Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni Toplantısı

TKDK Başkanı Akgündüz: "AB'nin tarım ve kırsal kalkınma için Türkiye'ye ayırdığı yaklaşık 1 milyar Avro tutarındaki bütçenin ülkemizde 2016 yılının sonuna kadar kullandırılması gerekiyor"

09.09.2013 16:05

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Kerem Akgündüz, Avrupa Birliği fonlarından tarım ve kırsal kalkınma için Türkiye'ye ayrılan 1 milyar Avroluk bütçenin 2016 yılı sonuna kadar kullanılması gerektiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenlediği "Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) Değerlendirme Toplantısı" 42 ilin gıda tarım ve hayvancılık il müdürleri ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Koordinatörlerinin katılımıyla Nevşehir'de gerçekleştirildi.

TKDK Başkanı Akgündüz, bir otelde düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin IPARD programının Avrupa Komisyonu tarafından 2008 yılında onaylandığını ifade etti.

AB komisyonunun 1. fasıl kapsamında tarım ve kırsal kalkınma için Türkiye'ye kullandırmayı düşündüğü 800 milyon avroluk AB hibe fonunun daha etkin ve verimli kullanılması için çalışma yaptıklarını belirten Akgündüz, "Yaklaşık 800 milyon avro tutarında bir bütçe var. Bunun karşılığında ülkemizin de bu bütçenin 3'te 1'ini koyma zorunluluğu var. AB'nin tarım ve kırsal kalkınma için Türkiye'ye ayırdığı yaklaşık 1 milyar Avro tutarındaki bütçenin ülkemizde 2016 yılının sonuna kadar kullandırılması gerekiyor. Eğer bu fonun hem yıllar itibariyle asgari tutarı hem de 2016 yılı sonu itibariyle tamamı kullandırılamaz ise  AB komisyonu bütçesine geri dönecek ve başka amaçlarla başka ülkelerde kullandırılacak" dedi.

"Kırsaldan şehre zengin göçü yaşanıyor"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel Küsek ise Türkiye'de 1960'lı yıllarda maddi durumu iyi olmayan insanların iş bulma umuduyla kırsal alanlardan şehirlere gerçekleştirdiği göçün artık kırsal alandaki zengin insanlar tarafından da daha iyi imkanlar için yapıldığını ve bununda ciddi bir sorunu beraberinde getirdiğini ifade etti.

Küsek, göçü engellemek amacıyla kırsal kalkınma politikalarının hayata geçirildiğini dile getirdi.

Kırsaldaki değer zincirinin arttırılmasının çok önemli olduğuna vurgulayan Küsek şunları kaydetti:

"Türkiye, Cumhuriyet döneminde hem tarım sektöründe hem de diğer sektörlerde ciddi kalkınma hedefleri yakaladı ve bugün Türkiye tarımda Avrupa'da 1. dünyada ise 7. sırada. Buna rağmen ciddi problemlerimiz var. Bundan 30 yıl önce 70'li, 60'lı yıllarda Türkiye daha çok insanını kırsalda doyurmak oradaki insanının gıda problemlerini çözmek amaçlı küçük ölçekli bireysel projeler uyguladı. Ama ekonomik gelişmişlik seviyesinin artmasıyla Türkiye  kabuğunu kırmak ve daha farklı hedeflere gitmek zorunda kaldı. Geçmiş yıllarda kırsaldaki nüfus daha çok iş bulabilmek hayatını idame ettirebilmek için şehirlere göç ederdi. Bugün de belki köydeki insanlar bu amaçla şehirlere göç ediyorlar ama asıl önemlisi kırsalda yaşayan ve yıllık belli bir düzeyin üstünde gelir elde eden zengin diye tabir edebileceğimiz insanımız da kırsaldan şehre göç etmeye başladı. Bu kırsal adına çok ciddi bir kayıptır. Çünkü hem ekonomik olarak belli bir gücü olan hem eğitim olarak belli bir seviyenin üstünde olan insanlar kırsaldaki alt yapı yetersizlikleri nedeniyle bir miktarda ekonomik kazanç elde etmenin de verdiği cesaretle hızlı bir şekilde şehirlere göç etmekte."

Kırsal kalkınmaya ayrılan kaynaklar

Kırsal alanı geliştirmek için tarıma ayrılan kaynakların bir anlamda varoşları da desteklediğini belirten Küsek, bu gidişin durdurulmasının, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kırsalın da en az şehirler kadar kıymetli, yaşanabilir yerler haline getirilebilmesinin, kırsaldaki verimliliğin sürdürülebilirliği açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin kırsal kalkınmaya son 10 yılda ciddi kaynaklar aktardığını ifade eden Küsek, şöyle devam etti:

"Örneğin Ziraat Bankası tarım sektörüne sıfır faizli krediler veriyor. Geçen yıl bu 3,5 milyar lira civarındaydı. Yani Türkiye kırsal kalkınmaya banka üzerinden 3,5 milyar lira sıfır faizli kredi sağlıyor. Bildiğiniz gibi IPARD yıllık 500 milyon lira gibi bir kaynak sağlıyor. Ulusal bütçeden kırsal kalkınma için ayırdığımız kaynak da yıllık 500 milyon liranın biraz üzerinde. Diğer taraftan Kalkınma Bakanlığımızın Kalkınma Ajansları var ve onlar da benzer miktarlarda kaynaklar kullandırıyor. Şu anda Türkiye'de kırsalda bu değer zincirini oluşturmak için projesi olan bütün yatırımcıların ihtiyacını karşılayacak miktarda kaynak devlet tarafından yatırımcının hizmetine sunulmuş durumda. Bunlar çok yüksek miktarlar ve her yıl sağlanıyor." - Nevşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement