Konak'ta Katılım Payları Kaldırıldı - Son Dakika
Yerel

Konak'ta Katılım Payları Kaldırıldı

Konak\'ta Katılım Payları Kaldırıldı

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, milletvekilliği ve bakanlığı döneminde olduğu gibi yerel yönetimlere de çözümcü anlayış ve uzlaşma kültürünü taşıdı.

04.01.2013 11:36

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, milletvekilliği ve bakanlığı döneminde olduğu gibi yerel yönetimlere de çözümcü anlayış ve uzlaşma kültürünü taşıdı. Tartan'ın girişimleri sonucu uzun yıllardır vatandaşla yerel yönetimler arasında sorun olan katılım payı konusu çözüme ulaştı. Konuyu Türkiye gündemine ilk kez getiren Başkan Tartan, hükümetin ilgili mercilerine çağrı yaptı, milletvekilleri ve gerekli noktalara konuyu bildirdi. Tartan'ın çağrısına ses veren hükümet, isteyen belediyenin katılım payı almama konusunda özgür olduğunu açıkladı. Bundan sonra katılım payı tahsili konusu belediyenin inisiyatifinde olacak.

Bütünşehir yasasının TBMM'de onaylanmasının ardından yasaya eklenen "Belediyelerce veya belediyelere bağlı müesseselerce inşa, tamir ve genişletilmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden meclis kararı ile yol harcamalarına katılma payı alınabilir" hükmü, katılım payı uygulamasında belediyeleri serbest bıraktı. Konak Belediye Meclisi ise Başkan Tartan'ın önerisiyle, katılım paylarını kaldıran ilk belediye oldu.

Halktan yana tavır koyduklarını ve bunun da karşılığını aldıklarını ifade eden Başkan Tartan, şöyle konuştu: "Katılım payları uzun yıllardan beri yerel yönetimler ve halk arasında temel bir sorun. Ancak benim felsefem 'önce insan' olduğu için halkı dinledik.

Halktan gelen şikayetleri değerlendirdik ve uzlaşı kültürüyle bazı şeyleri çözmek için yapabiliriz diye düşündük. Bu konuda hükümetin ilgili mercilerine ve milletvekillerimizin bir bölümüne mektup yazdım. 'Katkı payı alınmasın ya da almak istemeyen belediye almasın' diye bir çağrı yaptım. Çünkü ben halka hizmeti ekonomik yerel yönetim anlayışıyla, doğru değerlendirerek, tasarrufa yönelerek ve gerçek anlamda kaynaklar yaratarak sağlıyorum. Bunu yol katılım payında da aynı şekilde değerlendirmek istedim. İki sene sonra bu çağrımız yanıt bulduğu için mutluyum. Tabii devlet adamı kimliğimizi de bu olaya yansıtmaktan da onur duyuyorum. Araştırırsanız, emek verirseniz ve halk için çalışırsınız başarıya ulaşıyorsunuz. 2013 yılında da vatandaşımızı en güzel şekilde hizmet vereceğiz, katılım ücreti almayacağız; bu bizden İzmirlilere bir sevgi buketi olsun."

MUHTARLARDAN TAM DESTEK

Vatandaşların yol, kaldırım ve asfalt katılım paylarını ödemekte zorlandığı bölgelerin çoğunlukta olduğu Konak ilçesinde muhtarlar da katılım paylarının kaldırılmasını mutlulukla karşıladı. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ın da uzun süredir katılım paylarının kaldırılmasına yönelik girişimlerini destekleyen mahalle muhtarları, olumlu sonuç alınmasının heyecanını şu sözlerle paylaştı:

Akın Simav Mahallesi Muhtarı Hatice Gazezoğlu: "Biz muhtarlar olarak Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan'ın İzmir için bir şeyler yapmaya çalıştığını fazlasıyla görüyoruz. Son dönemde yapılan yollar için alınacak katkı payları hakkında başkanımızın bu çok hassas davrandığını biliyoruz. Belediyeler katkı paylarıyla ilgili hükümler kendi kararlarına bırakıldı. Başkan Tartan'ın da bu payları almayacağını duyduk. Bu çok güzel çok sevindirici bir şey. Zaten vatandaşlar da gerçekten bu hayat şartlarında o kadar zor bir durumda yaşıyorlar ki biz bunu muhtarlar olarak yakından biliyoruz. İzmirliler için, Akınsimav mahallesi için Başkanımıza teşekkür ediyorum."

Mitatpaşa Mahellesi Muhtarı Hasan Baykal: "Muhtarlıktan öte bir vatandaş olarak görüşlerimi söylüyorum.

Vatandaşımız normal hayat şartları içinde devlete ve belediyelere vergilerini zaten ödüyorlar. Asgari ücret ve az yukarısında hayat standardı olan insanlarımızın katılım paylarını eskiden olduğu gibi bu dönemde de istemeleri bütçeleri zorlar. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan 'Biz

vatandaşımızı üzmek istemiyoruz, katılım paylarını almak istemiyoruz' demişti. Bizim de görüşümüz bu ücretin alınmaması yolunda.

Ücretin düşük olması ya da hiç olmaması insanları mutlu edecektir."

Aziziye Mahallesi Muhtarı İbrahim Pamuk: "Katılım payının kaldırılması konusunda Hakan Başkanımız öncülük yaptı. Yeni çıkan yasayla bu tamamen kaldırıldı. Bazı belediyeler isterse kaldırır, isterse kaldırmaz diye bir madde var. Ama belediye başkanımızın öncülük yapması bize onur verdi. Vatandaşımız bu konuda çok sıkıntı yaşıyordu. Kaldırım hizmeti görüyorlardı ardından fatura gidiyordu. Bu belediyeler için de kötü bir imaj oluşturuyordu. Yeni çıkan yasayı çıkaranlara ve uygulayan belediye başkanımıza teşekkür ediyorum."

VATANDAŞTAN DA OLUMLU TEPKİ

Konak Belediye Meclisi'nin kararı ilçede oturan vatandaştan da olumlu tepkiler aldı. Bazı vatandaşlar şöyle dedi:

Emekli kimyager Muzaffer Özaydemir: "Konak Belediyesi'ni katkı paylarını almayacak olması çok güzel bir haber. Bence bunu bütün belediyeler yapmalı. Vatandaşını düşünen bir belediye başkanının bu fırsatı değerlendirmesi lazım. Vatandaş dolaylı ya da dolaysız olarak vergi veriyor. Ev vergisi, atık su, yediğimiz içtiğimiz her şey; hiç haberimiz olmadan cebimizden alınan vergiler var. Bunlar vatandaş içinse vatandaşa hizmet için kullanılsın. Vatandaşın cebinde kalan 3 kuruşuna hala el atan belediye varsa bence vatandaş o başkanı seçerken biraz daha seçici davransın, bir kez daha düşünsün."

Eczacı İsmail Tarım: "Başkanımızın kararına saygı duyduk, çok memnun olduk. Önce katılım payı alınacak dendiğinde tedirgin olmuştuk. Komşularımız, esnaf 'keşke yapılmasaydı' diyorlardı. Ama bu durumda hepsi çok memnun olacak." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Konak'ta Katılım Payları Kaldırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement