Mangal Kömürüne Bulanmış Ellerle Geçim Mücadelesi - Son Dakika
Yerel

Mangal Kömürüne Bulanmış Ellerle Geçim Mücadelesi

Mangal Kömürüne Bulanmış Ellerle Geçim Mücadelesi

Kilometrelerce uzaktan gelip Balıkesir'de mangal kömürü üreten genç kızlar, hayallerini gerçekleştirecek parayı güç koşullarda çalışarak kazanıyor.

27.09.2014 11:49  Güncelleme: 11:57

EMRAH ELMAS - Balıkesir'e kilometrelerce uzaktan gelip mangal kömürü üreten genç kızlar, yaptıkları işin tozuna, dumanına aldırmadan gülüş, hüzün, çilelerini ateş ve külle harmanlayarak çalışıyor.

Mardin'den, geçimlerini sağlamak amacıyla geçici olarak İvrindi ilçesi Kocaoba Mahallesi'ne gelen 4 aile, dağ koşullarında kurdukları çadırlarda konaklıyor.

"Torakçılık" olarak bilinen ve her geçen gün azalan meslekte, mangal ve nargileler için vazgeçilmez olan kömürün üretimi, meşakkatli uğraşlarla elde ediliyor.

Aileleriyle evlerini terk edip gelen, dumana, toza aldırmadan hayalleri için çalışan 16-20 yaşlarındaki kızlar, güç koşullarda geçim mücadelesi veriyor.

Genellikle genç kızlar ve kadınların çalıştığı bu işte, erkekler ise zorlu arazi şartlarında ağaç budaması ve toplaması görevlerini yerine getiriyor.

Kocaoba'da, yaklaşık 10 kişinin çalıştığı mekanda bir aile ayda ortalama 1,5 ton kömür üretebiliyor. Bu aileler her sene yaklaşık 6 aylığına İvrindi'de kalıyor. Toptan satış fiyatı kilogram başına 1,5 lira olan kömür, bir aylık çalışma sonucu ortaya çıkıyor.

Kurban Bayramı'nın yaklaştığı bugünlerde, evlerinden uzakta, kömür karası içinde günün neredeyse her saatinde çalışan kızlar, siyaha bulanan elleri, yüzleri ve gülümseyen gözleriyle aslında birçok işsize örnek oluyor.

"İthalattan olumsuz etkileniyoruz"

Kömür üreticilerinden Erdoğan Bedirhanoğlu, Orman Bölge Müdürlüklerinden bozuk ormanları kiralayıp bakımını yaparak içinden çıkan malzemeyi işlediklerini söyledi.

Odunların kömüre dönüşünceye kadar en az 15 kez elden geçmesi gerektiğini belirten Bedirhanoğlu, "Kömür, ortalama 30 günlük çalışmayla oluşuyor. Yaş iken suyunu çekmeden yakılırsa çok fire veriyor. Kuruduğu zaman da fire veriyor. Bu ortalama 30 günlük iken yapılırsa daha kaliteli oluyor" diye konuştu.

Bedirhanoğlu, mangal kömürü ithalinden olumsuz etkilendiklerini vurguladı.

Dış alımın, fiyatları düşürdüğünden yakınan Bedirhanoğlu, "Özellikle Küba ve Ukrayna'dan getirilen kömürler bizi olumsuz etkiliyor. Kurban Bayramı yaklaşıyor. Birkaç gün talep artıyor ancak daha sonra talep dibe vurur" ifadesini kullandı. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mangal Kömürüne Bulanmış Ellerle Geçim Mücadelesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement