GAZİ NOGAY - Yurt dışında oyunculuk yapan Birgül Yılmaz, 15 yıl sonra döndüğü memleketi Çorum'un Osmancık ilçesine vefayı, kendi yazdığı filmi çekerek gösteriyor.
Osmancık'ta yaşayan Yılmaz, 15 yıl önce memleketinden oyunculuk hayali ile ayrıldıktan sonra yurt dışında eğitim alarak oyunculuk yapmaya başladı. Memleketine film çekmek için dönen Yılmaz, kendi yazdığı "Para Para Para" isimli komedi filmi ile memleketinin tarihi ve kültürel değerleriyle yöre halkının kullandığı konuşma dilini tanıtmak istiyor.
Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayrıldığı memleketine bir gün film çekmek için geri dönme hayalinin hiçbir zaman sona ermediğini, o hayali gerçekleştirmek için kamera karşısına geçtiğini kaydetti.
Kendisinin yazdığı ve başrol oyunculuğunu üstlendiği filmin yönetmenliğini "Mezopotamya" filminin yönetmeni Ömer Sarıkaya'nın üstlendiğini ve filmde Wilma Elles, Tomris Çetiner, İbrahim Gayberi, Hayati Akbaş, Aysan Sümercan, Paul Dowyer'in rol aldığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
"Bu filmle Osmancık'ın doğal güzelliklerini ön plana çıkararak belgesel tadında değil de komedi türünde memleketimi tanıtmak istiyorum. 15 yıl önce memleketimden giderken buraya bir gün sinema filmi yapmak için döneceğimi kafama yazıp gitmiştim. Çok sıcak bir halk hikayesi yazdık. Çok profesyonel bir ekibimiz var. Yapımcılığını, senaristliğini ve başrol oyunculuğunu üstleniyorum. Sıcak bir komedi ortaya çıkardık. Doğma büyüme Osmancıklıyım. Eskiden beri aklımda Osmancık ile ilgili bir film vardı. Hep doğu, Karadeniz şivesi filmlerde yer alıyordu. Biz de Osmancık'ın güzel şivesini ortaya çıkarmak istedik."
Yılmaz, ilçenin önemli değerleri arasında yer alan Koyunbaba Köprüsü, Koyunbaba Türbesi ile Kızılırmak kenarında da çekimler yaptıklarını, filmde bu bölgelerin de gösterilerek tanıtılacağını dile getirdi.
Yılmaz, hedeflerinin çekimleri devam eden filmi, Cannes Film Festivali'nde gösterime sunmak olduğunu vurguladı.
Hz. İsa'dan Osmancıklı Abdullah'a
Filmin başrol oyuncularından, 2005 yılında yayınlanan "İnancın Bilimi" adlı belgeselde Hz. İsa'yı canlandırarak gündeme gelen Hayati Akbaş ise bu sefer seyirci karşısına rol yapmadan çıkacağını ve memleketi Osmancık'ın bir evladı olarak kendini oynayacağını belirtti.
Osmancık'ta doğup büyüdüğünü ifade eden Akbaş, Birgül Yılmaz gibi kendisinin de memleketinde bir film çekmenin ve memleketini tanıtacak olmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyerek, şunları dile getirdi:
"Ben de doğma büyüme Osmancıklıyım. Yıllar sonra tekrar Osmancık'a gelerek bir Osmancıklıyı oynayacağım. Rol yapmıyorum, kendimi oynuyorum.
18 yaşında Osmancık'tan ayrıldım. Amerika'ya gittim. 12 yıl orada oyunculuk yaptım. 2005 yılında yayınlanan belgeselde Hz. İsa olarak tanındım ve bu sefer Osmancıklı Abdullah olarak seyirci karşısına çıkıyorum. "
"Uluslararası görüntü yönetmenleri ile çalıştık"
Filmin yönetmenliğini üstlenen Ömer Sarıkaya da Osmancık'ın farklı bir kültüre, farklı bir yapıya sahip olduğunu kaydederek filmde, bu değerlerin ön plana çıkarılacağını vurguladı.
Filmin Türkiye'nin yanı sıra Türklerin yoğunlukla yaşadığı ülkelerde de vizyona girmesini hedeflediklerini ifade eden Sarıkaya, amacının Osmancık'ı anlatan yeni bir film dizisi ile ilçeye geri dönmek olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bu filmin senaristi Osmancıklı olması nedeniyle Osmancık şivesi ve kültürünü karıştırdık. Amacımız, buranın tarihsel değerlerini tanıtmaktır. Bu filmi bütün Türkiye'ye göstermek istiyoruz. Bu filmi bu senenin sonunda vizyona sokmak istiyoruz. Türklerin yoğun olduğu diğer ülkelerde de göstermek istiyoruz.
Gündeme gelecek bir film olacağını düşünüyorum. Uluslararası görüntü yönetmenleri ile çalıştık. Hedefimiz bunu bir an önce gösterime sokmaktır. Çekimler sadece Osmancık'ta olacak. Başka bir yerde çekim yapmayacağız. Buradaki insanlar çok sıcak kanlı. Herkes yardımcı oluyor." - Çorum
Son Dakika › Yerel › Memleketine 'Vefa' İçin Film Çekiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?