İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, kentteki 1 milyonun üzerinde konutun hemen dönüştürülmesi gerektiğinin öngörüldüğünü belirtti.
Varan, Hilton Otel'nde düzenlenen "Şehrin Geleceği, Geleceğin Şehri Kentsel Dönüşüm Kongresi"nde yaptığı konuşmada, sağlıklı yapılar, sürdürülebilir çevre, enerji tasarrufu, yaşanabilir kentler için "kentsel dönüşüm" dediklerini belirtti.
TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 98'İ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEPREM BÖLGESİNDE YAŞIYOR
Türkiye nüfusunun yüzde 98'inin birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde yaşadığını, her an deprem riskiyle karşı karşıya olunduğunu, 100 yılı aşkın sürede meydana gelen 130 depremde 100 bin insanın hayatını kaybettiğini, 2 milyon evin de yıkıldığını anlatan Varan, "Deprem yıkmadan biz yıkalım. Çünkü can herşeyden kıymetli" dedi.
Türkiye'deki yapı stoğunun büyük kısmının eski mevzuatlara göre inşa edildiğini dile getiren Varan, ülkedeki 6 milyon 500 bin adet yapının hemen, 14 milyon yapının da 20 yıl içerisinde dönüşmesi gerektiğini kaydetti.
İZMİR'DE BİNA YAŞI 25
İzmir genelinde bina yaşı ortalamasının 25 olduğunu, kaçak ve çarpık yapılaşma oranının ise raporlara göre yüzde 60-65 düzeylerinde bulunduğunu ifade eden Varan, "İzmir'de 1 milyonun üzerinde konutun hemen dönüşmesi gerektiği görülmektedir. İzmir'in, kentsel dönüşümde çok ciddi bir ameliyat masasına yatırılması lazım" diye konuştu.
İzmir genelinde dönüştürülmesi gereken alanın 4 milyon 371 bin hektar olduğunun tespit edildiğine, bu alanlarda yıkılması gereken bina sayısının ise 313 bin olduğuna işaret eden Varan, şu anda büyükşehir belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentteki toplam bin 147 hektar alanda çalışma yaptığını kaydetti.
Varan, gün geçtikçe kentsel dönüşüm ile ilgili farkındalığın arttığını, 2014 yılında 12 bin riskli yapı tespit edildiğini, şu anda 8 bin vatandaşa yaklaşık 4,5 milyon lira değerinde kira yardımı yaptıklarını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Yerel › İzmir'de 1 Milyon Konutun Hemen Dönüşmesi Gerekiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?