Manavgat'ta 2b Yasası Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

Manavgat'ta 2b Yasası Anlatıldı

Manavgat\'ta 2b Yasası Anlatıldı

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yalçın, "Kanun, devletle vatandaş arasında 40 yılı aşkın süredir devam eden ihtilafı sona erdirerek bu yerleri hak eden kişilere ihalesiz satmayı veya iade etmeyi amaçlamaktadır" dedi.

08.05.2012 18:40

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yalçın, "Kanun, devletle vatandaş arasında 40 yılı aşkın süredir devam eden ihtilafı sona erdirerek bu yerleri hak eden kişilere ihalesiz satmayı veya iade etmeyi amaçlamaktadır" dedi.

Antalya Defterdarlığı tarafından Manavgat Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Milli Emlak Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yalçın, 2B Yasası'nı çok önemsediklerini dile getirdi. Yalçın, yasanın sorunları çözmekle birlikte çarpık kentselleşmeyi önlemeye de katkısı olacağına dikkati çekti.

Yalçın, "Kanun, devletle vatandaş arasında 40 yılı aşkın süredir devam eden ihtilafı sona erdirerek bu yerleri hak eden kişilere ihalesiz satmayı veya iade etmeyi amaçlamaktadır" dedi.

Maliye Bakanlığı'nın bu satışlardan bütçeye bir gelir hedeflemediğinin altını çizen Yalçın, şöyle konuştu:

"Alınan bedel, orman köylüsünün naklinde, desteklenmesinde ve kalkınmasında kullanılacak. Afet riski olan yörelerdeki yapıların yeniden yapılması için kullanılacak. 2A ve 2B olarak adlandırdığımız yerlerin en az iki katı yeni ormanlık alanların belirlenmesinde, yapılmasında kullanacak. Dolayısıyla bütçeye açık kapatma veya gelir anlamında bir düşünce yok. Yasadan faydalanmak için mutlaka başvuru yapılması zorunludur. Eğer başvuru yapmazsanız, ne mal müdürlüğünün, ne defterdarlığın, ne de bizlerin yapabileceği bir şey olmaz. Başvuru yaptığınız zaman bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Onun için mutlaka başvuru yapın, hakkınız zayi olmasın."

-Manavgat'ta 5 bin 850 2B parseli bulunuyor-

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, Manavgat'ta 5 bin 850 2B parseli bulunduğunu söyledi. Manavgat'ta 2B arazilerinin yüzde 96'sının fiyatının metrekarede 56 kuruş ile 28 lira arasında uygulanacağına işaret eden Mat, "Yüzde 0,1'lik bir alanda 28-56 lira arasında, yüzde 1'lik alanda 56-84 lira, yüzde 0,75'lik bir alanda 84-112 lira arasında, yüzde 2'lik kısımda ise 112-336 lira arasında metrekareler satılacak" dedi.

Bu fiyatların komisyon tarafından tespit edildiğine değinen Hidayet Mat, bu fiyatların yeniden değerlendirilmesini istediğini, Ankara'dan gelen 2 müfettiş ve denetmenlerin de bunun üzerinde çalıştığını anlattı. Henüz eline raporun ulaşmadığını belirten Mat, "O gelen raporda fiyatlar belli olacak" diye konuştu.

Mat, şöyle devam etti:

"Yasadan faydalanmak için mutlaka başvuru yapın. Başvuru yapmazsanız hiçbir hakkınız olmaz. Belediye mücavir alanları için 2 bin, diğer yerler için bin lira başvuru ücretini yatırın. Eğer daha sonra başvuru yaptığınız yeri almak istemezseniz bu para size iade edilecek. 2B arazilerinin rayiç bedelleri üzerinden yüzde 70'i ödenecek. Eğer bu parayı peşin öderseniz yüzde 20 daha indirim yapılacak. Toplam indirim oranı yüzde 56'ya düşecek. Başvuru sırasında yaptığınız ödeme mahsup edilecek. Eğer araziyle ilgili yaptığınız ecri misil ödemeleri varsa bunlarda mahsup edilecek."

Toplantıda söz alan Hocalar Köyü Muhtarı Hüseyin Yanar, rayiç bedellerin yüksek olduğunu savundu. Yanar, yetkililerden sorunun çözümünü istedi.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Manavgat'ta 2b Yasası Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement