İl Başkanları İftarda Bir Araya Geldi - Son Dakika
Yerel

İl Başkanları İftarda Bir Araya Geldi

İl Başkanları İftarda Bir Araya Geldi

Zonguldak'ta siyasi parti il başkanları iftar programında bir araya gelerek Zonguldak'ın sorunlarını değerlendirdi.

04.08.2013 11:49

Zonguldak'ta siyasi parti il başkanları iftar programında bir araya gelerek Zonguldak'ın sorunlarını değerlendirdi.

Gazeteci-yazar Akay Turhan, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, CHP Zonguldak İl Başkan vekili Nurettin Yolcu, MHP İl Başkanı Hamdi Ayan ve Merkez İlçe Başkanı Gürkan Gülay'ı iftar yemeğinde ağırladı.

İftar sonrası Zonguldak'ın sorunlarını değerlendiren ev sahibi Turhan, "Bu güne kadar Zonguldak'ta siyasete baktığımız zaman hepimizin şikayet ettiği bir konu var. Herkes birbiri içinde bir dedikodu mekanizmasını kurmuş. Kim ne yaparsa dedikodu yapılıyor. Bu bizi yıpratıyor. Bundan Zonguldak zarar görüyor. Bu konuda düşünürken dedik ki, bu gün bir Denizli ili, Afyon ili, Aydın ili, Zonguldak kapasitesindeki iller bulundukları durumun çok üzerine çıktılar. Biz bugüne karda izlenen politikaların yanlış olduğunu düşündük. Sizi bir araya getirdik. Görüşlerimizi sizlerle paylaşalım istedik" diye konuştu.

"BİRLİKTE HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR"

Zonguldak'ın menfaatleri için herkesin bir araya gelmesi gerektiğini dile getiren AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, zaman zaman sıkıntıları dile getirdiğinde olumsuz tepkiler aldığını belirtti. Zonguldak için ortak hareket edilmesi gerektiğini aktaran Uçar, şöyle dedi:

"Zonguldak'ın menfaatleri için herkesin birleşmesi lazım. Bunda hem fikiriz. Bakanımız Zonguldak'a geldiğinde teşkilat binasında yollarımızla ilgili bir gerçeği dile getirdim. Özellikle bölgemizde faaliyet gösteren müteahhitlerin kırımlar yaparak işlerde zarar ettiklerini mazeret göstererek işleri geciktirdiğinden dolayı bir takım mağduriyetimizi dile getirdik. Yasal olarak hukuken buna bir şey yapılamadı. Bunun dışında zaman zaman bürokrasideki sıkıntıları dile getirdiğimde farklı tepkiler alıyorum. Olumlu değil olumsuz tepkiler alıyorum. Herkesin, kim hangi kademedeyse eğer bunu başaramıyorsa beceremiyorsa herkesin bunu tenkit etmesi lazım ki o görevdeki kişinin kendisine çeki düzen vermesi lazım. Ama halen eski siyasi anlayışla hareket edildiğini görüyoruz. Mesela Denizli'de, Kayseri gibi gelişen illerdeki gelişmişliğin en büyük unsurlarından birisi siyasetçi ve sivil toplum örgütlerinin birlikte hareket etmesidir. Onlar şehirlerinin menfaatleri için ortak noktada buluşabiliyorlar. Bizim de birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Bizim de destek vermemiz lazım. Ama şöyle bir olgu var. İktidar partisi, yada yerelde yada merkezi hükümette başarısız olması için elimizden gelen çelmeyi takmayı çalışıyoruz gibi bir algılama var. Aslında bunu kimse istemiyor bana göre, aslında herkes güzel şeyler yapılmasını istiyor. Merkezi hükümetin projelerinin bitmesi bekleniyor. Zaman zaman yapılan açıklamalarla kaos ortamı oluşturulmuş gibi oluyor. Bunun ortadan kaldırılması gerekiyor."

"SAMİMİ OLMAK LAZIM"

CHP Zonguldak İl Başkan vekili Nurettin Yolcu ise samimi olunduğunda sonuca gidilebileceğini vurguladı. Zonguldak'ın geçmişten bu güne Türkiye'ye hep katkısı olan bir olduğunu aktaran Yolcu, şöyle dedi:

"Esas olan şu aslında samimi olmak lazım. Samimi olabiliyorsak sonuca gidebiliriz. Düşündüklerimiz söylemde kalmamalı. Denizli ve Aydın'ı düşünün. Kentlerin menfaatleri söz konusu olduğunda iktidarı, muhalefeti, herkes bir araya gelebiliyor. Ama maalesef Zonguldak'ta böyle bir sıkıntı var. Bir havaalanımız var ama harekete geçemiyoruz. Kastamonu yeni açılan bir havaalanımız 4 ile başlamıştı. Haftada 7 gün uçmaya başlamış. Zonguldak maalesef bu konuda yalnız bırakılmış. Devletin de buraya bazı şeyleri süspanse etmesi lazım. Zonguldak Cumhuriyetin ilk kenti alan değil hep veren olmuş. Düşüncelerde samimi olmak lazım. İktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplum örgütleriyle bir kentin geleceği söz konusuysa bir araya gelmeliyiz. ve samimi olmak zorundayız."

"ENERJİ PİYASASI, TÜRKİYE'NİN EN KARLI PİYASASI"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın son yıllarda yerli enerji kaynaklarına dönülmesi ile ilgili projeleri olduğunu aktaran Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise şunları kaydetti:

" Enerji Bakanlığı'nın son beş yıldır yerli enerji kaynaklarına dönmeyle ilgili projeleri var. Yerli kömür kaynakları, yeni buluna n kömür sahaları, üretilen enerjiden faydalanma koşuluyla, redevans bedeli almadan, bedelsiz sahaları özel sektöre devredildiği bir dönemde Zonguldak'ta kurulu bir santrali ithal kömüre dayalı dönüştürüleceğine bir hiç ihtimal vermiyorum. Son iki üç yıldır ithal kömüre dayalı santrallere de izin verilmiyor. Ama burada ortak hareket edilmesi gereken, ÇATES'in özelleştirilmesi durumunda bu bölgedeki redevansçılara verileceği ile ilgili bir kanı içerisinde değilim. Çünkü enerji piyasası şu anda Türkiye'nin en karlı piyasası, hatta karlılık oranı en yüksek sektörlerden bir tanesidir. Böyle bir piyasayı Zonguldaklılara bırakabileceğine ihtimal vermiyorum. Ciddi anlamda bir karlılık olan sektör. Bildiğim kadarıyla bölgemizde kurulan santralin sahipleri de bundan 2-3 yıl önce 600. Sıradayken geçtiğimiz yıl 50. Sıraya bu yıl da 40. Sıraya geldiler. Eren Enerji kurulduğunda 600 sanayi kuruluşuna gelemezken 40. Sıralara kadar yükseldi."

"KAYGILARIMIZ HAT SAFHADA"

İl Başkanlarının bir araya gelerek düşüncelerini paylaşmalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren MHP İl Başkanı Hamdi Ayan ise şöyle dedi:

"Bu masa etrafına gelebilmek güzel bir şeydir. Sizler de bilirsiniz Zonguldak'ta daha önce böyle bir katılımlı düşüncelerin ortaya konulduğu bir masa platformu oluşturulmamıştı. Bunu biz bir aşama olarak görüyoruz. Ama kaygılarımız Zonguldak'tan yana hat safhada. Bu noktada Zonguldak'ın geleceğine dair endişelerimiz var. Sendika başkanımızın söylemiş olduğu, CHP Başkan yardımcımızın söylemiş olduğu TTK ile ÇATES'in bir araya getirilmesi bana göre söz konusu değil. Bu gün özelleştirilme ile ihalesine çıkarılan ÇATES, zaten devletin elinde. Hükümetin elinde olan bir kurum. TTK'nın böyle bir ihaleye girerek ÇATES'i bünyesine alması gibi bir durumun olasılığı yoktur. Bu bir hayaldir. Zonguldak'ın son kalesi olarak ÇATES düşünülüyorsa, bu özelleşmenin önüne geçilebilecek bir noktanın bulunması lazım. Bu zamana kadar resmi Gazete'de özelleşmesi gündeme gelen kuruluşların hiçbirinde geri adım atılmadığını gördük. Süreç devam ediyordu. O zaman ne kalıyor geriye, Zonguldak'ta geniş tabanda oluşturulabilecek bir araya gelme, dernekleşme ve konsorsiyum oluşturularak ÇATES'in elde tutulmasından başka çare yok. Burada son kale ÇATES, bir özelin eline geçerse burada haliyle burayı alan insanlar burada sadece kar düşünecekler. Burayı kar marjını düşünerek alan kişi de taş kömürü yakma yoluyla ÇATES'i yürütme yoluna gitmez. Dolayısıyla linyit kömürüne bir ihtiyaç duyulacak. Zonguldak'ta dolayısıyla bundan sonra ne yapılacak. Bundan sonra Zonguldak'ta tarım, hayvancılık zor görünüyor. Turizm de zor görünüyor. Burada kaygılar ve endişeler devam ediyor ve yüklenerek gidiyor. Önemli olan burada il başkanı arkadaşlarımızın, sivil toplu örgütlerinin bir sonra yapacağı kapalı oturumu ben tavsiye ediyorum."

Toplantıda, özelleştirilmesi gündemde olan ÇATES ile ilgili fikir alışverişleri yapıldı. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İl Başkanları İftarda Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement