Kuzka, 11. Kalkınma Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Kuzka, 11. Kalkınma Toplantısı Yapıldı

Kuzka, 11. Kalkınma Toplantısı Yapıldı

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, insanların imkansızlıktan dolayı Kastamonu ve bölgesini terk etmekle doğrusunu yaptıklarını söyledi.

18.06.2013 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, insanların imkansızlıktan dolayı Kastamonu ve bölgesini terk etmekle doğrusunu yaptıklarını söyledi.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı'nın 11. Kalkınma Kurulu toplantısı Kastamonu Üniversitesi 3 Mart Konferans Salonu'nda Kastamonu, Çankırı ve Sinop valilerinin de katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda konuşan KUZKA Yönetim Kurulu Başkanı Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, göç sorununa dikkat çekti. Vali Bektaş, "Biz 3 il bir ajansız. Bizi birbirimize layık görmüşler. KUZKA çatısı altında bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. KUZKA olarak 2 proje çağrısına çıktık. Önümüzdeki yıllarda ne yapacağımızı karar verme aşamasındayız. Aslında bölgemiz hakkında en güzel kararı bölge insanı verdi ve bölgeyi terk etti. Bölgede oturanlardan daha çok göç eden insanımız var. Geleceklerini bölgemizde değil, dışarıda arıyorlar" dedi.

İNSANLAR, BÖLGEYİ TERK EDEREK DOĞRUSUNU YAPTI

Kalkınma Kurulu olarak kendilerine bölgeyi ayağa kaldırma sorumluluğu verildiğini aktaran Vali Bektaş, "Önce batıda gördüğümüz kalkınmayı şimdi güneydoğuda gözlüyoruz. Biz ise arada kalıyoruz. Başımızın çaresine bakmamız lazım. Ancak 20 milyon dağıtmak istediğimizde bize gelen projelerin toplam miktarı 14 milyon lirayı geçmedi. Herkese çok iş düşüyor. Sorun ağır bir sorun. Bu bölge bu potansiyeline rağmen kalkınmamışsa, Türkiye ortalamasının altında kalmışsa, ciddi sorunlar var demektir. Bu sorunlar çok ciddi olmasaydı, bugüne kadar biri çıkar ve çözerdi. Çözülmediği ortadır. Ancak çözüm noktasında önemli mesafeler kaydettik. Üç ilinde altyapı ile ilgili sıkıntıları hemen hemen aşıldı. Üst yapı artık önemli. Biz ajansı hep kamudan uzak tutmaya çalıştık. Özel ile buluşturmaya gayret ettik. Artık biz öz varlıklarımızı öz kaynaklarımızı hayata geçirmek zorundayız. Bölge potansiyeline bir potada eritip, bölge insanına yansıtmamız gerekiyor" diye konuştu.

TOPLANTIYA İSTENİLEN KATILIM OLMADI

KUZKA Yönetim Kurulu üyesi Çankırı Valisi Vahdettin Özcan ise, toplantıya katılımın azlığından yakındı. Vali Özcan, şöyle konuştu: "Tüm Kalkınma Kurulu toplantılarına katıldım. Ama bugün burada katılım çok az. Biz Çankırı olarak toplantıya tam kadro katılım gerçekleştirdik. Ama burada katılım çok az. Bu toplantılara gerekli katılım sağlanmalı. Çünkü üyelerin fikirlerini bildirmesi bizler için çok önemli"

ÜLKE OLARAK PLANLI KALKINMAYI YAPAMADIK

Son valiler kararnamesi ile Sinop Valiliği'ne atanan Yavuz Selim Köşger de, ilk kez KUZKA toplantısına katıldı. Vali Köşger, şunları kaydetti: "1960'larda Devlet Planlama Teşkilatı'nın kurulmasıyla başlatılan planlı kalkınmada çok başaılı olduğumuz söylenemez. Kalkınma ajanslarının bölgesel kalkınmaya büyük katkı sunacağını düşünüyorum. Bu bağlamda KUZKA'da kendisinden bekleneni verecektir. Kalkınmış ülkeler, her bir ferdini, coğrafyasının her bir santimetrekaresini ekonomiye kazandırmayı başarmış ülkelerdir. Bizimde bunu başarmamız gerekli"

ŞİDDET VE KAVGA İLE HİÇBİR ŞEY ÇÖZÜLEMEZ

KUZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Sedat İşeri, son günlerde ülke genelinde yaşanan olaylara değinerek, "Son günlerde marjinal gruplar tarafından farklı mecralara çekilmek istenen gelişmelerin ülkemiz üzerinde kötü emelleri olanlara hizmet edeceğini üzülerek görüyoruz. Sokakların huzur ve güveninin Türkiye ve çocuklarımız geleceği açısından son derece önemli olduğunu vurguluyor, şiddet ve kavga ile hiçbir şeyin çözülemeyeceğinin altını çiziyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından KUZKA Planlama, Programlama ve Stratejik Araştırmalar Birimi Başkanı Mustafa Gül, 'Bölgesel Mevcut durum ve Bölgesel 2023 Hedefleri' adı altında sunum yaptı. Ardından 2013 yılı teklif çağrısı için üyelerin talepleri alındı. - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kuzka, 11. Kalkınma Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement