Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin'de faaliyet gösteren ihracat firmalarının uluslararası pazarlarda rekabet gücünü arttırmaya yönelik her türlü çalışmayı içeren projeye yeniden başladıklarını bildirdi.
MTSO'dan yapılan yazılı açıklamada, 2010/8 sayılı "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" çerçevesinde faaliyetlerin desteklenmesi için MTSO öncülüğünde 'İçinden Dış Ticaret Geçen Şehir: Mersin' çalışmalarına yeniden başlandığı belirtildi. Çalışmaların amacının, Mersin'deki ihracatçı firmaların uluslararası pazarlarda rekabet gücünü arttırmaya yönelik eğitim, danışmanlık, pazar araştırması, iş heyetleri ve sektörel fuarlara katılımlar gerçekleştirmek olduğu ifade edilen açıklamada, bu çerçevede ilk toplantının yapıldığı kaydedildi.
Mersin'de faaliyet gösteren çelik ve makine imalatçılarının dış pazarlara açılmasını sağlamaya yönelik başlatılan çalışmalara ilişkin toplantıya MTSO Başkanı Şerafettin Aşut da katıldı. Toplantıda konuşan Aşut, limanı, Serbest Bölgesi, stratejik konumu ve yükselen pazarlara yakınlığının Mersin'i her geçen gün daha da önemli bir dış ticaret kenti yapmakta olduğunu söyledi. Sektörlerin en önemli sıkıntısının sürdürülebilir bir gelişme kaydedememesi olduğuna işaret eden Aşut, ihracat odaklı firmaların uluslararası rekabeti sağlayabilmelerine yönelik projenin aşamalarını anlattı. İhracat odaklı firmaların uluslararası alanda rekabetçiliğini sağlayabilmeleri için 22 Ocak 2011 tarihinde 'Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ' çerçevesinde, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi'nin (İGEME) desteklerini ve destek kapsamındaki projeyi anlatan ilk toplantıyı gerçekleştirdiklerini anımsatan Aşut, "İzleyeceğimiz yolu belirlemek adına 20 Mayıs 2011 tarihinde ikinci toplantımızı yapmış ve böylelikle projenin ilk adımı olan İhtiyaç Analizi tespiti ile başlamak üzere çalışmalarımızı tamamlamıştık. Fakat Haziran 2011 Genel Seçimi sonrası İGEME yeni oluşturulan Ekonomi Bakanlığı'na bağlanınca; Bakanlığın yeni düzenleme ile organizasyonel çalışmalarını tamamlaması, görev ve proje teslimlerinin uzun sürmesi sebebi ile olgunluk seviyesine getirmiş olduğumuz projemize elimizde olmayan sebeplerle başlayamadık. Geçirdiğimiz bu sürecin sonunda projemize yeniden başlayacağımız için mutluyuz" dedi.
MTSO olarak ayrıca, İhtiyaç Analizi ile eş zamanlı yürütecekleri, işletmeler için AB Uyum Sürecinde AB'nin Üretim-İmalat Direktiflerine ilişkin Tüketicinin Korunması, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kimyasallar, İnşaat Sektöründe CE İşareti, Çevre ve Çevreye Uyum konularında anket çalışması yapacakları bilgisini veren Aşut, "Küresel ekonominin bir parçası olmak, etkin bir oyuncusu olmak istiyorsak uluslararası piyasaların kural ve teamüllerini bilmek ve uygulamak zorundayız. MTSO olarak, firmalarımızı dünyanın prestijli ve güvenilir firmaları haline getirecek olan bu hayati konularla ilgili bilinç oluşturmak, farkındalık yaratmak için önemli adımlar attık. Bunlardan birisi, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'dir. Çalışma şartlarından çevreye, insan haklarından yolsuzlukla mücadeleye kadar birçok küresel ilkeye bağlılığımızı ortaya koyduk. İş dünyamızı bu insanlık değerlerinin bir parçası haline getireceğimize söz verdik. Diğer önemli adım ise daha önce yaptığımız CASE projemizin devamı olan ETCF 2 projesidir. Yani, AB Müktesebatı-Direktif Çalışması. Proje, Türk iş dünyasının AB ile bütünleşmesinde katkıda bulunmayı ve Türkiye'nin AB'ye katılımı durumunda doğacak fırsatlar ve zorluklar konusunda daha güçlü bir farkındalık yaratmayı hedeflemiştir. Tüm bunlar yasal yaptırımı olmasa da firmalarımızı bir dünya firması yapacak, markalarımızı üst lige taşıyacak şeylerdir" diye konuştu. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Mtso İhracatçı Firmalarını Rekabete Hazırlıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?