak kanserli hastaların %10'unda uzak metastaz yani kanserin vücutta yayılımı söz konusudur. Tüm uzak metastazların %50-80'ni akciğerlerdedir ve uzak metastazlı hastaların tedavisi daha güçtür" diye konuştu.
RADYOTERAPİ CERRAHİ KADAR BAŞARILI SONUÇ VERİYOR
Radyoterapinin, erken evre kanserlerde tek başına, cerrahi girişimden sonra veya kemoterapi ile birlikte de verilebileceğinin altını çizen Uz. Dr. Şeşeoğulları, "Radyoterapi, özellikle erken evre gırtlak kanserlerinde cerrahi kadar başarı şansına sahiptir. Radyoterapinin en önemli avantajı ses kalitesinin korunmasıdır. Lenf bezesi yayılımı olan hastalarda radyasyonun kanser hücreleri üzerindeki etkisini artırmak için radyoterapi sırasında kemoterapi verilmesi gerekebilir. Tüm baş-boyun tümörlerinde olduğu gibi gırtlak kanserlerinde de dikkatli planlamalar ve uygun destekli bakım ile tedaviye ara vermeden tamamlamak, başarı şansının artırır. Hastamız da sağlığına kavuştu ve bundan sonra 1 yıl boyunca ayda bir kez kontrolden geçirilecek" ifadelerini kullandı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Yerel › Hayata Üçüncü Kez 'Merhaba' Dedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?