Mersin'deki Japon Sokağı: Kushimoto - Son Dakika
Yerel

Mersin'deki Japon Sokağı: Kushimoto

Mersin\'deki Japon Sokağı: Kushimoto

Ertuğrul Fırkateyni'nin 1890'da Japonya'nın Kushimoto kenti yakınlarında batmasının ardından temelleri atılan Japonya ile dostluk ilişkileri, Mersin'deki Kushimoto Sokağı'nde kendini gösteriyor Kentin en hareketli yerlerinin başında gelen Kushimoto Sokağı, eğlence mekanları, oyun salonları ve Mersin'in dünyaya açılan lezzetlerini barındıran restoranlarında her gün yüzlerce kişiyi ağırlıyor.

05.06.2014 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEZGİN PANCAR - Ertuğrul Fırkateyni'nin 1890'da Japonya'nın Kushimoto kenti yakınlarında batmasının ardından temelleri atılan Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk ilişkilerinin Mersin'deki somut yansımalarından biri olan Kushimoto Sokağı, renkli atmosferiyle dikkati çekiyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 1890 yılında Kushimoto kenti yakınlarında Ertuğrul Fırkateyni'nin batmasının ardından temelleri atılan iki ülke arasındaki dostluk, yıllar geçtikçe ilerledi. Mersin ile Japonya'nın Kushimoto kenti arasında 1994 yılında başlayan "kardeş kent" ilişkisi, çeşitli etkinlik ve projelerle her geçen gün gelişti. Bu arada, merkez Yenişehir ilçesi Pozcu semtindeki bir sokağa Kushimoto adının verilmesi, iki halk arasındaki dostluğun da simgesi oldu.

Mersin'in en hareketli yerlerinin başında gelen sokak, eğlence mekanları, oyun salonları ve Mersin'in dünyaya açılan lezzetlerini barındıran restoranlarında her gün yüzlerce kişiyi ağırlıyor. Kentin en yoğun iki caddesi olan Adnan Menderes Bulvarı ile Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nı birbirine bağlayan sokağın ışıkları, sabaha kadar sönmüyor, kente gelen turistler şehri tanımaya bu sokaktan başlıyor. Adını duyanların ilgisini çeken sokak, gençlerin başlıca buluşma noktası oluyor.

Öte yandan Ertuğrul Fırkateyni'nde hayatını kaybeden Türk askerleri de bu sokakta düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

"Sokak, iki ülke arasındaki tarihi yıllardır canlı tutuyor"

Mersin Türk Japon Dostluk Derneği Başkanı Süleyman Cengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin kardeş şehri Kushimoto ile yürüttüğü ilişkilerin, iki halk arasındaki bağların gelişmesine büyük katkı sağladığını söyledi.

Cengiz, gelişen ilişkiler neticesinde 1996 yılında belediye meclisi kararıyla Kushimoto Sokağı'nın isminin belirlendiğini anlatarak, "O zamandan beri çok popüler ve eğlenceli bir yer olan Kushimoto, Mersin'in en önemli sokaklarından birisi" dedi.

Kente gelen Japon turistlerin uğrak yerlerinden birinin de bu sokak olduğunun altını çizen Cengiz, şöyle devam etti:

"Türk Japon dostluğunun sembolleştiği bu sokak, iki halk arasındaki ilişkileri ve tarihi yıllardır canlı tutuyor. Bu sokağın daha da çok canlandırılması için çalışmalar yapılması taraftarıyız. Bu konuda bazı düzenlemeler yapılması için projeler oluşturuyoruz. Sokakta bulunan dükkanların tabelalarının, hem Türkçe hem de Japonca olarak değiştirilmesini istiyoruz."

- Ertuğrul Fırkateyni'nin batması

Osmanlı Sultanı II. Abdulhamit'in emriyle 1890 yılında Japonya İmparatoru Leiji'ye şeref nişanı sunma görevini tamamlayan Türk heyetini taşıyan Ertuğrul Fırkateyni, yurda dönerken fırtına nedeniyle Kushimoto açıklarında "deniz şeytanı" diye adlandırılan kayalığa çarparak batmış, kazada Amiral Osman Paşa ile birçok kaynağa göre 587 Türk denizci hayatını kaybetmişti. - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mersin'deki Japon Sokağı: Kushimoto - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement