Kütahya'nın Kurtulusunun 90. Yıl Dönümü Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Kütahya'nın Kurtulusunun 90. Yıl Dönümü Kutlandı

Kütahya\'nın Kurtulusunun 90. Yıl Dönümü Kutlandı

Kütahya'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 90.yıl dönümü, Zafer Meydanında yapılan törenle kutlandı.

31.08.2012 11:35

Kütahya'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıl dönümü, Zafer Meydanında yapılan törenle kutlandı. Coşkuya çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende ilk olarak Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Celal Başoğlu ve Kütahya Belediye Başkan vekili Halil Toklu ile birlikte halkın kurtuluş gününü kutladı. Kutlama mesajlarının okunmasından sonra Silahlı Kuvvetler adına Yarbay Necati Yılmaz ve akabinde Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu tarafından bir konuşma yapıldı.

Daha sonra Kütahya Belediye Başkan vekili Halil Toklu törende yaptığı konuşmada, Şanlı Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan ve Cumhuriyetimizin temellerini sağlamlaştıran destansı ve büyük zaferin 90. yıl dönümünü mutlulukla, göğsümüzü kabartan bir gururla ve heyecanla kutluyor, 30 Ağustos gününü şerefle anıyor, bugün bu topraklarda yaşamamızı sağlayan yiğit Türk erlerinin ruhlarının şad olmasını diliyoruz" dedi.

Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşlarının gerçekleştirmiş olduğu şanlı mücadelenin bir eseri olan Türkiye Cumhuriyeti'nin fertleri olarak bölünmez bütünlüğü bugün ve gelecekte koruma ve kollamamızdaki azim ve kararlılığımız Türkiye Cumhuriyetinin Bölünmez Bütünlüğü ve Bekası için hiç eksilmeden devam edecektir diyen Toklu konuşmasına şöyle devam etti: "30 Ağustos Zaferi; Kurtuluş Savaşının kazanılmasının, Sevr anlaşmasının tarihe karışmasının, Lozan anlaşmasının tüm dünyaya kabul ettirilmesinin ve en önemlisi de Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasının anahtarı olmuştur. Türk ulusunun yeniden dirilişi olan bu zafer Anadolu'nun ebediyen Türk yurdu olduğunun ilanı, millet-ordu bütünleşmesinin göz kamaştıran sonucudur.

Kütahya, Osmanlı'nın kuruluş dönemine tanıklık ettiği gibi, Kurtuluş Savaşı'nın kazanıldığı toprakları da bünyesinde barındırmaktadır. Kuruluşa ve Kurtuluşa ev sahipliği yapan, Milli Mücadele yıllarının en önemli olaylarına da sahne olan Kütahya; 1. Dünya Savaşından sonra Osmanlı Devletini parçalamak, Türk topraklarını işgal etmek üzere harekete geçen sömürgeci devletlere karşı Türk milletinin var olduğunu bir kez daha dünyaya duyurduğu topraklardır. Cumhuriyetimizin kurulması için verilen bağımsızlık mücadelesinin en önemli safhası ilimiz sınırları içerisinde yaşanması, halkımızın maddi ve manevi desteği ile 20 Eylül 1919 da Kuva-i Milliyenin Kütahya'da kurulması Kütahya'mızın önemini bir kez daha bizlere hatırlatmaktadır. Milli Alay Kütahya'da kurulmuş,

Milli Mücadele yıllarında önemli görevler üstlenmiş, işgal yıllarında büyük yararlılıklar göstermiştir. 6 Ağustos 1920 tarihinde Kütahya'ya gelen Mustafa Kemal Atatürk, Milli Alayı denetlemiş ve Kütahya'dan ayrılırken Kütahya Mutasarrıfı Sait Bey'e kendi el yazısıyla takdirname vermiştir. Atamız takdirnamesinde şunları ifade etmiştir; "Vatanperver Kütahya ahalisinin mali fedakarlığı, maddi ve manevi gayreti ve mesaisiyle beş, on gün zarfında huzura getirilen ve teçhiz edilen binlerce mevcuda erişmiş askeri kıtaların giriştiğimiz dini, milli ve vatani mücadelede muzafferiyetimizi temin edecek kahraman bir zümre olarak fedakarlığını ispat edeceğinden eminiz." Yurdun dört bir köşesinden gelen 137 bin Mehmetçik; Zafertepe, Dumlupınar Başkumandan Meydan muharebelerinde vatan savunması için gözünü kırpmadan şehit olmuştur. Artık Kütahya, Kuruluş ve Kurtuluştan sonra binlerce şehidi bağrında barındırarak " Şehitler ve şehitlikler " diyarı da olmuştur.Tarihimizin her döneminde görülen kahramanlık ve fedakarlıklarına yenilerini ekleyip, böylesine iman ve azimle kazanılan savaş sonrası; 30 Ağustos 1922 günü saat 18'00 de Türk Birlikleri Kütahya'ya girmiştir. Sayı ve mühimmat olarak kat ve kat üstün bir ordu karşısında kazanılan destansı zafer; milletimizin birlik ve beraberliğinden, hürriyet ve istiklalinden asla vazgeçmeyeceğini bir kez daha tüm dünyaya ilan etmiştir. Ulu önder, 30 Ağustos 1924 günü yanında Fevzi Çakmak, İsmet İnönü, Kazım Karabekir ve diğer komutanlarla birlikte, Zafertepe - Çalköy'de "Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı'nın temel atma töreninde bulunmak üzere Yıldırım Kemal İstasyonu'na gelmişlerdir.

Atatürk burada yaptığı konuşmanın bir bölümünde; "Hiç şüphe edilmemelidir ki, Yeni Türk Devleti'nin, Genç Türk Cumhuriyeti'nin temelleri burada atıldı. Ebedi hayat burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada pervaz eden şehit ruhları devlet ve Cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır" demiştir. Büyük zaferlerin, büyük mutlulukların bedeli, büyük ızdıraplar ve büyük acılardır. Allah bir daha Vatanımıza ve Milletimize böyle acılar yaşatmasın. Dünya'da dengelerin yeniden şekillendiği şu günlerde birlik ve beraberliğimizi korumak ve güçlendirmek için, Milletçe en az Çanakkale ruhu kadar 30 Ağustos ruhuna da sahip çıkmalıyız. Vatanı uğruna canını veren şehitlerimizin aziz hatıralarını sonsuza kadar yüreğimizde taşımak en temel görevimizdir. Bizler de imkansızlıklar ve büyük fedakarlıklar içerisinde kazanılan bu zaferin verdiği güç ve cesaretle Milli Birlik ve Beraberliğimizi büyük bir dikkat ve titizlikle korumalı, sahip çıkmalı ve gelecek nesillerimize aktarmalıyız. Türkiye bugün demokraside, ekonomide, ulaşımda, eğitim ve sağlıkta kat ettiği mesafelerle; adalete, hukuk devleti ilkesine, insan hak ve hürriyetlerine olan bağlılığıyla muasır medeniyetlerin üzerine çıkma hedefine her zamankinden çok daha yakındır. Başta Atamız olmak üzere; Bu vatan uğruna canlarını vermiş ve bu zaferi bizlere armağan etmiş olan İstiklal Mücadelemizin kahramanları, aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, Gazilerimize de minnet ve şükran duygularımla saygılar sunuyorum."

Program mehter takımı ve halk oyunları topluluklarının gösterisi ile sona erdi.

Törene Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Celal Başol, Vali Yardımcısı Haluk Saygı, Kütahya Belediye Başkan Vekili Halil Toklu, İl Jandarma Komutan v. Yarbay Haluk Selvi, İl Emniyet Müdürü Kadir Akbıyık, Daire Amirleri, Askeri Erkan ve çok sayıda vatandaş katıldı. - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kütahya'nın Kurtulusunun 90. Yıl Dönümü Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement