Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Kocaeli sadece sanayi kimliğiyle anılan bir şehir olmayacak, aynı zamanda bilginin üretildiği şehir olarak Türkiye'de ön plana çıkacak, aynı zamanda kültür ve turizm anlamında da Türkiye'de ön plana çıkan bir şehir olacak" dedi.
Işık, Kartepe ilçesinde Kocaeli Hipodromu, Kartepe Atçılık Meslek Yüksek Okulu ile 10 ilde 11 at hastanesinin toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, ömrü at sırtında geçmiş bir milletin evlatları olarak, atçılığın iktidarları döneminde tekrar revaç bulmasının kendilerini memnun ettiğini söyledi.
Binicilik hakkında bir hadis-i şerif okuyan Işık, atçılığın kendileri açısından ihmal edilmemesi gereken bir alan olduğunu kaydetti.
Işık, çocuklara küçük yaşlarda at binmeyi ve atlarla dost olmayı öğretmenin önemine değinerek, "Bizim kültürümüzün en önemli taşıyıcılarından olan atın bundan sonra da kültürümüzün önemli bir parçası olarak devam etmesi için bugüne kadar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, özellikle Sayın Bakanımızın döneminde büyük çalışmalar yaptı. Atçılığın Türkiye'de bir sektör olarak var olması ve gelişmesi, dünyada iddialı bir hale gelmesi için neler yapıldığını tanıtım filminde gördük" şeklinde konuştu.
Kartepe ilçesi hakkında katılımcılara bilgi veren Işık, hipodromda başlayan yarışlar sonucunda ilçede ciddi bir hareketlenme yaşandığını bildirdi.
Işık, gece yarışlarının da yapılabilmesi için takılan ışıklandırma düzeneğinin buradaki hareketliliği daha da arttıracağını belirterek, "Kocaeli sanayi kimliğiyle ön plana çıkmış bir şehir. Kocaeli sadece sanayi kimliğiyle anılan bir şehir olmayacak, aynı zamanda bilginin üretildiği şehir olarak Türkiye'de ön plana çıkacak, aynı zamanda kültür ve turizm anlamında da Türkiye'de ön plana çıkan bir şehir olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Kentte sportif anlamda yaşanan gelişmelerden bahseden Işık, Kocaeli'nin atçılık ve diğer spor dallarında Türkiye'de isminden en fazla söz edilen illerinden biri olacağını sözlerine ekledi.
"Atçılarımız her yıl 300 milyon lira devlete kaynak oluşturuyor"
Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Başkanı Yasin Kadri Ekinci, 61 yıldır atçılığın sevdirilmesi için çalıştıklarını belirterek, elde edilen gelirlerle atçılık sektörünün sürekliliğini sağlamak için kaynak oluşturduklarını kaydetti.
Türkiye'de atçılık sektörünün son 10 yıla kadar "üvey evlat" muamelesi gördüğünü ifade eden Ekinci, ağırlıklı olarak bahislerle anıldığını ve 200 bin kişilik istihdamın ekonomiye sağladığı katma değerin dikkatten kaçtığını vurguladı.
Atçıların her sene 300 milyon lira devlete kaynak oluşturduğuna dikkati çeken Ekinci, şöyle konuştu:
"Sektörümüz adeta yatırım fakiri olmuştu. 2001'de değişen ekonomiyle gelirlerimizde yaşanan düşüş nedeniyle 2006'ya gelindiğinde o günkü adıyla fondan borç alıyor duruma düşmüştük. 2007'de 5602 sayılı kanunun Sayın Bakanımızın desteğiyle meclisten geçmesi sektörümüze hayat öpücüğü olmuştur. 61 yılda sabit tesise harcanan yatırım 600 milyon dolar civarındayken bu yatırımların 276 milyon doları Sayın Bakanımız döneminde sağlanmıştır. Bugün sektörde dünyada gerileme yaşanmasına rağmen özellikle son 10 yılda Türkiye dört nala koşmuş, yüzde 150'lik bir artış yaşanmıştır. Sadece Türkiye'de değil, uluslararası arenada atçılığımız müthiş bir ivme kazanmıştır. Türk atçılığının dünyadaki sesi yükselmiştir."
Atçılığın strateji planını en kısa sürede tamamlayacaklarını anlatan Ekinci, atçılığın algısının değişmesine yönelik vizyonu devam ettireceklerini söyledi.
Ekinci, atçılığın ekonomiye katkısını sürdüreceklerini belirterek, "Paris'te 7 hipodrom faaliyet gösterirken ülkemizde 9 adetle sınırlı kalmış hipodromları her şehire taşımaya devam edeceğiz. Hipodromları yılın 360 günü yarış olsun olmasın, şehir parkı gibi halkımızın kullanımına açacak projeler geliştireceğiz. Hipodromları şehirlerin kalbi yapacağız" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Yerel › Kocaeli'de Toplu Açılış Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?