Hopa-Cankurtaran Tüneli Çalışmaları Sürüyor - Son Dakika
Yerel

Hopa-Cankurtaran Tüneli Çalışmaları Sürüyor

Hopa-Cankurtaran Tüneli Çalışmaları Sürüyor

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, 14 aylık bir sürede Hopa-Cankurtaran tünelinin yüzde 55'lik kısmının tamamlandığını söyledi.

23.09.2012 14:40

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, 14 aylık bir sürede Hopa- Cankurtaran tünelinin yüzde 55'lik kısmının tamamlandığını söyledi.

Kışla, AK Parti İl Başkanı Erkan Balta, Hopa İlçe Başkanı İlyas Güven ve yönetim kurulu üyeleriyle yapımı süren Hopa-Cankurtaran tünelinde incelemelerde bulunarak, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kışla, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hopa-Cankurtaran tünelinin Artvin'in yıllardır hayali olan bir proje olduğunu belirterek, "Artvin'in barajlardan sonraki en büyük projesi, en büyük yatırımı. 5 bin 250 metre uzunluğunda iki tüp halinde başlayan tünelin Borçka tarafından 900 metre ilerleme kaydedildi. Hopa tarafının da yaklaşık bin 800 metre ilerlemiş durumda olduğunu gördük" dedi.

Artvin'in ulaşımdaki sorununu bu tünelle aşmış olacaklarını ifade eden Kışla, "Bir yıl sonra buradan araçlarla geçmek yine sizlerle birlikte bizlere nasip olur. Ekim 2013'e kadar tüpler tamamlanıp bağlantıları yapılmış olacak. Borçka-Hopa arası bağlanmış olacak. Ulaşıma açılmasıyla ilgili belki bir müddet daha bekleyebiliriz ama Ekim ayından itibaren bir taraftan bir tarafa geçişi yapacağız" diye konuştu.

Kışla, 14 aylık bir sürede tünelin yüzde 55'lik kısmının tamamlandığını kaydederek, "Önümüzdeki sene sonuna kadar da inşallah ulaşıma açılacağını yetkililerden duymuş olduk. Bu tünelin Artvin için son derece önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Yıllardır Hopa-Cankurtaran Dağı'nda ulaşımda, özellikle kış şartlarında halkımız ciddi sıkıntılar çekmekte. Ulaşım şartlarının zor olduğunu, kazalarla karşılaştığımızı, nice canlar feda edildiğini gördük. İnşallah bu tünel Artvin'in ulaşımına ciddi bir kalite getirecek ve sahille bağlantımızı kolaylaştıracak" dedi.

Kışla, Borçka- Camili tünelinin de Artvin için çok önemli bir geçiş olacağını belirterek, şunları söyledi:

"Kış şartlarından dolayı hem oradaki ulaşımı sağlamada hem de çığa karşı tedbirde ciddi sıkıntılar çekildiği için yolu açtığınız zaman vatandaşlarımız çığ tehdidiyle karşı karşıya kalmış oluyor. Kış şartlarında Borçka'dan Macahel'e ulaşımı sağlama zor oluyor. Batum'dan ulaşıyoruz, tabi ki bu doğru birşey değil. Bu bakımdan tünel o bölge için şart oldu. Bunu Valimiz ve biz, ilgili bakan ve bürokratlara defalarca söyledik. Sağolsun Ulaştırma Bakanımız talimat verdi. Keşif yapıldı, ama Bakan beğenmedi. Yeni bir çalışma daha yaptırılıyor. En kısa zamanda proje ihalesine çıkılacak, umarım ki bizim dönemimizde oranın temelini atmak nasip olur."

Muratlı Sınır Kapısı konusuna da değinen Kışla, "Muratlı Sınır Kapısı'nın yol güzergahı farklı. Hopa Tüneli, Rize, Artvin ve Ardahan'a kadarki bir bağlantı yolu. Muratlı kapısı ise Batum ile Macahel dediğimiz Camili ve Borçka bölgesinin içinde, çok önemli bir kapımız olacak. Onunla ilgili çalışmalar da devam ediyor" diye konuştu.

Hopa-Cankurtaran tünel inşaatını yürüten yüklenici firmanın şantiye şefi Aykut Algın ise tünel bittiği zaman Türkiye'nin en uzun karayolu tüneli olacağını ifade ederek, "Uzunluğu 5 bin 250 metre, çift tüp 10 bin 500 metre. Çalışmalarımız 14 aydır gece-gündüz tüm hızıyla devam etmektir. İnşallah önümüzdeki yıl sonu itibariyle buranın yapımını bitireceğiz" dedi.

Muhabir: Bayram Sarayoğlu-Yusuf Okur-Bülent Atasert/ Asena Akçay

Yayıncı: Şükran Yücel - ARTVİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Hopa-Cankurtaran Tüneli Çalışmaları Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement