HALİL FİDAN - Nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya kalan kelaynaklara, günlük hareketlerinin takip edilebilmesi için Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki Kelaynak Üretme İstasyonu'nda çip yerleştirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1977 yılında Birecik'te kurulan Kelaynak Üretme İstasyonu, kuşların yaşamını sürdürmesi ve çoğalması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Üreme döneminin başladığı bahar aylarında Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanlarına salınan kelaynaklar, göç mevsimi olan ağustos ayında yeniden kafeslere alınıyor.
Bölgede "bereketin sembolü" olarak nitelendirilen kelaynaklar, istasyonda yağsız kıyma, haşlanmış yumurta, rendelenmiş havuç, tavuk yemi ve tuzsuz peynir gibi özel menüyle besleniyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı ekiplerince, Birecik Kelaynak Üretme İstasyonu'nda gerçekleştirilen çalışmayla bu yıl dünyaya gelen 52 yavru kelaynağa halkalama yapılarak kimlik oluşturuldu.
Koruma programı sayesinde sayıları her geçen yıl artarak 200'ü aşan kelaynaklar, artık uydudan da takip ediliyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa Şube Müdürü Fehmi Yüksel, AA muhabirine açıklama yapan, kuşların cinsiyet analizlerinin yapılabilmesi için kan örneklerinin alındığını söyledi.
Kelaynakları daha iyi tanıyabilmek için bundan sonra uyduyla takip etmeyi planladıklarını belirten Yüksel, şöyle devam etti:
"Genetik çalışma dışında hiçbir yöntemle cinsiyetleri belirlenemeyen bu değerli kuş türünün erkek ve dişi bireyleri, yapılacak genetik analizlerle tespit ediliyor. Biz bu yıl 2 bireye GPS-GSM vericisi taktık. Böylece kuşların yıl boyunca günlük hareketleri, uçuş mesafeleri, göç yolları, beslenme alanlarındaki kalış sürelerini takip etmiş olacağız. Kelaynaklar şu anda nesli tükenme riski taşıdığı için göçlerine izin verilmiyor. Bu sayede kuşlar, yırtıcı hayvan ve insandan korunmaktadır. Ancak uygun şartlar oluştuğunda bu kuşlar salınarak göç yolları da izlenebilecek."
Kelaynak
Dünyada sadece Birecik ve Fas'ta koruma altında az sayıda bulunan ve bilimsel adı "geronticus eremita" olan kelaynaklar, çıplak kafaları ve enselerindeki tüyleriyle dikkati çekiyor. Birecik ilçesinde, Fırat Nehri kıyısındaki kayalarda yaşamını sürdüren kelaynaklar, böcek ve sürüngenlerle besleniyor.
Son Dakika › Yerel › Kelaynaklara 'Çipli' Takip - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?