Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan, "Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği önemli hedefi olan dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almaya giden tek yolun, kadınları ekonomide çok daha etkin kılmaktan geçtiğini savunuyoruz" dedi.
Türktan, kadın girişimciler arasında iç iletişimi artırmak, iş birliğini geliştirmek ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak hedefiyle düzenlenen "Gaziantep B2B İş Günleri Fuarı" nın açılışında, dernek olarak illkini İstanbul'da gerçekleştirdikleri etkinliğin ikincisini Gaziantep'te gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını söyledi.
Dernek olarak 2002'den bu yana kadının üreterek ve varlığını özgürce ortaya koyarak tüm karar süreçlerinde etkin rol aldığı bir dünya yaratmak için çalıştıklarını ifade eden Türktan, şöyle konuştu:
"Türkiye'deki her kadına dokunmak, her kadını çalışmaya teşvik etmek için sadece İstanbul merkezli değil, tüm Türkiye'ye yayılabilecek çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz. Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği önemli hedefi olan dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almaya giden tek yolun, kadınları ekonomide çok daha etkin kılmaktan geçtiğini savunuyoruz."
Türktan, TOBB bünyesindeki 1,5 milyon işletmenin sadece 93 bininin kadınlar adına kayıtlı olduğunu dile getirerek TÜİK verilerine bakıldığında ise 2013'te erkek istihdam oranı yüzde 65,2'yken bunun kadınlarda yalnızca yüzde 27,1 olduğunu vurguladı.
Kadın girişimci oranının ise yalnızca yüzde 7 olduğunu anlatan Türktan, "Bu veriler gösteriyor ki hem istihdam alanında hem de girişimcilik alanında kadınların önünde engeller var" dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de demokrasilerin içindeki en önemli yapının sivil toplum kuruluşları olduğunu vurguladı.
Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın 10. ekonomisi olma hedefinin gerçekleşmesi için kadınların istihdama daha fazla katılması gerektiğine değinen Şahin, şunları kaydetti:
"Bu hedefe giden yolda toplumun aklını ve potansiyelini yok sayamayız. Kadın denilince aynı zamanda bu toplumun yarısından bahsediyoruz. Tek kanatla uçamayız, bu sebeple kalkınma hareketinde hep beraber hareket etmek zorundayız. Ayrıca kadına fırsat eşitliği sunulduğunda başarı hikayelerinin yaşandığını biliyoruz. 76 milyonun tüm gücünü kullanmak için öncelikle kadının eğitim ve sağlık yönlerinin altını doldurmalıyız, bunları başarmadan kadından girişimcilik bekleyemeyiz. Biz de devlet politikası olarak sivil toplum üstünden kadının eğitimi ve sağlığı konusunda pek çok kampanya yaptık."
Şahin, kadının bilgisini yükseltmek, özgüvenini artırmak için topluma, yerel yönetimlere, tüm yönetici kademelerine iş düştüğüne dikkati çekti.
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık da Türkiye'de kadınların yüzde 27'si, erkeklerin ise yüzde 65'inin çalıştığını "Yani hala yüzde 40-45 kadını bizim ekonomi içine girdirme ihtimalimiz var. 2023 hedeflerimize baktığımızda aslında 15 yıl içerisinde bu kadınları iş hayatına sokabilirsek bu senelik yüzde 1-1,5'lik büyüme getirir. Yani yüzde 3 büyümeyi planladığımız bir dönemde bunun çok daha faydalı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Türktan, Başkan Şahin ve Bartık'a plaket verdi. - Gaziantep
Son Dakika › Yerel › Kadın Girişimciler Gaziantep'te Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?