MEHMET KUMCAĞIZ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy, hayvanlarda bilinçsizce kullanılan antibiyotiklerin hastalıklara karşı direnç geliştirerek insan sağlığını da olumsuz etkilediğini söyledi.
Prof. Dr. Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde antibiyotiklerin bulaşıcı hastalıkların tedavisinde ve çiftlik hayvanlarının büyümelerini ve verimlerini teşvik edici olarak geniş çapta kullanıldığını belirtti.
Hayvanlarda gelişmeyi hızlandırmak için hasta olmamalarına rağmen antibiyotik kullanıldığında mikroorganizmaların antibiyotiğe karşı direnç kazandığını ifade eden Aksoy, "Dolayısıyla hasta olduklarında antibiyotik kullansanız bile ilaçlar etki göstermiyor. Ayrıca besi hayvanlarında kullanılan antibiyotikler et ve süt aracılığıyla insanlara da geçip bu sefer insanlarda direnç gelişmesine neden olabiliyor" diye konuştu.
Özellikle besi hayvanlarında, kanatlı hayvan sektöründe ve kültür balıkçılığında bilinçsizce antibiyotik kullanıldığını vurgulayan Aksoy, söz konusu ilaçların uygunsuz, yasal olmayan kullanımları sonucu et, süt, yumurta, bal ve diğer hayvansal ürünlerde kalıntılar oluşturarak, tüketildiğinde insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabildiğini söyledi.
Aksoy, antibiyotik kalıntılarının işlenmiş gıdaların kalitesini bozabildiğini, bu nedenle de önlem alınması gerektiğini belirtti.
- "Antibiyotiklere dirençli bakteriler tüm dünyada yayılmaya devam ediyor"
Dünyanın herhangi bir bölgesinde ortaya çıkan antibiyotik direnci sorununun çok kısa süre içinde tüm dünyayı kapsayan bir boyuta ulaşabildiğine işaret eden Prof. Dr. Aksoy, şunları söyledi:
"Hayvan yetiştiriciliğinde koruyucu amaçla antibiyotik kullanımı ve insanlarda reçetesiz antibiyotik temini bu sorunun en büyük kaynağıdır. Günümüzde hem insanlarda hem de hayvanlarda halen antibiyotik kullanımı çok yüksek. Bu nedenle antibiyotiklere dirençli bakteriler tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. Besicilikte büyümeyi kolaylaştırıcı olarak antibiyotiklerin kullanımı halen sıktır. Hayvanlar arasında dirençli bakterilerin yayılımı insanlara bulaşma riski de taşır.
OECD ülkeleri arasında kişi başına en fazla antibiyotik kullanan ülkeyiz. Hem veteriner hem de beşeri hekimlikte antibiyotik direnci, bulaşıcı hastalıkların tedavisinde ciddi bir tehdit oluşturuyor. Antibiyotik direnci tüm dünyayı ve sadece bu günü değil geleceği de ilgilendiren, çok önemli bir sağlık sorunudur. Bu nedenle, ulusal düzenlemeler ve çalışmalar, dünya genelinde antibiyotik direncinin kontrol altına alınmasında kilit rol oynamakta ancak başarıya ulaşmak için tüm ulusal programların aynı başarı seviyesine ulaşmaları gerekmektedir."
Veteriner hekimliğinde antibiyotik direncinin önlenmesi için öncelikle doğru antibiyotiğin seçilmesi gerektiğini, bu amaçla hastalığın teşhisinin doğru konulması, kullanılacak ilacın hastalık etkenine ve hayvan türüne uygun olup olmadığının bilinmesinin önemine işaret eden Aksoy, "Seçilen antibiyotiğin doğru kullanımı için doz rejiminin ve tedavi süresinin belirlenmesi, gerektiğinde sürü sağaltımı ve stratejik antibiyotik uygulanması, reçete ve kullanılan ilaçların kayıtlarının tutulması gereklidir" dedi.
Aksoy, antibiyotik direnci sonucu hastalıkların tedavi süresinin uzadığını, ekonomik maliyetlerin arttığını ve hasta kayıplarının meydana geldiğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Yerel › Hayvanlarda Bilinçsiz Antibiyotik Kullanımına Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?