Kocasinan Belediyesi, çevreye insana saygı çerçevesinde yürüttüğü şehircilik çalışmaları nedeniyle "En Çevreci Belediye" seçildi.
Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Toplantı Salonu'nda 'Çevre Haftası' nedeniyle bir panel düzenlendi. Düzenlenen panelde konuşan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Alçı, Türkiye'deki su miktarının dünya ortalamasına yakın olduğunu ifade ederek, "Ama biz, su fakiri bir ülke olduğumuzu anladık. Temiz suda sıkıntılarımız var. Ayrıca gelişmişliğin ölçülerinden olan, insanların akciğerlerine benzetilen yeşil alanlar, metrekare başına düşen ağaç sayısı... Bunlar ayrı ölçekler oluyor. Gerçekten Anadolumuzun iç kısımlarına doğru geldiğimizde bu konuda da sıkıntılarımız olduğunu görüyoruz. Denize kıyısı olan şehirlerimizde belli bir yeşil alan miktarı olsa da, İç Anadolu'da ormanlarımızın oldukça az olduğunu görüyoruz. Öyle bir medeniyetten geliyoruz ki ve dinimiz, kıyametin kopacağı anda elimizde bir çekirdek varsa, onu toprağa dikmemizi emrediyor. Yeşil, bizim için o kadar önemli. Yaş ve Yeşil kesilmez" dedi.
Prof. Dr. Mustafa Alçı, "Ama görünen o ki, biz bu değerlerimizden uzaklaşmışız. Gelişmişlik anlamında çok ileride olan ülkelerden bizim çok daha hassas olmamız gerekirken, o konularda biraz geride kaldığımızı görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Teknolojinin, ülkelerin gelişmişliğini gösteren en önemli parametrelerinden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alçı, "Hiç kimse yüksek teknoloji yapacağı ama çevreyi kirleteceğiz diye teknolojiden vazgeçmez. Ama görünen o ki, biz hem teknolojik olarak gelişmek hem de çevreyi korumakla mükellefiz. Bunun farkında olmamız gerekiyor" diye konuştu.
Panelde, "Türkiye'nin Su Politikaları" konulu bir sunum yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Koyuncu da, insandaki su oranının, doğduğunda yüzde 75 olduğunu, bu miktarın yetişkin bir insanda yüzde 60, ihtiyarladığında ise yüzde 50'lere gerilediğini vurgulayarak, "İnsan vücudu açısından da suyun çok önemli olduğunu söyleyebiliyoruz. Özellikle şu anda suyun bulunması, elde edilmesi ve nakledilmesi için enerjinin yüzde 10-15'ini harcıyoruz. Yani suyun kendisinin yanı sıra, enerji tüketimi konusunda da büyük bir önemi var. Suyu ne kadar az kullanırsak, enerjiyi de o kadar az tüketeceğiz. Aynı zamanda o kadar az da doğal kaynakları kullanmış olacağız. Dünyadaki suların ancak yüzde 0,1'i tatlı sulardan oluşuyor. Kuzey yarım küredeki ülkeler, su konusunda daha avantajlı" dedi.
Panelde daha sonra çevre konusunda duyarlılık gösteren, çevrenin korunması adına çalışmalar yapan, kişi, kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri açıklandı. Kocasinan Belediyesi ile Talas Belediyesi "En Çevreci Belediye" olarak seçildi.
Panele, Kayseri Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç de katıldı. - KAYSERİ
Son Dakika › Yerel › Kocasinan Belediyesi, En Çevreci Belediye Seçildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?