Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Tamer Bakalım, "Yüksek tansiyon, obezite, kolesterol ve sigara kullanımı gibi faktörlerin kontrol altına alınması, kalp ve damar hastalığı riskini yüzde 50 oranında azaltmaktadır" dedi.
Bakalım, kardiyoloji bölümünden uzman Dr. Nuri Cömert ile "Kalp Haftası" dolayısıyla Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Bakalım, ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarının önemli yer tuttuğunu, 2005 yılında kalp ve damar hastalıkları nedeniyle dünyada 17,5 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.
Son yıllarda Türkiye ve dünyada kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranlarında artış yaşandığına dikkati çeken Bakalım, dünyada ölümlerin yüzde 30'unun kalp ve damar hastalıklarına bağlı gerçekleştiğini ifade etti. Çin'de kalp ve damar hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 12'den 36'ya yükseldiğini, Hindistan'da ise bu oranın yüzde 24 olduğunu dile getiren Bakalım, "Ortadoğu bölgesinde ekonomik gelirin ve sanayileşmenin artması, batı tipi beslenmenin benimsenmesi kalp ve damar hastalıklarından ölüm riskini artırdı" diye konuştu.
-Türkiye'de ölüm nedenlerinin yarısı kalp hastalıkları kaynaklı-
Türkiye'de ölümlerin yaklaşık yüzde 50'sinin kalp hastalıklarına bağlı nedenlerle gerçekleştiğini, her yıl 200 bin kişinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Bakalım, gelecek 30 yıl içerisinde erkeklerde kalp damar hastalıklarına bağlı nedenlerle oluşacak ölüm sayısının 2 ile 3 kat, kadınlarda ise 2 kat artış göstereceğinin tahmin edildiğini anlattı.
Türkiye'de 15 yaş ve üstü bireylerin yaklaşık yüzde 32'sinin sigara kullandığını, bu oranla Türkiye'nin sigara tüketiminde Avrupa ülkeleri arasında 3'üncü, dünyada ise 7'inci sırada yer aldığına işaret eden Bakalım, şöyle konuştu:
"Sigara içmek ya da sigara dumanına maruz kalmak, başta kanser olmak üzere kalp ve damar hastalıkları açısından önemli bir risk faktörüdür. Aşırı kilo kalp ve damar sağlığını olumsuz etkilemektedir. Dünyada yaklaşık 3 milyon kişi obezite nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Aşırı kilolu kişi sayısı son 23 yılda kadınlarda yüzde 36, erkeklerde ise yüzde 75 oranında arttı. Hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri arasında en yaygın olanıdır. Dünya genelinde yüksek tansiyonun toplam ölümlerin yüzde 13'ünün, yani dünyada 7 milyon kişinin hayatını kaybetmesinin sorumlusu olduğu tahmin edilmektedir. Yüksek tansiyon, obezite, kolesterol ve sigara kullanımı gibi faktörlerin kontrol altına alınması, kalp ve damar hastalığı riskini yüzde 50 oranında azaltmaktadır."
-Kadınlar da risk altında-
Cömert ise toplumda kalp ve damar hastalıklarının yalnızca erkeklerde görüldüğüne ilişkin yanlış bir kanı olduğunu ancak kadınların da risk altında bulunduğunu söyledi.
Diyabet hastası kadınların, diyabet hastası erkeklere oranla kalp ve damar hastalıklarından ölüm oranlarının daha yüksek olduğuna değinen Cömert, "Kalp krizi genç kadınları, genç erkeklere oranla daha çok etkilemekte, ayrıca kadınlarda erkeklere oranla daha yüksek kalp hasarına ve bedensel engele neden olmaktadır" dedi.
Aşırı kilolu kadınların kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinin normal kiloya sahip kadınlara göre 2,5 kat fazla olduğunu vurgulayan Cömert,
"Sigara dumanı, maruz kalan kadınların kalp hastalıkları ve kalp krizlerinden ölüm riskini yüzde 15'e yükseltmektedir. Hipertansiyon hastası kadınlar, tansiyon seviyesi normal sınırlarda olanlara göre 3,5 kat daha çok kalp hastası olmaktadır. Menopoz döneminde ise kadınlarda kalp ve damar hastalıkları görülme oranı, erkeklerle eşit seviyededir" diye konuştu. - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › 'Kalp Haftası' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?