Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, "İhracatımızın artık yavaş yavaş orta teknolojik ürünlerden, yüksek teknoloji ürünlerine geçişini sağlayarak, yüksek katma değer yaratmamız lazım" dedi.
Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin çok önemli bir süreçten geçtiğini, bu sürecin ekonomiye olumsuz yansımaları olduğunu savundu.
Ekonomik büyümenin düştüğünü ve iki büyük seçim atlatıldığını belirten Şahin, "Bölgede yaşanan karışıklıklar, Irak'taki pazarımızı önemli bir şekilde vurdu. Suriye pazarının durumu belli, Mısır'la olan ilişkilerimiz doğrudan ihracatımızı düşürdü. Ukrayna, Rusya olayı patladı. Oradaki pazarımız da doğal olarak etkilendi" diye konuştu.
Şahin, iç piyasada bir daralma ve bir takım sıkıntıların varlığını hissettiklerini, bunun için yeni hükümetin bir atak yapması gerektiğini vurguladı.
Avrupa Birliği'nin canlanmaya başladığını, bu nedenle bölgeye ihracatın arttığını aktaran Şahin, şöyle konuştu:
"İhracatımız orada arttı ama maalesef ikinci devrede Rusya olayları Almanya'yı da vurdu. Almanya küçüldü ve bu pazar da sarsılabilir. Bu açıdan zannediyorum yeni hükumetin bir vizyon artışıyla ihracatı destekleyici adımlar atması lazım. Bu şekilde belki ikinci yarıda bir hızlanma olabilir ama şu anda ekonominin çok iyi olduğunu söyleyemeyiz."
2023 hedefleri
Şahin, yeni kabinedeki ekonomi kurmaylarının uyum içerisinde çalışacağını düşündüklerini söyledi.
Ekonomide 2023 hedeflerine ulaşmak için farklı şeyler yapmak gerektiğini belirten Şahin, şunları kaydetti:
"2023 yılındaki o büyük hedeflere ulaşacaksak, orta gelir tuzağını aşan yeni şeylerin söylenmesi lazım. İhracatımızın artık yavaş, yavaş orta teknolojik ürünlerden, yüksek teknoloji ürünlerine geçmesi lazım ve yüksek katma değer yaratmamız lazım. Yabancı sermaye çekmek için, hukuk temeline dayanan demokrasimizi iyi işletmemiz lazım. Özgürlüklerin iyi çalışması lazım ve demokrasimizin standardını yükseltmemiz lazım."
Şahin, Türkiye'nin ekonomik büyüme ile refah seviyesi yükselen ve demokrasisi yerleşmiş, çatışmacı olmayan bir kültüre sahip olması halinde bölgesinde lider bir ülke konumuna geleceğini vurguladı.
Ergene'deki Avrupa Serbest Bölgesinin, (ASB) doluluk oranının tamamlanmak üzere olduğunu ve Edirne'de de bir serbest bölge projeleri bulunduğunu dile getiren Şahin, AB'ye yakın en büyük tekstil tedarikçisi olduklarını ifade etti. - Tekirdağ
Son Dakika › Yerel › Katma Değeri Yüksek Ürün Hedefi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?