HALUK YÜKSEL - Türkiye'nin en verimli tarım arazilerine sahip Karacabey Ovası'nın önemli bir bölümü, son aylarda etkili olan yağmur ve kar yağışı nedeniyle sulara gömüldü.
Sonbahar mevsimindeki yağışlar yüzünden gerektiği gibi hasat yapamayan ve 2014'ü 100 milyon liraya yakın zararla kapatan üreticiler, bu kez de sular altındaki arazilerine giremedikleri için yeni sezona yönelik ekim işlemini gerçekleştiremiyor.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014'ün eylül ayı ortalarından itibaren etkili olan sonbahar yağışlarının ovadaki tarım arazilerini sular altında bıraktığını, bu dönemde salçalık domates, mısır, ıspanak, pancar ve karnabahar gibi ürünlerin hasadının tamamlanamadığını ve ciddi zararlar meydana geldiğini hatırlattı.
Erdem, sonbahar yağmurlarının ardından kış aylarındaki kar yağışlarının da etkisiyle ovanın adeta göle döndüğünü ifade ederek, "650 bin dekarlık Karacabey Ovası'nın yaklaşık 400 bin dekarlık bölümü sular altında. Yaklaşık 100 bin dekarı böyle, kalan 300 bin dekarı da balçık halinde" dedi.
- Ovada 2014 zararı minimum 100 milyon lira
Karacabey Ovası'nın kurtuluşunun drenaj ve kapalı devre sulama sisteminden geçtiğini anlatan Erdem, Karacabey çiftçisini mağdur eden bu durumdan, 200 milyon lira gibi kendisini iki yılda amorti edecek bir yatırımla kurtulmanın mümkün olduğunu vurguladı. Erdem, şöyle devam etti:
"Bu drenaj ve kapalı devre sulama sisteminin Karacabey dışında, Türkiye ekonomisine de katkı sağlayacağını düşünüyorum. Geçen yıl yaklaşık 100 milyon lira değerinde ürünümüz yerde kaldı. Bunlara da en iyi örnek, bu alan. Bu alanlarda sadece Karacabey için söylediğim bir rakam bu; 100 milyon lira. Mustafakemalpaşa'yı saymıyorum, onların zararının ne kadar olduğu konusunda tam bilgiye sahip değilim ama Karacabey Ovası'nın 100 milyon lira minimum zararı var."
"Arazilerimize giremiyoruz"
Ekim zamanı geldiği halde sular altındaki arazilere giremedikleri için bu işlemi yapamadıklarını aktaran Erdem, Karacabey'de buğday ekimlerinin genellikle kasım ayından başlayıp ocak başına kadar tamamlandığını dile getirdi.
Söz konusu bölgenin sular altında olması nedeniyle arazinin üçte birinin ekilebildiği bilgisini veren Erdem, "Bunun dışında ocak ayı ile bezelye ekimleri başlardı, bunun da Türkiye genelinde bir istatistik vereyim, 45 bin dönüm ancak ekilebildi. Bizim Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarında o rakamlar ekiliyordu. O yüzden bezelyede de bir mağduriyetimiz var. Aynı zamanda ocak sonu, şubat başında pancar ekimi oluyordu. Pancar ekimimiz de şu anda mümkün değil. Mısır ekimi de nisan ayının 15'inde başlıyor, o zamana kadar mümkün değil bu suların çekilmesi" değerlendirmesinde bulundu.
Erdem, Karacabey Ovası'nın, Türkiye'nin en kaliteli yaş sebze üretilen bölgelerden olduğunu bildirdi. Rekoltenin bu sene beklenenin çok altında kalacağından endişe ettiklerini vurgulayan Erdem, şöyle konuştu:
"Rekoltenin düşüklüğünden çok, ekemiyoruz. Yani rekolte yok. Şu anda tarlalarımıza girip işlem yapmamız, bezelye yerlerini hazırlamamız gerekiyordu. Şu an için pancar üreticilerinin de hazırlanması gerekiyor ama tarlaya giremiyoruz. Rekolteyle ilgili tahmin yürütme şansımız yok, yerlerimize, arazilerimize giremiyoruz. Büyük bir mağduriyet var. Bu mağduriyetin giderilmesi altyapıdan geçiyor. bunu haykırıyorum şu anda, büyüklerimizin de duymasını istiyorum."
Topraktaki tuzluluk oranının artması ve çoraklaşma tehdidi
Erhan Erdem, toprak altı su seviyesinin yükselmesinin, ovanın geleceğini de tehdit ettiğine dikkati çekti.
Bu yükselmenin, topraktaki tuzluluk oranını artırdığına işaret eden Erdem, "Yani bu çiftçi dilinde çoraklaşmaya götürüyor. Çoraklaşma, ileride kendi çocuklarımıza mağduriyet demek. Bu, ileride tarım yapılamaması, verimin düşmesi, ülke ekonomisine tamamen zarar demek" ifadesini kullandı.
Son Dakika › Yerel › Karacabey Ovası 'Göl'E Döndü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?