Antalya'nın Manavgat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Birol Tuncel, Tarım İlçe Müdürlüğü olarak uygulamaya koydukları 10 ay süreli 'Manavgat Master Plan Stratejileri' projesi ile ilçe Tarımına 7 yıl boyunca yön vermeyi planladıklarını söyledi.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak üreticinin ayağına giderek hizmet vermeyi ilke edindiklerini belirten Birol Tuncel, "Bakanlığımızın uzun bir süredir yürütmekte olduğu Targel Projesi, vatandaşların Manavgat merkeze gelmeden bulunduğu yerdeki tarım ofislerinde ziraat mühendisi ile işini yerel noktada çözmesi demektir. İlçemizde ilk aşamada 4, ardından 7'ye çıkarılan ofis sayısı İl Müdürlüğümüzün bakanlığımız nezdinde girişimleri sonucunda 16'ya çıkarıldı. Bu uygulama ilçemizde 16 noktamızda başarılı bir şekilde yürütülmekte ve bizim iş yükümüz önemli ölçüde azalmakta ve vatandaşın işi yerelde, yerinde çözülmekte" dedi.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünin 2012 yılında bir çok önemli projeyi hayata geçirdiğini kaydeden Tuncel,"İlçe Müdürlüğü olarak yaklaşık 10 ay süre ile öngördüğümüz 'Manavgat Master Plan Stratejileri' projemiz var. Bu proje kapsamında önümüzde ki 7 yılda Manavgat ilçemizdeki tarıma yön verecek. Tabi İl Müdürlüğümüzün ve Bakanlığımızın politikaları ile. İlçemizin tarımıyla ilgili bir plan hazırlamaktayız. Bu planın amacı önümüzde ki 7 seneye bir projeksiyon tutmak. Önümüzdeki senelerde ilçede hangi tarım ürünleri, tarımsal ürünlere yönelebilir, hangisi azaltılabilir, ürün deseni ve ürün dağılımını verilere dayalı hale getirilecek" dedi.
Oymapınar ve Manavgat barajları başta olmak üzere çok sayıda su kaynağına sahip olması ve su ürünleri için her türlü ortamın bulunmasına rağmen Manavgat'ın su ürünleri konusunda çok aktif bir bölge olmadığını belirten İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tuncel şunları söyledi:
"Bakanlıktan su ürünleri mühendisine zaruri ihtiyaç olduğunu belirtir bir resmi yazıyla talebimiz oldu. Bu talebimiz olumlu neticelendi ve su ürünleri mühendisi şu anda aktif olarak, bu konu ile ilgili görev yapmakta. Manavgat'ta kaçak avcılığı yasak avcılığı su ürünleri kanun çerçevesinde denetimlerini de yapmakta. Su ürünleri konusunda onayı aldık fakat alet ekipman konusunda sıkıntılar oldu. O da zaman içerisinde çözülür."
Manavgat'ta arıcılığın gelişmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını, değişik noktalarda arıcılık kursları açarak başarılı olanlara sertifika verdiklerini belirten Tuncel, hedefe büyük ölçüde ulaştıklarını dile getirdi. 2012 yılında hayata geçirdikleri projeler içerisinde en önemlilerinden bir tanesinin Mango Projesi olduğuna dikkat çeken Tuncel,
"Mango Projesi bizim 18 aylık ön gördüğümüz bir projeydi. Bu projede yarısını 9 ayı geçtik. Ama Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı desteği 3 aydı. Finansal destek sağlama kısmı 3 aydı. Bu 3 ayda gerekli çalışmaları yaptık projeyi rayına oturttuk.Ön görülen şekilde proje devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği gıda güvenliği uygulamalarının bölgede entegrasyonu ile ilgili projeyi anlatan Tuncel, "Gıda Güvenliği'nde Avrupa Birliği'nde neler yapıyorlar, bizim mevzuatımızdan, uygulamalarımızdan öte yaptıkları farklı uygulamalar varsa bunu bölgemize transfer etmek amacındayız. Bu amaçla İspanya'da, İtalya'da gerekli yazışmaları yaptık. Bu proje içinde ilgili arkadaşlarımız gerekeni yapıyorlar. Avrupa Birliği Bakanlığına başvurma neticesinde Leonardo da Vinci Projesi'ne başvurumuz var. Bu kapsamda bu projeden destek alabileceğimiz çok açık gereken şartları yerine getirirsek, projeyi Şubat ayında devreye gireceğiz" şeklinde konuştu. - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Hedef Manavgat Tarımına 7 Yıl Boyunca Yön Vermek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?