Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Remzi Altın, halk arasında bronşit olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) vatandaşlar tarafından iyi bilinmediğini kaydetti.
AA muhabirine açıklama yapan Altın, KOAH'ın en çok astımla karıştırıldığını, astımın sigara içmeyen, alerjik olan hastalarda, KOAH'ın ise daha çok sigara içen, yoğun hava kirliliğine maruz kalan ya da tozlu ortamlarda çalışan kişilerde ortaya çıktığını söyledi.
Genellikle 40 ve üzeri yaşlarda görülen KOAH'ın yavaşlatılabileceğini belirten Remzi Altın, "Astım, tedavisiz kendinden düzelebilir ya da çok güzel bir şekilde tedavi edilebilir. KOAH ise yavaşlatılabilir fakat durdurulamaz. Dolayısıyla KOAH ne kadar erken tespit edilirse ve bu hastalığa yol açan risk faktörleri ortadan kaldırılırsa o oranda hastalık gelişimini engelliyoruz ya da büyük oranda yavaşlatıyoruz" diye konuştu.
Türkiye'de 5 kişiden 1'inin KOAH olduğunu ifade eden Altın, hastaların yüzde 85'inde sorunun kaynağının sigara kullanımı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Dünyanın da bir sorunu bu, sadece Türkiye'nin değil. Nefes yollarının iltihaplanmasıyla oluşan KOAH tüm dünyada 4. ölüm nedeni arasında yer alıyor. Bu nedenle KOAH'tan şüphelenen doktorun hastasına nefes testini yapması büyük önem taşıyor. Bu testi günümüzde sağlık merkezlerinin büyük çoğunluğu yapıyor. Dolayısıyla 20-25 yıl öncesinde ne kadar KOAH'lı var diye konuştuğumuzda yaklaşık yüzde 5'ler düzeyinde diyorduk ama günümüzde bu rakam yüzde 20'lerde. Bu meselenin biraz daha farkındalığını ortaya koyduk. O nedenle şu an gerçek değerleri biliyoruz. Sigara, hava kirliliği ve tozlu ortamlar."
Öne çıkan hastalık belirtisinin öksürük ve balgam olduğunu dile getiren Altın, "Ama daha çok hastanın yakınması nefes darlığı oluyor. Hastalar, özellikle zamanla artan ve eforla ortaya çıkan nefes darlığı şikayetiyle bize geldiğinde KOAH'ı düşünmemiz gerekiyor. Burada yapılması gereken tek şey hastaya nefes testi yapmak. Nefes testi ile hemen tanı konuyor" dedi.
Prof. Dr. Remzi Altın, KOAH'ta farkındalığın arttırılması gerektiğini belirterek, Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı ve ilişkili derneklerin yoğun bir kampanya yürüttüklerini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Yerel › Koah Yavaşlatılabilir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?