DİSKİ Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı'na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi kent merkezi ve 13 ilçedeki personeline Uygulamalı Temel İlkyardım ve Meslek Hastalıkları eğitimi vermeye başladı. DİSKİ İşyeri Hekimi Dr. Ekrem Demirtaş tarafından verilen eğitimler iki haftada bir periyodik bir şekilde daire başkanlıkları personellerine veriliyor.
Bu hafta İçme Suyu ve Atık Su Kontrol Daire Başkanlıkları personeline verilen eğitimler DİSKİ Genel Müdürlüğü Ana Hizmet Binası Toplantı Salonu'nda başladı.
Dr. Ekrem Demirtaş, ilkyardımın herkesçe bilinmesi ve uygulanması gerektiğini söyleyerek, özellikle sahada çalışan personelin, olası bir kaza anında yapacağı ilkyardımın önemine dikkat çekti. Demirtaş, ilkyardımın tanımını yaparak, "Hasta veya kazaya uğramış birine, olayın olduğu yere en yakın olan kişiler tarafından, olay yerinde, ilaçsız olarak yapılan ilk müdahaledir" dedi. İlkyardımla amaçlananın, hasta veya yaralının tedavisi olmadığını ifade eden Demirtaş, "Amaç yapılacak müdahale ile hasta veya yaralının durumunun daha kötüye gitmesini önlemektir. Ancak bazen küçük bir müdahale, hayatı tehlikeye giren bir kişinin hayatını kurtarabilir" şeklinde konuştu.
Temel Prensipler: Korumak, Bildirmek, Kurtarmak
Demirtaş, ilkyardımın temel prensiplerini şu şekilde açıkladı: "Korumak: Olay yerinin güvenliğini sağlamak; Bildirmek: Olayı hızlı bir şekilde 112'ye bildirmek; Kurtarmak: Hızlı ve sakin bir şekilde yaralılara müdahale etmek."
Olayı bildirme prensipleri ile ilgili olarak da bilgi veren Demirtaş, ilkyardımcının olayı sakin bir şekilde haber verdikten sonra, 112'den sorulan sorulara net cevap vermesi gerektiğini, olay yeri ve adresini doğru bildirmek ve kendi isim ve telefonunu vermek durumunda olduğunu ifade etti. Demirtaş, ilkyardımcının aynı zamanda, "Vaka veya vakaların sayısı ve durumu hakkında bilgi vermek; Yapılan müdahaleler hakkında bilgi vermek; 112'deki kişi gerekli tüm bilgileri aldığını söyleyinceye kadar telefonun kapatmamak durumundadır" dedi.
Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü: "İlkyardımcının yapması gerekenlerin başında birden fazla yaralı varsa, hayati tehlikelerine göre, yaralıların tasnifini yapmalıdır, yaralının korku ve endişelerini gidermelidir, yaralının yarasını görmesine engel olmalıdır, olaya müdahale edecek kişileri organize etmelidir."
Hayat kurtarma zinciri
Demirtaş, hayat kurtarma zincirini de anlatarak, "1.Halka: Sağlık kuruluşuna haber vermek, 2.Halka: Olay yerinde temel yaşam desteği sağlamak, 3.Halka: Ambulans ekibince müdahale etmek, 4.Halka: Hastane acil servisince müdahale etmek" dedi.
Son Dakika › Yerel › Küçücük Bir Müdahale Hayat Kurtarır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?