"Mesleki ve Teknik Eğitimin Geleceği" Paneli - Son Dakika
Yerel

"Mesleki ve Teknik Eğitimin Geleceği" Paneli

Bilecik Üniversitesi (BÜ) Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç.Çağlayan Açıkgöz, mesleki eğitimin sayısal ve niteliksel sonuçlarının, Türkiye'nin 21.yüzyıl ekonomisini tehdit edecek seviyelere ulaştığını söyledi.

22.02.2012 17:20

Bilecik Üniversitesi (BÜ) Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Çağlayan Açıkgöz, mesleki eğitimin sayısal ve niteliksel sonuçlarının, Türkiye'nin 21. yüzyıl ekonomisini tehdit edecek seviyelere ulaştığını söyledi.

Açıkgöz, Bilecik Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Mesleki ve Teknik Eğitimin Geleceği" konulu panelde yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği'nin, dünyanın en dinamik rekabetçi gücünü, bilgi toplumunu ve insan kaynağını oluşturmayı öncelikli hedef belirlediğini kaydetti.

Bunu gerçekleştirmek için de Ar-Ge payının artırılmasına ve mesleki eğitimin özendirilip geliştirilmesine özel önem verildiğini anlatan Açıkgöz, şöyle konuştu:

"AB ülkelerinde mesleki eğitimin genel eğitime oranı yüzde 60'ın üzerinde olmasına rağmen, Avrupa'nın eğitimdeki önceliği mesleki eğitimi özendirmek ve çekiciliği artırmaktır. Rekabetçi ekonominin iki esas dinamiği bulunmaktadır. Bunlardan birincisi insan kaynağı, diğeri teknolojidir. Türkiye'nin üye olmak ve rekabet etmek istediği ülkeler, insan kaynaklarını her yönüyle geliştirmek gerektiğinin farkındadırlar. Bu nedenle mesleki eğitime çok fazla önem vermektedirler."

-"Mesleki eğitimin genel eğitime oranı yüzde 25'e geriledi"-

Açıkgöz, insan kaynaklarının etkisinin önemli bir göstergesinin, ülkelerin verimlilikle ilgili rakamları olduğunu, bu yönde yapılan araştırmaların Türkiye'de çalışanların verimli olmadıklarını gösterdiğini belirterek, ülkede 1975 yılından bu güne kadar lise mezunlarının sayısı artarken verimliliğin diğer ülkelere göre azalan bir eğilim gösterdiğini söyledi.

Cumhuriyet'in ilk yıllarında mesleki eğitimin genel eğitime oranının yüzde 80 olduğunu, günümüzde ise bunun yüzde 25'lere gerilediğini belirten Açıkgöz,

"Mesleki eğitimin sayısal ve niteliksel sonuçları, Türkiye'nin 21. yüzyıl ekonomisini tehdit edecek seviyelere ulaşmıştır. Türkiye'nin, mesleki eğitimin, genel eğitim içindeki oranını yüzde 70 seviyelerine çıkarması zorunlu bir dönüşüm olarak karşımıza çıkmaktadır."

BÜ Meslek Yüksekokulundan emekli olan ve 20 yılın üzerinde görev yapan öğretim üyelerine plaket de verilen etkinliğe, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, BÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulhalik Bakır, Milli Eğitim Müdürü Süleyman Şişman, iş adamları ve sanayiciler da katıldı.

- BİLECİK

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Mesleki ve Teknik Eğitimin Geleceği' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement