Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, 26 Mayıs'ta Menderes ve Gaziemir'de başlayan deprem hareketliliğiyle ilgili olarak, "Bölge halkının süreci izlemesi ve dikkatli olması gerekmektedir" dedi.
Yapılan açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ne göre bu hareketliliğin Türkiye'deki deprem oluşum karakterine uygun bir seyir izlediği belirtildi. Buna göre bu tür deprem kümelerinin Türkiye'deki yerkabuğunun biçimlenmesini yönlendiren belli fay zonlarının ürünleri olduğunun bildirildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bu deprem kümelerinin son yıllarda kamuoyu yönünden daha dikkati çekmesinin nedeni, ülkemizdeki deprem gözlem olanaklarının, 17 Ağustos 1999 Marmara depremi sonrasında dünya standartlarında bir seviyeye ulaşmış olmasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla, Mayıs-2013 Gaziemir Depremleri, İzmir güneyinde cereyan eden bir deprem fırtınası başlangıcı gibi görünen, nadiren bu özelliğinden çıkıp bir büyük depremle sonlanması da akıllardan uzak tutulmaması gereken bir yer sarsıntısı sürecidir. İşte bu olasılıktan dolayı da bölge halkının süreci izlemesi ve dikkatli olması gerekmektedir. Beklenen, bölge halkının böyle bir sürece alışkanlık göstermesi, tedbiri de elden bırakmamasıdır. Çünkü bahsi geçen uzak olasılığın gerçekleşmesi, bu gölgenin deprem rejimi yönünden sismoloji literatürüne eklenen yeni bir bilgi olur. Şu anki seyriyle bile, bölgede, yeni gelişmekte olan bir "Yeriçi Enerjisi Hareketi" göstergesidir." - İzmir
Son Dakika › Yerel › İzmir'deki Deprem Hareketliliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?