Kaya Sunakları Uluslar Arası Kongrede Ele Alınacak - Son Dakika
Yerel

Kaya Sunakları Uluslar Arası Kongrede Ele Alınacak

Kaya Sunakları Uluslar Arası Kongrede Ele Alınacak

Balıkesir'in Burhaniye ilçesindeki kaya sunakları, Bulgaristan'ın Blogoevgrad kentinde toplanacak kongrede ele alınacak.

24.09.2012 15:13

Balıkesir'in Burhaniye ilçesindeki kaya sunaklarının Bulgaristan'ın Blogoevgrad kentinde toplanacak kongrede ele alınacağı açıklandı.

Başta Burhaniye olmak üzere Balıkesir İli sınırları içinde bulunan bazı ilçelerdeki kaya anıtlarının

11 - 14 Ekim 2012 arasında toplanacak olan I. Uluslararası Megalit Anıtlar ve Bağıntılı İnanışlar Kongresinde ele alınacağını bildiren Prof. Dr. Engin Beksaç, kaya sunaklarının böyle bir kongrede ele alınmasının çok önemli olduğunu söyledi. Uzun yıllar Balıkesir İli dahilinde ve özellikle de Edremit Körfezi'nde yaptığı çalışmalar ile tanınan Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı ve Trakya Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr Engin Beksaç ile birlikte, Trakya Üniversitesi öğretim üyesi ve Edirne Anıt Eserleri Derneği başkan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hatipler ve Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Öğr. Gör. Şule Nurengin Beksaç'ın Türkiye'yi temsilen katılacağı bu kongrenin

kaya anıtları ve kaya sunakları açısından bu güne kadar yapılan en önemli etkinliklerden biri olarak ön plana çıkacağı bildirildi.

Bu nedenle bu kongrede Burhaniye ve Balıkesir İli'nin diğer kaya anıtlarının da konu edilmesinin büyük öneme haiz olduğunun altını çizen Prof. Dr. Engin Beksaç, "Bu kongre bu sahada yapılan ilk kongre. Daha önce Edirne'de da küçük boyutlu bir öncü faaliyet olarak, bir bilgi şöleni yapmıştık. Hatta Burhaniye'de de bir bilgi şöleni yapılmıştı. Bu faaliyetler daha sınırlı boyutluydu. Hatta Yunanistan'da da benzeri bir bilgi şöleni yapılmıştı. Fakat Ekim ayında yapılacak olan kongre çok daha geniş boyutlu. Çok daha geniş bir katılım olacak. Kongrenin hazırlık komitesinde Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hatipler ile birlikte Trakya Üniversitesini temsilen yer almıştık. Bu konuda bize bu şerefi bahşeden Prof. Dr. Vasil Markov'a çok teşekkür ediyoruz. Bu kongrenin il genel bölümünde yer alacak dört akademisyenden biri de benim. Eşim Öğretim Görevlisi Şule Nurengin Beksaç ile birlikte hazırladığımız ilk bildiri Burhaniye ve Balıkesir'in diğer ilçelerinde bulunan Kaya Sunakları ile birlikte Trakya ve çevre bölgelerin kaya sunaklarına adanmış olacak. İkinci gün ise, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Hatipler ile birlikte hazırladığımız Trakya Dolmenleri ile ilgili bir başka bildirimiz olacak. Bu kongre yıllardan beri üzerinde çalıştığımız Burhaniye ve Balıkesir Kaya Sunaklarının tanıtılması açısından önemi büyük bir faaliyet olması yanında, bu konunun yansıtıldığı bu boyuttaki ilk büyük uluslararası kongre olacak. Bu kongrede geçtiğimiz Haziran ayında tespit ettiğimiz Savaştepe, Sarıbeyler Beldesi yanında bulunan Furuncuk Tepe ve Düğmeli Tepe Kaya Sunakları ile birlikte Çaltılı 'da bulunan kutsal alanı da tanıtmaya çalışacağız. Ayrıca yıllar önce İvrindi, Havran ve Bigadiç de tespit ettiğimiz Kaya Sunakları da burada ele alınacak. Bunun dışında ağırlığı Trakya'daki örneklere yer vereceğiz" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kaya Sunakları Uluslar Arası Kongrede Ele Alınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement